Conform datelor oficiale, pe parcursul lunii noiembrie 2015 inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara au efectuat mai multe controale, în urma cărora s-au descoperit sute de nereguli.
299 de controale
Astfel, în domeniul securităţii muncii s-au efectuat 299 controale la 285 de angajatori şi au fost depistate 352 deficienţe pentru care s-au trasat tot atâtea măsuri de remediere şi s-au fixat termene la finalul cărora se va verifica modul de îndeplinire a măsurilor.
S-au aplicat 352 sancţiuni contravenţionale din care 7 amenzi şi 345 avertismente. Cuantumul sancţiunilor aplicate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-a ridicat la suma de 42.000 lei – 12.000 lei sancţiuni la două firme din Valea Jiului şi 30.000 de lei la cinci firme din restul judeţului.
21 de evenimente în Valea Jiului
De asemenea, pe parcursul lunii noiembrie angajatorii au raportat la ITM Hunedoara un număr de 35 evenimente, din care 21 în Valea Jiului şi 14 în restul judeţului. Numărul persoanelor accidentate în luna noiembrie a fost de 25 din care 24 cu incapacitate temporară de muncă şi un accidentat mortal.
În domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi 152 de angajatori la care lucrau 4.324 salariaţi, din care 2.520 femei şi doi tineri sub 18 ani, iar numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 163 din care 46 amenzi şi 117 avertismente.
Valoarea amenzilor aplicate a fost de 262.600 lei, din care 210.000 lei pentru muncă nedeclarată fiind depistate 21 de persoane „la negru” la 14 angajatori.
Au fost stabilite 374 de măsuri ce trebuie realizate şi raportate în perioada imediat următoare.
Şi în decembrie sunt probleme
La începutul lunii decembrie, inspectorii de muncă au efectuat noi controale pentru combaterea muncii la negru.
Astfel, în timpul unui control efectuat pe un şantier din municipiul Hunedoara pe strada Chizid nr. 1 la reabilitarea unui complex de înmagazinare, la unul dintre subantreprenori au fost descoperite mai multe persoane care au lucrat fără forme legale într-un interval mai mare de timp.
În timpul controlului s-au solicitat antreprenorului general fişele de instructaj colectiv întocmite la accesul persoanelor pe respectivul şantier. Inspectorii de muncă, analizând fişele de instructaj colectiv în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi datele transmise de angajator în registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal), au concluzionat că au fost primite la muncă în perioada menţionată 10 persoane fără a le fi fost întocmite forme legale de angajare. În plus de aceasta, din verificarea dosarelor personale ale celor 10 persoane a reieşit că au fost primite la muncă nu numai fără contract de muncă ci şi fără efectuarea controlului medical la angajare.
Pe lângă aceste aspecte s-a mai constatat că respectivul agent economic nu compensa în bani concediul de odihnă neefectuat (în cazul persoanelor care părăseau unitatea), că nu se respecta programul de muncă şi că nu plătea un spor de minim 75 la sută pentru orele prestate suplimentar sau nu le acorda ore libere în compensare.
Pentru aceste fapte, angajatorului i s-au aplicat trei avertismente şi s-a făcut plângere penală pentru primirea la muncă a 10 persoane fără forme legale de angajare. Plângerea a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara.