Chiar și așa, nesprijiniți de autoritățile locale, valoarea lor și-a spus cuvântul:...

Chiar și așa, nesprijiniți de autoritățile locale, valoarea lor și-a spus cuvântul: „Junii petrileni” au câștigat vara aceasta un nou festival naţional de folclor desfășurat la malul mării, cu participarea a 26 de ansambluri folclorice din toată ţara

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Nu de puține ori, de la diferite festivaluri naționale și internaționale de folclor, petrilenii de la Ansamblul tradițional „Junii Petrileni” au reușit să revină acasă cu tolba plină de lauri. Nici nu e de mirare, din moment ce acești minunați oameni, tineri și mai puțin tineri, duc tradiția portului, cântecului și jocului petrilean și a Văii Jiului mai departe, lumea prezentă la aceste evenimente apreciind toate acestea. Când pe lângă tradiții și folclor mai există și talent și dedicație spre trudă și antrenament continuu, treaba iese și mai fain, iar succesul este ca și asigurat.
Așa s-a întâmplat și vara aceasta la Festivalul Național de Folclor „Cânt și joc pe plai dobrogean” de la Eforie Sud, unde „Junii Petrileni” au „spart” tot, din 26 de ansambluri folclorice din toată țara ei reușind să treacă de preselecții și să câștige festivalul, alături de un alt ansamblu folcloric din Arad, Ansamblul „Valea Mureșului”. Festivalul a avut loc în perioada  28 iulie-4 august și spectacolele-concurs începeau în fiecare seară de la ora 20:00, pe o scenă amenajată lângă cazinoul din cunoscuta stațiune turistică de la malul Mării Negre.
„Noi am plecat cu 21 de oameni în ansamblul nostru, dintre care 2 soliști, este vorba de Miruna Ionela Cigmăian, fiica mea, și de Gergely Biro. Restul de 19, cu mine cu tot, au fost dansatorii, cu vârste cuprinse între 9 ani și 53 de ani, Mariana Cigmăian, soția mea, fiind coordonatorul ansamblului. Mulțumim pe această cale domnului Emil Părău din Lupeni pentru sprijinul acordat, precum și familiilor acestor copii și tineri, fără de care participarea la acest festival ar fi fost improbabilă. Și ca să profit de situație, doresc le mulțumim și domnilor Liviu Ursu, patronul Hotelului „Privighetoarea” din Eforie Sud, unde am fost cazați, Liviu Sărăcilă, directorul Casei de Cultură „Eforie-Nord”. Nu în ultimul rând le mulțumesc celor din Primăria orașului Eforie Sud și domnului care s-a ocupat de sonorizare, că fără dumnealui nu făceam nimic.
De festivalul în sine ce să vă zic? A fost unul foarte reușit și ne-am simțit cu toții foarte bine văzând ce apreciați suntem de turiștii care veneau seară de seară la festival. Noi am mers acolo cu cântece tradiționale petrilene, ce se cântă pe la noi de sute de ani, vorbesc aici în primul rând de jiene. Repertoriul soliștilor noștri a cuprins și cântece folclorice tradiționale din tot Ardealul, fapt ce a plăcut mult publicului, fiind aplaudați minute în șir. Iar la dans, băieții și fetele noastre au prezentat dansuri tradiționale momârlănești, firește, cu toții – și soliștii, fiind îmbrăcați în straiele noastre momârlănești, din portul tradițional al zonei noastre, din estul Văii Jiului. Au prezentat și au chiuit pe dansurile noastre tradiționale, precum: momârlănesc, jiana, Mi-s ficior de momârlan și joc tradițional pe fluiere. Cum spuneam, fără modestie, am fost cei mai apreciați, și de public și de juriu, iar asta prin faptul că noi am mers pe cântece și dansuri vechi, tradiționale, ce azi poate se văd și se aud foarte rar. Știam că stilul tradițional, stilul foarte vechi, are șanse de izbândă la un astfel de festival folcloric național, ca atare ne-am pregătit, iar rezultatul s-a văzut: am câștigat din nou! Îi felicit pe această cale pe toți și mulțumim Ziarului Văii Jiului că nici de data aceasta n-a uitat de noi!”, ne-a declarat directorul ansamblului și totodată și coregraful acestuia, neobositul Constantin Cigmăian.
După cum putem constata ca și o concluzie, deși cei din cadrul Ansamblului „Junii Petrileni” nu sunt prea sprijiniți de către autoritățile locale petrilene, conform spuselor biblice „nimeni nu-i profet în țara sa”, iată că ei se descurcă și continuă cu ambiție proiectele propuse, rezultatele fiind an de an mai mult decât evidente. Doar pentru faptul că sunt apreciați de români și nu numai atunci când participă la evenimente, fiind niște adevărați ambasadori ai tradițiilor și portului de pe meleagurile petrilene și, de ce nu, ale Văii Jiului, autoritățile locale din Petrila ar trebui să facă ce trebuie, mult mai mult decât până acum. Din partea noastră, oricum, felicitări „Junilor” și să o țineți tot așa, iar noi să avem ce scrie despre acest ansamblu minunat care face cinste zonei noastre!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii