Carmen Hărău denunţă presiunea pusă pe agenţii economici: „…debirocratizarea promisă începe să...

Carmen Hărău denunţă presiunea pusă pe agenţii economici: „…debirocratizarea promisă începe să devină o excesiv de mare birocratizare”

Timp de citire: 2 minute

Printr-o intervenție de la tribuna Parlamentului, din data de 7 aprilie 2016, deputatul de Hunedoara Carmen Hărău a solicitat lămuriri în legătură cu o presiune excesivă ce se face asupra agenților economici dinspre Ministerul Finanțelor.

Deputatul Carmen Hărău spune că, pe parcursul lunii martie, a avut, la cabinetul parlamentar un aflux de petenți, dintre agenții economici, lucru care s-a întâmplat foarte rar în ultmii ani. Petiția acestor agenți economici era legată de așa-numitul formular 088 pe care Ministerul Finanțelor îl trimite agenților economici pentru a se feri de evaziunea fiscală în zona taxei pe valoare adugată. „După ce am întreprins niște documentări pe zona aceasta a formularului 088, am constatat că agenții economici petenți au dreptate.”, a declarat Carmen Hărău.

„Mulți dintre ei, după completarea acestui formular, sunt împinși în faliment, pentru că programul pe calculator, produsul informatic ce verifică gradul de risc al companiei, după introducerea răspunsurilor la cele câteva zeci de întrebări care se pun în formular, consideră că o firmă, mică sau mijlocie, nu mai este plătitoare de TVA. Asta echivalează cu faptul că această companie plătește TVA 20 la sută pentru toate produsele și pentru toate serviciile, dar nemaifiind plătitoare de TVA nu poate deduce TVA-ul respectiv. Și este vorba de companii cu oarecare vechime, este vorba de companii care n-au trecut prin nereguli fiscale. Cel puțin nu prin nereguli fiscale notabile. (…) Și atunci se pune întrebarea: promisiunea ministrei Dragu în legătură cu debirocratizare, cu onestitate, cu transparență este operabilă încă sau va trebui să o considerăm facultativ?”, a mai spus Carmen Hărău.

Deputatul de Hunedoara mai spune că structurile asociative ale capitalului străin au amenințat, apelând la Uniunea Europeană – la Comisia Europeană, România cu infringement pentru proceduri excesive. Capitalul autohton, ceva mai disciplinat și cu forță asociativă mai mică, s-a apucat să completeze formularul. „Uite că acum există surprize. Așa încât se ridică întrebarea: programul informatic care generează concluzia riscului pentru o întreprindere, pentru o societate comercală, este sau nu valid și onest? (…) Constatarea mea și a oamenilor care lucrează în sistem este aceea că o societate comercială nouă nu trece de filtrul acesta din simplul motiv că este nouă. Și nu se poate înscrie ca plătitor de TVA, cu toate consecințele descrise. Aceasta seamănă cu hotărârea de a ucide în fașă un bebeluș, ca nu cumva el să devină, când devine adult, infractor. Este inacceptabil și va trebui corectat urgent. Din punctul meu de vedere eu cred că va trebui înlăturat și renunțat la această găselniță birocratică nocivă, care frânează înființarea locurilor de muncă și apetitul spre dezvoltarea afacerilor în România”, a concluzionat Carmen Hărău.
Mihaela PETROȘAN

Carmen Hărău: „Mă consider obligată să fac următoarea apreciere legată de platforma pe care fiecare cetățean român care știe să deschidă un calculator va putea găsi foarte curând toate cheltuielile cheltuitorilor de bani publici. Este un lucru notabil pe care-l salut cu respect. Pe de altă parte, debirocratizarea promisă începe să devină o excesiv de mare birocratizare, care are și valențe de obstrucționare majoră a mediului economic, a capitalului autohton.”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii