Vă prezint o sinteză a ceea ce au cerut Consiliul de Coordonare al Asociației Liga Pensionarilor Minieri „Valea Jiului” ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi, în discuțiile purtate de reprezentanții acestui consiliu la București, de săptămâna trecută. Reamintim că aceste aspecte au fost și trimise ministrului prin solicitări scrise, nu doar verbale, acesta primind totodată și invitația de a veni la Petroșani, pentru o discuție cu sutele de membrii pensionari, foști mineri ce fac parte din această ligă.
Patru probleme mari ale pensionarilor ce pot fi rezolvate de Guvern foarte repede… dacă se și dorește!
Ion Aurel Titel, vicepreședintele acestei ligi ce reprezintă Zona de Vest a Văii Jiului, respectiv pensionarii mineri din localitățile Vulcan, Lupeni și Uricani, cel desemnat în ședință să țină și relația cu presa a acestei asociații, ne-a prezentat la începutul acestei săptămâni, punctual și fără prea multe „zorzonele”, care sunt problemele ridicate ministrului în discuțiile din Capitală.
Soluții rapide, clare, reparatorii și de echitate socială
„Pe scurt, că vreau să fiu pragmatic și pe înțelesul tuturor pensionarilor și nu numai, problemele prezentate ca și propuneri ale asociației noastre sunt: Găsirea unor soluții rapide pentru toți pensionarii care au ieșit la pensie înainte de anul 1990 și cărora li s-a diminuat pensia, prin aplicarea Legii 78/2005, a OUG nr. 4/2005 și a HG 1550/2004. Reamintesc că acești pensionari au fost trecuți de la grupa I și condiții speciale de muncă, la grupa a III/a, prin această schimbare trecându-se la aplicarea în calculul drepturilor de pensie a unui stagiu de 30 de ani în loc de 20 de ani, așa cum se stabilise prin Legea 3 din anul 1977, la articolul 14. Prin emiterea unei Hotărâri de Guvern ei ar putea beneficia de art. 169, aliniatele 1 și 4 din Legea 262/2010, respectiv să primească creșterea punctajului anual cu 50% în calculul drepturilor de pensie, astfel încât cuantumul acestor pensii să fie adus la același nivel cu al celorlalți pensionari, beneficiari ai Legii 155/2016 și Legea 221/2018, conform Deciziei CCR 861, care INTERZICE REDUCEREA PENSIILOR CONTRIBUTIVE – și vă rog să subliniați treaba asta”.
Nu vă mai atingeți de drepturile câștigate de mineri de-a lungul istoriei și respectați Decizia U.E.!
„Dorim ca pensionarilor din grupele I și II și celor cu condiții speciale de muncă să le fie acordate în continuare drepturile câștigate de-a lungul anilor, respectiv la gratuitate pentru consumul de curent electric și cota de cărbune pentru încălzirea locuinței, DREPTURI CÂȘTIGATE ÎNCĂ DIN 1918 DE MINERI ȘI ÎN TIMPUL GREVELOR MINEREȘTI DE-A LUNGUL TIMPULUI, RECUNOSCUTE PÂNĂ ȘI DE COMUNIȘTI ȘI, MAI APOI, DE TOATE GUVERNELE DEMOCRATICE DE DUPĂ 1989 – și iar vă rog să subliniați treaba aceasta. Aceste drepturi sunt azi recunoscute la nivel european, prin Decizia Consiliului U.E. din 10 decembrie 2010, aplicată de la 1 ianuarie 2011 și care expiră tocmai în 2027. Cum toți minerii și foștii mineri, azi pensionari, din țările U.E., beneficiază de aceste drepturi, sub forma unor plăți în bani, evidențiate la pensionari pe cuponul de pensie, tot așa și pensionarii din mineritul românesc TREBUIE SĂ BENEFICIEZE pe cuponul de pensii de acest drept stabilit de U.E.. Suntem în U.E., există o decizie a acestui for european de decizie, deci TREBUIE SĂ NE CONFORMĂM – și m-aș bucura dacă ați sublinia și acest aspect. Dacă va fi nevoie, ne vom cere dreptul acesta inclusiv la Bruxelles, deși n-am vrea să se ajungă până acolo și cumva România să fie sancționată. Sper să găsim înțelegere pe dreptul nostru cât mai repede”.
Așa ar fi corect: și pensie de boală pentru medicație și tratament și pensie normală
„Dorim ca pensionarii care beneficiază de o pensie de boală sau sunt diagnosticați cu boală profesională (ca urmare unor nefericite accidente sau a unor munci grele efectuate de-a lungul timpului) și care ajung la vârsta la care pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă, să nu fie obligați să opteze pentru una din cele două categorii de pensie, cum e acum, ci să poată beneficia în continuare de pensia de boală până la deces, aceste venituri fiind de ajutor pentru achiziția de medicamente sau pentru tratamente de specialitate, în timp ce pensia cuvenită pentru munca depusă să le fie acordată concomitent”.
Anexa 5 din noua Lege a Pensiilor, un adevărat dezastru pentru pensionarii din grupa I și cei cu condiții speciale de muncă
Noi considerăm că o decizie foarte importantă pentru toți pensionarii din România ar fi ca acea Lege a Pensiilor să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2020. Pe de altă parte – și vă rog din nou să subliniați dacă se poate – SEMNALĂM FAPTUL CĂ ANEXA 5 DIN NOUA LEGE A PENSIILOR ESTE UN ADEVĂRAT DEZATRU PENTRU PENSIONARII DIN GRUPA I DE MUNCĂ ȘI PENTRU PENSIONARII CU CONDIȚII SPECIALE DE MUNCĂ!!! Tot în această nouă Lege a Pensiilor apare o problemă de calcul, care dezavantajează clar pensionarii din aceste două grupe de muncă. Cerem reanalizarea acestor inechități și repunerea unui nou calcul care să nu mai dezavantajeze financiar pensionarii din aceste grupe de muncă! Cea mai simplă, sigură și stabilă formulă de calcul a tuturor pensiilor ar fi în opinia noastră înmulțirea punctajului înscris pe cuponul de pensie cu o valoare a punctului de pensie calculată la 45% din valoarea salariului brut pe economie”.
Concluzia acestei discuții e mai mult decât clară…
Să sperăm că ministrul și guvernul vor da curs solicitărilor pensionarilor minieri și vor face ce trebuie, asta până ce nu apucă legea cea nouă să intre în vigoare, dacă vorbim de calculul pensiilor și de dezavantajele la care sunt supuși cei din grupele de muncă amintite. Legat de drepturile câștigate de mineri de-a lungul istoriei, oamenii au dreptate: până și Ceaușescu nu și-a permis să le taie! Cu atât mai mult azi n-ar trebui făcut asta, în condițiile în care mai există și o decizie la nivel de Uniune Europeană, pe care reprezentanții Statului Român par acum s-o ignore! Pe de altă parte, nici pensionarii din minerit nu tebuie să uite că alte categorii profesionale, care și ele au trudit din greu pentru această țară, au pensii ridicole, în comparație, de exemplu, cu unul „care a tulburat apa pe galerie”…