Biserica monument din satul Boz, comuna Brănișca, restaurată cu bani de la...

Biserica monument din satul Boz, comuna Brănișca, restaurată cu bani de la PNDR

Timp de citire: 2 minute

Parohia Ortodoxă Română Boz se ocupă de restaurarea și valorificarea Bisericii de Lemn “Sf. Gheorghe”, după ce a primit bani prin  Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR.  Lucrările de restaurare sunt estimate la prețul de 808.113 lei, fără TVA.

Conform documentelor de proiectare a lucrărilor de restaurare, actuala biserică pare să fi fost ridicată în anul 1701, datarea fiind făcută pe baza unei inscripţii vizibilă pe spatele catapetesmei. A fost construită de comunitatea ortodoxă, sub îndrumarea preotului Mihail Oprean II, și a înlocuit o structură mai veche, tot din lemn, de dimensiuni mai mici. Din prima fază constructivă s-a mai păstrat absida poligonală a altarului. Intervenţii asupra bisericii au fost făcute în anul 1829 când a fost repictat şi interiorul, iar după aproape trei decenii, în 1868, a fost consolidată clopotniţa. Tot atunci a fost adăugat pridvorul spre vest, aceste lucrări modificând silueta iniţială. În 1872 exteriorul bisericii, cu excepţia zonei corespunzătoare pridvorului, a fost tencuit cu pământ şi văruit, intervenţia fiind menţionată de o inscripţie aflată pe faţada vestică. Intervenţii de consolidare au avut Ioc în 1974 când biserica a fost aşezată pe un soclu din beton simplu (care înglobează şi părţi din tălpile de lemn) şi a fost înlocuită şiţa. Tot atunci au fost tencuite consolele din lemn ale grinzilor pe care sprijină acoperişul, formele decorative ale acestora fiind ascunse sub stratul de finisaj, învelitoarea a mai fost schimbată în 1983, 1993 şi ultima dată în 2012.

Proiectul propune intervenţii care sa elimine cauzele degradărilor curente, acţionând asupra principalelor probleme, în general cele cauzate de apa capilară şi de intervenţiile neadecvate înregistrate de-a lungul timpului. Se va realiza înlăturarea completă a scolului din beton adăugat în 1974 şi a tencuielii din mortar de ciment, a  tălpilor din lemn atacate de umiditate, desfacerea pardoselii, realizarea unui strat de rupere a capilaritătii, şi înlocuirea grinzilor şi pardoselii putrezite. La exterior se propune sistematizarea verticală a terenului, astfel încât apele pluviale să fie eliminate cât mai repede. Fundaţia din beton va fi înlocuită cu un soclu de piatră cu înălţimea de 40 de cm, ridicat faţă de cota naturală a terenului cu 15 cm. Acesta va sprijini pe cuzineţi din beton poziţionaţi în zonele de îmbinare a bârnelor şi spre colţurile bisericii.

Pentru pictură sunt prevăzute intervenţii de consolidare-restaurare care propun Ia nivelul stratului suport: biocidarea, desprăfuirea suprafeţelor, consolidarea zonelor fragilizate, umplerea spaţiilor interstiţiale şi obturarea zonelor de îmbinare. Pentru stratul pictural se propune consolidarea profilactică (aplicare foiţă japoneză), chituirea lacunelor, şlefuirea zonelor chituite. efectuarea testelor de curăţare a stratului pictural şi curăţarea efectivă.

Alina PIPAN
foto Mirce Rareș Țetcu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii