Germanii își redeschid minele pe care le transformaseră în parcuri și muzee. Englezii au (re)descoperit motorul cu aburi și cărbunele negru, murdar, și ieftin.
Materialul ”periculos” până mai ieri este acum lustruit cu un ”polish” eco și readus în actualitate. Fără cărbune, terminalele inteligente riscă să rămână în sertar sau să consume teren agricol într-un moment în care nu ne mai ajunge porumbul.
S-a propus studenților de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” abordarea cărbunelui dintr-o nouă perspectivă, cea estetică. S-au făcut experimente, s-au aplicat diverse tehnici de modelare pe bucăți de cărbune. Obiectul rezultat putea fi bidimensional sau tridimensional, o instalație sau o lucrare grafică, în funcție de demersul fiecărui participant. Proiectul a avut ca obiectiv cunoașterea și aprofundarea posibilităților cărbunelui din punct de vedere expresiv. Oportunitățile pe care le oferă cărbunele nu se limitează doar la procesul de ardere pentru a obține curent electric.
Nu e nevoie să băgăm cărbunii în prize. Îi putem folosi pentru a crea artă contemporană, pentru a diversifica o cultură care până acum a fost acroamatică. Veniţi la vernisajul din această seară şi veţi vedea că ce spunem mai sus e adevărat!