Caz rezolvat de senatorul liberal Lucica Dina Muntean. Școala din Bănița – inclusă...

Caz rezolvat de senatorul liberal Lucica Dina Muntean. Școala din Bănița – inclusă pe lista celor eligibile pentru proiectul „Microbuze electrice pentru elevi” derulat prin PNRR

Timp de citire: 3 minute

În urmă cu aproape două luni, senatorul liberal de Valea Jiului, Lucica Dina Muntean, avea o întâlnire în cadrul proiectului „Senat junior” cu copiii și directorul Școlii Gimnaziale Bănița. Cu acea ocazie, după cum am scris și în ziarul nostru la vremea potrivită, senatorul aflase un lucru absolut ciudat în zilele noastre: 56 de copii ai școlii respective NU au un microbuz școlar corespunzător pentru a putea ajunge la școală sau de la unitatea de învățământ acasă în siguranță. Cazul a fost rezolvat în cele din urmă, după inițiativa senatorului hunedorean din Senat! Iată că dacă există implicare, se poate!

O scurtă aducere aminte…

Senatorul Lucica Muntean mai spunea atunci că, în urma discuțiilor avute cu directorul școlii și cu primarul comunei, a aflat că Primăria Comunei Bănița a fost înscrisă în lista școlilor care ar putea beneficia de acest mijloc de transport pentru elevi, dar că în urma consultării Ghidului solicitantului aferent apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, finanțat cu fonduri europene prin PNRR, aflat în consultare publică, „s-a constatat că această comună hunedoreană nu se află pe lista localităților eligibile”.

Senatorul liberal n-a lăsat lucrurile așa și pe data de 10 mai a adresat în plenul Senatului României o întrebare ministrului Educației, Ligia Deca, și ministrului Dezvoltării la acea vreme, Attila Cseke, referitor la această situație neplăcută, în condițiile în care la Bănița o parte dintre acei elevi au distanțe mari de făcut până la școală sau până acasă, multe din acele drumuri fiind pe dealuri și pe coclauri, iar în aceste condiții siguranța copiilor trebuie pusă mai presus de orice.

„Bănița este o comună cu multe sate și se află într-o zonă dezavantajată din punct de vedere economic. Pentru a ajunge la școală, respectiv acasă, în fiecare zi, copiii au nevoie de un mijloc de transport care să poată străbate zilnic chiar și 190-220 km în siguranță, iar dreptul lor la Educație trebuie să fie respectat! Aștept răspunsul în scris pe care l-am solicitat celor doi miniștri, cu speranța că va fi în favoarea copiilor și profesorilor care parcurg zilnic mari distanțe pentru a primi și a face educație!”, a fost o parte din intervenția din plenul Senatului României a senatorului hunedorean Lucica Dina Muntean.

Aviz favorabil din partea ministerului

Ajungem de data aceasta la zi și spunem că la începutul acestei săptămâni senatorul de Vale a venit cu vești bune legate de întrebările și alocuțiunea din parlament.

„Ca urmare a întrebării mele formulate în Ședința Senatului din data de 10.05.2023, având ca obiect Includerea comunei hunedorene Bănița în lista unităților administrativ-teritoriale eligibile pentru a primi în dotare un microbuz școlar, mă bucur să fac public răspunsul primit de la Ministerul Educației, prin care am fost informată că în urma solicitării făcute, comuna Bănița a fost inclusă în Lista localităților eligibile pentru a beneficia de microbuze electrice”, a transmis senatorul Lucica Dina Muntean.

Vestea dată de senator este excelentă pentru bănițeni și copiii lor, în contextul în care UAT-urile puteau depune cererile până pe data de 13 iunie. Dacă senatorul n-ar fi făcut demersuri, probabil că școala din Bănița rămânea cu această problemă până cine știe când, iar copiii s-a fi deplasat mult și bine cu un microbuz uzat ce nu mai prezenta mare siguranță.

Peste 2.680 de localități din țară vor beneficia de microbuze școlare electrice cu 16 locuri plus 1 sau cu 8 locuri plus 1!

Ministerul Educației a lansat apelul de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, finanțat prin PNRR, un Program care urmărește tocmai acest lucru, îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevii din localitățile izolate, în mod special zonele rurale și periurbane. Pe lista de localități eligibile se află peste 2.680 de astfel de localități. Ministerul Educației spunea la lansarea apelului de proiecte că după calcule, circa 70.000 de elevi din țară nu au un mijloc de transport în comun pentru a ajunge la școală. Nu au anunțat nici câte comune și sate se folosesc, totuși, de un mijloc de transport pentru elevi, dar depășit și un cu un real pericol pentru siguranța elevilor, cum e și cazul Băniței. Probabil că sunt zeci, poate sute și de astfel de situații.

Conform ultimelor date, se vor finanța exclusiv microbuze școlare electrice de 16+1 locuri, respectiv 8+1 locuri, care vor fi realizate în conformitate cu documentele de standardizare în vigoare. Microbuzul electric cu o capacitate de 16 locuri pe scaune va avea obligatoriu un loc pentru persoane cu dizabilități (trebuie amenajat dacă nu există) și un al 17-loc pentru șofer. La fel va fi și pentru microbuzul școlar cu 8 locuri, plus locul șoferului (un loc din cele opt va fi amenajat și destinat persoanelor cu dizabilități).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii