Ce părea a fi o poveste consternantă a fost, de fapt, un...

Ce părea a fi o poveste consternantă a fost, de fapt, un weekend frumos, de iarnă în Parâng. De unde au plecat îngrijorările?

Timp de citire: 3 minute
Parângul din acest weekend a fost pentru turişti mirific, plin de surprize, dar prea puţin terifiant. Turiştii nu au fost tocmai captivi în munte. Consternarea cea mai mare a fost a unei mămici grijulii care avea la una dintre cabane o fiică, adultă, de peste 20 de ani, şi care a sunat în repetate rânduri la 112 pentru a întreba ce s-a întâmplat cu copilul ei. Dar restul părinţilor şi rudelor turiştilor au fost liniştiţi. De ce? Pentru că situaţia nu a fost una extremă.
Tabăra „Staţia de sănătate”
5867583Vineri au urcat la munte, într-o tabără tematică nu 20, nu 14, ci 6 copii, de la şcoli din Petrila, Petroşani şi Vulcan, selectaţi aleator de conducerea şcolilor în urma unui program implementat în şcolile respective împreună cu Asociaţia „Activ”, condusă de Nicu Rotaru. Programul „Staţia de sănătate” are ca obiectiv educarea tinerilor despre alimentaţia sănătoasă. Era aproape firesc ca programul să aibă şi o componentă de acest fel, o tabără la munte, unde aerul este pur, iar în combinaţie cu alimentaţia de nota 10 să formeze un pachet ideal al vieţii de adolescent în formare. Numărul adulţilor în cadrul taberei a fost unul la unul cu numărul copiilor, pentru că programul beneficia de implicarea profesioniştilor în nutriţie, sport şi educaţie. Cazarea a avut loc la cabana „La Răzvan” a familiei Marica.
3146881„Vineri când am urcat la munte vremea era foarte frumoasă. A fost soare toată ziua. Am avut timp şi de o drumeţie până în vârful muntelui. Sâmbătă ploua cu găleata şi ne-am axat pe jocuri de grup, unde copiii şi-au pus la lucru inteligenţa, intuiţia şi imaginaţia. Au avut mese sută la sută sănătoase, în cabană a fost cald, ei au fost în siguranţă. Şi după ce s-a luat curentul a fost comod, noi am putut să ne continuăm programul, fără probleme, fără grabă, fără vreun pericol, până la ora 13, când copiii aveau de luat prânzul. Am fost contactaţi de Salvamont şi anunţaţi să nu plecăm niciunde fără ştirea lor, iar la ora 14 am plecat spre oraş. Zăpada nu avea decât vreo 60 de centimetri, doar în unele locuri era viscolită, dar bătea vântul. Am comunicat în permanenţă cu părinţii copiilor, toată lumea a fost calmă. Salvamontiştii s-au purtat exemplar, au acţionat cu profesionalism, au grupat turiştii, şi am coborât fără probleme. Drumul din Parâng până la Rusu a fost de 2800 de metri, parcurs fără probleme”, a menţionat Nicu Rotaru.
Turişti şi „La Mario”, dar mai cu chef
Un alt grup de turişti a fost la cabana „La Mario”. Aici s-a adunat un grup de tineri, care au tras un chef pe cinste. „La Mario”, se ştie, găseşti mereu voie bună, o ciorbă caldă. Aici era cazată şi domnişoara a cărei mamă a sunat insistent la 112, consternată de pana de curent. Nici fata şi nici restul turiştilor nu au fost niciun moment în vreun pericol. Grupul de tineri de la cabana „La Mario” chiar a aşteptat finalizarea programului copiilor din tabără pentru a coborî în oraş.
Între timp, personalul de la telescaun chiar a reuşit să pornească instalaţia cu un generator. Chiar a fost şi un grup de turişti care a urcat până la munte pe perioada probei scurte a telescaunului, dar s-a decis că nu poate funcţiona doar cu generatorul, şi era mai bine să se aştepte racordarea la curent.
La Rusu turiştii coborâţi de salvamontişti şi jandarmi au fost aşteptaţi de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, dar şi de administratorul de la Rusu cu ceai cald, un popas la restaurant şi 40 de sandviciuri calde. După scurtul popas, turiştii au fost coborâţi cu autovehiculele în oraş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii