Orice baraj care funcționează pe teritoriul țării are nevoie de un plan de acțiune în caz de accidente. Periodic acesta trebuie înnoit, fiind și cazul Barajului Surduc. Planul se întocmește de deținător AN Apele Române- Abministrația Bazinală Banat. Acumularea Surduc se află în bazinul hidroforic Bega, pe râul Glanda, între localitățele Surducu Mic, Fârdea și Mâtnic, realizat între 1972- 1975.
Managementul situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale se realizează prin masuri preventive, operative de intervenție și de reabilitare, care constau în identificarea, înregistrarea și evaluarea tipurilor de risc și a factorilor determinanți ai acestora, înstiințarea factorilor interesați, avertizarea, alarmarea, evacuarea și adăpostirea populației și animalelor, limitarea, înlăturarea sau contracararea efectelor negative produse ca urmare a manifestării factorilor de risc. Deținătorii, cu orice titlu, de baraje și de alte construcții hidrotehnice a căror avariere sau distrugere poate pune în pericol populația și bunurile sale materiale, sunt obligați să le întrețină, să le repare și să le exploateze coresponzător, să doteze aceste lucrări cu aparatură de masură și control să instaleze sisteme de avertizare-alarmare a populației în localitățile situate în aval de baraje, să asigure în caz de pericol iminent alarmarea populației din zona de risc conform planurilor de apărare împotriva calamităților și planurilor de acțiune în caz de accidente la baraje.
Planul va fi realizat de o firmă de specialitate și va fi ulterior avizat de organele abilitate. Realizarea unui astfel de plan este evaluată la costul de 30.000 de lei.