Vineri seara, în sala de conferinţe a Hotelului “Palace” din Petroşani a avut loc şedinţa lunii martie a Consiliului Consultativ Economic (CCE) Petroşani, de la care vă prezentăm câteva aspecte.
Ordinea de zi
Şedinţa a avut următoarele puncte pe ordinea de zi: 1. Stabilirea relaţiilor de sprijin investiţional în Valea Jiului, prin Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public- Privat (sau alte modalităţi); 2. Pregătirea şi organizarea activităţilor CCE cu ocazia zilei de 8 Martie; 3. Oferta pregătirii profesionale a liceelor din municipiul Petroşani. 4. Necesarul de forţă de muncă şi nevoile de pregătire şi formare profesională ale acesteia (completare chestionar); 4. Stabilirea următoarei şedinţe lunare – locaţie şi dată; 5. Diverse.
Participanţi
La şedinţă au participat, printre alţii, consilierul local Viorel Pascu (care este şi secretarul CCE), 24 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Valea Jiului, precum şi două distinse profesoare ale Universităţii din Petroşani, în calitate de invitaţi speciali din partea mediului academic. Primăria Petroşani a fost reprezentată de directorul administrativ Marian Popescu.
Deschiderea şedinţei
a aparţinut secretarului consiliului consultativ economic, Viorel Pascu. Acesta a precizat că CCE „deschide uşa municipiului Petroşani pentru a atrage şi a-i călca pragul investitori şi investiţii, atât din ţară cât şi din afara acesteia”. Vorbitorul a mai precizat şi despre intenţia de colaborare a CCE-ului petroşenean cu administraţia publică locală şi cu politicienii Văii Jiului şi ai judeţului Hunedoara. S-a mai precizat că la următoarele şedinţe vor fi invitaţi prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, preşedintele consiliului judeţean, Adrian David, şi deputaţii Laurenţiu Nistor şi Cristian Resmeriţă.
Preşedintele forului,
Constantin Fulga, un angajator important al municipiului Petroşani şi totodată al Văii Jiului, a precizat apoi în cuvântul său că pentru deschiderea zonei Văii Jiului „este nevoie de sprijinul oamenilor politici”, subliniind faptul că „din situaţia politică existentă între Turcia şi Rusia am putea beneficia de un flux investiţional şi în Valea Jiului. Pentru aceasta, cineva trebuie să facă lobby la Departamentul de Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat al Guvernului României. Acesta trebuie să fie sprijinul reprezentanţilor în Parlamentul României, din Valea Jiului”, a mai precizat acesta.
Preşedintele CCE a făcut şi un apel la colegii din mediul de afaceri al municipiului prezenţi, pentru a atrage în acest for şi alţi oameni de afaceri şi, de asemenea, a punctat că „este nevoie o colaborare cu Primăria Petroşani”. De altfel, Fulga este şi iniţiatorul propunerii de reducere a cotei de impozitare pentru clădiri nerezidenţiale la persoanele juridice, de la 1,3% la 0,5%. Această solicitare este în analiză la Primăria Petroşani.
Corneliu BRAN