Frații Bogdan și Ștefan Găman sunt din Lupeni, studiază la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade”. Anul școlar 2015-2016 s-a încheiat bine pentru ei, nu neapărat datorită rezultatelor bune, cu care erau obișnuiți, ci pentru faptul că au aflat de oportunitatea de a participa cu bursă la cursurile de vară de la Oxford. Cum sună asta, să fii licean și să îți petreci sfârșitul verii la Oxford? Sună bine de tot!
Școala de vară organizată la Oxford a fost creată exclusiv pentru liceenii din România, și va avea loc între 28 august și 4 septembrie. Cei doi au fost selecționați alături de alți 19 din țară pentru a participa la aceste cursuri, din cele peste 100 de cereri depuse.
Pentru orice licean serios, când spunem serios ne gândim la cei care pun ceva preț pe educație, școala este o oportunitate. Bogdan și Ștefan sunt dintre cei serioși. O conversație simplă cu ei m-a făcut să înțeleg că tratează școala cu lejeritate, pentru că înțeleg că este doar o etapă frumoasă și necesară a formării lor, nu un chin, o obligație.
Bogdan Găman este un licean, din septembrie va începe clasa a XII-a, care dă importanță cursurilor, tratează cu seriozitate atât intelectul, dar și fizicul, pentru că face sport – karate. Dacă acum este la etapa testării limitelor fizice ale corpului uman, în viitor ar vrea să testeze limitele structurii umane din postura de chirurg. Fiind cale lungă până acolo, între timp vrea să savureze din plin adolescența încărcată de experiențe inedite. Oxfordul va fi una dintre ele, este sigur. A aplicat pentru această bursă la finele anului școlar, trimițând o scrisoare de intenție organizatorilor, care a cuprins o retrospectivă a premiilor obținute atât la școală, cât și extrașcolar, motivul pentru care își dorește participarea și hobby-urile.
„Pentru a putea să beneficiez de această bursă a trebuit să trimit o scrisoare de intenție care să cuprindă diferitele premii obținute atât la activitățile școlare, cât și cele extraşcolare, motivele pentru care doresc să particip şi abilitățile și hobby-urile mele. Acest lucru s-a întâmplat cam pe la încheierea anului şcolar, luna iunie”.
Fratele lui, Ștefan, este cu un an mai mic. Cu toate acestea este mai analitic, precaut, riscă mai puțin, de parcă el ar fi fratele mai mare. Nu știe în ce domeniu se va specializa, dar are două opțiuni, farmacie sau științe economice. Oricum, are cel puțin un an plin să aleagă, nu este cazul să se grăbească. „Am aflat despre proiect de la domnul director al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni. Am aplicat deoarece aceasta este o ocazie unică pentru mine de a lucra la un alt nivel, de a acumula experiențe noi, și de a-mi ușura alegerea domeniului de studiu pe viitor”, spune Ștefan.
Programul școlii de vară „Oxford for Romania” va include cursuri multidisciplinare, seminarii, ateliere și tutoriale „1 la 1” inspirate de modelul de predare folosit în mod tradițional la Oxford. Astfel, pe lângă cei trei cercetători care au inițiat proiectul, vor fi implicați în această inițiativă alți 19 membri ai comunității românești, având roluri de lectori, responsabili logistică sau lideri de activități.
În Anglia nu au mai fost până acum, deci experiența va fi completă. „Eu am practicat karate timp de mai mulți ani și am avut ocazia de a participa la diferite competiții organizate în afara țării”, spune Bogdan.
De la cursurile oferite la Oxford se așteaptă să fie o experiență inedită, așa cum îi vezi pe unii extaziați de oportunitate, în filme. „Având în vedere faptul că școala de vară este organizată de Oxford, o universitate cu un imens prestigiu, sunt absolut sigur că așteptările mele vor fi cu mult depășite de profesionalismul cu care se vor ocupa ei de noi”. Pe lângă cursuri și eminențe, elevii vor avea parte de excursii în Londra, la muzee. „Întotdeauna mi-a plăcut cultura Londrei și aş vrea să văd mai mult din felul cum trăiesc oamenii acolo, particularitatea culturală a localnicilor, diferențele, bune sau rele, dintre ei și noi”, spune Bogdan.
Ștefan a înțeles că obiectivul principal al acestui proiect social realizat din inițiativa unor medici români, cu ajutorul și sponsorizarea a numeroși parteneri, este acela de a arăta elevilor români cu potențial care sunt alternativele lor în formarea viitoare, având astfel șansa să își schițeze un drum profesional rectiliniu, ușor de urmat. Dr. Monica Enescu, dr. Ciprian Ploștinar și Șandor Kruk (drd.) au dorit să ofere unui număr de 21 elevi de liceu cu potențial academic și mijloace materiale modeste șansa de a experimenta pentru o săptămână mediul universitar de la Oxford. Așadar, de la Oxford așteaptă răspunsuri, inițiere.
I-am întrebat pe cei doi frați, încă neatinși de mreaja Oxford, dacă ar vrea pe viitor să plece din țară, să profeseze în străinătate. Să călătorească, să experimenteze, da. Dar vor să trăiască și să profeseze românește, pentru că este cel mai natural lucru din lume. Nu trasează granița construirii unui viitor în Valea Jiului, dar vor în România. Este o opțiune sănătoasă și predictibilă pentru un adolescent care deja are un bagaj de valori la care nu vrea să renunțe. Este bine să credem că nici nu vor fi forțați să o facă.
”Știu că toată lumea dorește să plece din România, motivând proasta conducere din spitalele noastre și condițiile nu tocmai optime sau salariile mici, însă eu doresc să termin facultatea în țară și să profesez tot aici, deoarece dacă toți tinerii pleacă cine s-ar mai ocupa ca toate lucrurile să devină mai bune? Consider că schimbarea stă în noile generații, și depinde doar de noi să facem ca totul să fie mai bine”, iată vorbele cu sens ale unui viitor chirurg, dr. Bogdan Găman, care are în vizor Facultatea de Medicină din București.
Ștefan Găman cercetează tot universitățile din țară, cum spuneam, fire analitică, nu dă un verdict până ce nu vede toate opțiunile. Și-ar dori să rămână în țară, nu neapărat la Lupeni, orașul care pentru el înseamnă amprenta natală, dar totuși o rampă de lansare către o universitate din țară.