Data de 28 octombrie 2018 va rămâne una de referinţă în viaţa comunei Băniţa. O zi de duminică cu o vreme superbă, mai degrabă de sfârşit de vară, a adus în Pasul Merişor dezvelirea unui monument ridicat în cinstea soldaţilor români care acum 100 de ani s-au jertfit în luptele aprige de apărare a pământului sfânt al patriei cu soldaţii din cadrul armatei austro-ungare.
Invitaţi şi organizatori
Peste 300 de localnici şi invitaţi din toate colţurile Văii Jiului au participat duminică la eveniment. Alături de primarul comunei Băniţa, au fost prezenţi viceprimarul Ionel Burlec, consilierii locali, precum şi alţi funcţionari ai primăriei. Din cadrul administraţiilor locale din Vale a fost prezent viceprimarul municipiului Vulcan, consilierul local petroşenean Eusebiu Bebi Durbacă, consilierul local vulcănean Dorel Şchiopu, reprezentant totodată şi al Asociaţiei „Rosa Multiflora” Petroşani şi alţi câţiva funcţionari publici de la alte câteva primării din Lupeni şi Petrila.
Alături de toţi aceştia i-am mai observat pe cunoscutul om de afaceri lupenean şi ctitor de biserică Emil Părău, pe Nicolae Gui, pe lupeneanul Constantin Dicu, patron „Diacom” Lupeni.
Armata e cu noi
Dar poate cel mai mare grup prezent şi care a avut un rol covârşitor în derularea evenimentelor de duminică petrecute în cadrul ceremoniei de dezvelire a monumentului a fost grupul de ofiţeri şi subofiţeri în rezervă şi retragere din cadrul asociaţiei cu acelaşi nume, filiala Valea Jiului, precum şi din cadrul Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Petroşani, în frunte cu cei doi preşedinţi: col (r) Constantin Fulga şi col (r) Ioan Leviţchi. Din partea Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Valea Jiului, a fost prezent plt. adj. (r) Vasile Murgilă.
Armata Română, prin cadrele militare prezente, şi-a intrat în rol
Protocolul a constat, după semnalul „Atenţiune!” dat prin staţie de un ofiţer, în aducerea celor şase drapele de luptă ale unităţilor din Pasul Vâlcan şi Merişor, purtate de şase localnici îmbrăcaţi în costume populare (printre ei şi Costică Cigmaian de la „Junii Petrileni”), pe fondul melodiei ostăşeşti „Treceţi Batalioane Române Carpaţii!”. Apoi, pe fondul melodiei „Pe-al nostru Steag e scris Unire”, au fost aduse Drapelele Unirii de la Alba-Iulia – 1 Decembrie 1918 de către alţi patru localnici, de data aceasta tineri şi tinere eleve. Intonarea Imnului de Stat „Deşteaptă-te, Române!” şi ridicarea Drapelului României pe catargul de lângă monument au fost următoarele două momente. A urmat mesajul adresat de primarul Băniţei, Ioan Marc, foarte scurt şi cu multe mulţumiri aduse tuturor celor ce l-au sprijinit în acest proiect de suflet al comunităţii, dar şi celor care duminică au ajuns la eveniment. Punctul culminant al manifestărilor a fost dezvelirea monumentului. Ea a fost făcută de către acelaşi Ioan Marc şi de către reprezentantul cadrelor militare prezente, col (r) Constantin Fulga, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Valea Jiului”.
Slujba de sfinţire
După aplauzele celor prezenţi, bucuroşi că de-acum pot vedea monumentul pe de-a întregul, şi-a intrat în atribuţiuni soborul de trei preoţi ortodocşi, care a oficiat o slujbă de sfinţire a monumentului. Părintele Protopop de Valea Jiului, Petrache Creţu, a fost cel care a condus ultima parte a slujbei, alături de preoţii Pavel Simulescu, din Petroşani, şi preotul paroh al Bisericii din Băniţa, părintele Nicolae Volintiru.
Cuvântul primarului Ioan Marc
Din cuvântul primarului Ioan Marc am reţinut următoarele: „(…) Spuneam că s-a construit acest monument în Pasul Merişor, un loc cu o încărcătură istorică aparte, pentru a elogia şi pentru a ne aduce aminte de luptele eroice purtate de Armata Română aici, pentru apărarea gliei străbune, dar şi pentru a marca şi noi Centenarul României ce se apropie cu paşi repezi, data de 1 Decembrie fiind foarte aproape. În urmă cu doi ani, împreună cu cei din Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere Valea Jiului, am fost prezenţi cu toţii aici la noi, la Băniţa, unde am ridicat o placă comemorativă la împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. S-a ridicat această placă în semn de recunoştiinţă pentru eroii noştri căzuţi pentru ca noi astăzi, cu toţii, să putem trăi în pace. Mai precis, pe 14 septembrie 1916, România intra în Primul Război Mondial, istoria consemnând Bătălia de la Merişor. Au fost două Regimente ale Armatei Române, mai precis Regimentul 18 şi Regimentul 58, care au ocupat poziţii defensive în Pasul Merişor, împotriva Armatei Austro-Ungare. De aceea am considerat că acest loc frumos, binecuvântat, merită să primească din partea comunităţii locale un monument, aşa cum spuneam, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia. Trebuie să înţelegem cu toţii că avem datoria să-i respectăm pe strămoşii noştri căzuţi la datorie pentru ca noi astăzi să ne bucurăm de această ţară, România, în pace şi unitate (…)”, a menţionat printre altele primarul Comunei Băniţa.
După cuvântul primarului şi al celorlalţi invitaţi, a urmat citirea listei cu delegaţi din Valea Jiului la Marea Unire de la Alba-Iulia. Fiindcă în ZVJ noi am mai redat-o, n-o vom mai face acum.
Depunere de coroane şi moment de reculegere
Depunerea de coroane a fost ca de fiecare dată un nou moment emoţionant. Au depus coroane Primăria Comunei Băniţa, în numele administraţiei locale şi a locuitorilor acestei comune, precum şi cadrele militare prezente de la cele două asociaţii.
La semnalul ostăşesc „Linişte!”, a urmat apoi un moment de reculegere. O linişte totală i-a cuprins imediat pe cei aproape trei sute de participanţi. „Clopotul Reîntregirii Neamului”, cântat atât de mândru şi de bine de ardeleanca Veta Biriş, auzit prin staţie, a încheiat practic evenimentele dedicate acestei manifestări.
Fasole cu cârnaţi
Dar nu acesta a fost finalul! Demonstrând o organizare ireproşabilă de la cap la coadă, organizatorii evenimentului, în speţă primăria, consiliul local şi primarul Băniţei au ţinut ca participanţii să nu plece acasă cu burta goală. Astfel, peste 350 de porţii de fasole şi cârnaţi au fost pregătite în acest sens chiar la faţa locului! Lângă acestea, câteva felii de cozonac la fiecare porţie şi ţuică fiartă, sucuri şi cafea din plin, şi cât a putut duce fiecare, au fost savurate de marea majoritate a celor prezenţi, toată acţiunea încheindu-se undeva spre seară!
Corneliu BRAN