Când lipseşte preocuparea

Când lipseşte preocuparea

Timp de citire: 2 minute

„Anul acesta, la I.M. Barza, au existat echipe sub plan în fiecare lună şi aproape la fiecare sector. Pentru a evita această stare de lucruri, conducerea administrativă, sub îndrumarea comitetului de partid, a luat o serie de măsuri tehnico-organizatorice, dar fără rezultate vizibile. Aceasta, datorită faptului că a lipsit o preocupare susţinută, pentru organizarea judicioasă a întrecerii socialiste, pentru extinderea pe o scară cât mai largă a iniţiativelor noi în întrecere. Bunăoară, iniţiativa de a prelua echipele rămase în urmă, care a dat rezultate bune în Valea Jiului, la minele Teliuc şi Ghelar, aici a fost introdusă abia la începutul lunii iunie.

Ea a fost îmbrăţişată mai întâi de prim-minerul Nicoale Sturza, apoi de Petru Cîmpeanu, Avram Petrui şi Ioan Indrei. Echipele preluate de ai, de unde până atunci rămâneau sistematic în urmă, au început să-şi depăşească planul cu regularitate. În acelaşi timp, vechile lor echipe se menţin la nivelul fruntaşilor. Deci, numărul echipelor care lucrau la plan şi peste plan a crescut. Iniţiativa s-a dovedit a fi eficace şi la I.M. Barza.

Rău este însă, că totul s-a oprit aici. Numărul prim-minerilor care au îmbrăţişat iniţiativa este acelaşi şi astăzi ca şi în luna iunie. Ce a întreprins comitetul sindical pentru a ieşi din această situaţie? De altfel, aceasta o spun şi rezultatele. La fiecare sector sunt echipe care-şi depăşesc planul cu regularitate şi echipe care rămân sistematic în urmă.

Pentru a ajuta echipele rămase în urmă să-şi realizeze planul, comitetul sindicatului, sub îndrumarea comitetului de partid, trebuie să acorde toată atenţia extinderii pe o scară cât mai largă a iniţiativelor noi. La fiecare secţie, la fiecare sector, sunt mineri, şefi de echipe, cu o bogată experienţă, mereu fruntaşi în întrecerea socialistă. Aşa sunt de pildă Ioan Stoica şi Ioan Doina de la sectorul orizont 120, Ioan Pătrui şi Petru Tibieş de la 30-60, Sabin Filip şi Aron Herţ de la sectorul Barza şi mulţi alţii. Ei trebuie îndrumaţi să îmbrăţişeze cu curaj iniţiativele noi. Pentru aceasta, trebuie dusă şi o susţinută muncă politică de masă. Trebuie să li se vorbească oamenilor cu convingere despre importanţa iniţiativelor noi în obţinerea unei producţii sporite de minereu, în ridicarea la plan a tuturor brigăzilor. Este necesar de asemenea, ca conducerile sectoarelor să fie şi ele îndrumate pentru a acorda tot sprijinul minerilor care îmbrăţişează noul.

Rolul principal în organizarea întrecerii socialiste, pe baza iniţiativelor noi, revine organelor sindicale. Comitetul sindical trebuie să ia în acest sens toate măsurile”. [„Drumul Socialismului”, Anul XII, nr.177, 9 septembrie 1960].

Felix Ostrovschi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii