Atenție mare! / O eroare apărută în sistemul de sănătate publică din...

Atenție mare! / O eroare apărută în sistemul de sănătate publică din cauza unui formular greșit al ANAF (formularul 112), ar putea aduce o avalanșă de probleme legate de asigurarea medicală pentru cetățenii care au beneficiat în aprilie de șomaj tehnic

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Aceasta e întrebarea: există cazuri și în județul Hunedoara?

O problemă tehnică apărută peste noapte poate da grave bătăi de cap sistemului medical românesc și mai multor cetățeni care pe timpul stării de urgență au intrat în șomaj tehnic.

Aflăm cu stupoare că în acea perioadă a apărut o gravă eroare din cauza unui formular ANAF eronat (formularul 112). Astfel, foarte mulți români aflați șomaj tehnic s-au regăsit ulterior fără asigurare medicală, pe motiv că nu au mai fost înregistrați în sistemul național de sănătate de la acel moment.

Chiar dacă în luna mai 2020 acel formular ANAF a fost refăcut și reparată eroarea, mulți au intrat în șomaj tehnic din aprilie, iar înregistrarea în sistemul național de sănătate a persoanelor aflate în șomaj tehnic s-a refăcut, dar doar parțial, în multe județe situația este și acum problematică din acest punct de vedere. Motivul? Slaba comunicare sau ineficientă între cei de la ANAF și cei de la casele de sănătate județene. Prefecții trebuie să fie foarte atenți la ceea ce se întâmplă, în condițiile în care, dacă lucrurile stau așa, foarte mulți cetățeni se vor afla în imposibilitatea să se consulte la medicul de familie, să nu mai vorbim de eventualele cazuri de spitalizare.

Cum județul Hunedoara a avut peste 90.000 de oameni aflați în șomaj tehnic în luna aprilie, am încercat să aducem la cunoștința Prefecturii Județului Hunedoara acest subiect. ZVJ l-a contactat pe Lucian Morogan, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului și un profesionist desăvârșit al PR hunedorean. Energicul și implicatul Lucian Morogan n-a ezitat să ne comunice că-l va înștiința pe șeful de cabinet al prefectului Vasilică Potecă și în cel mai scurt timp va fi anunțat și prefectul, astfel încât în cel mai scurt timp, să se facă verificările la nivel de județ și să se vină apoi cu un comunicat, prin care prefectul să lămurească situația.

Să sperăm că măcar în județul Hunedoara să nu fie probleme de acest fel, sau dacă au fost să se fi remediat între timp. Dacă nu, în cel mai scurt timp această eroare de sistem trebuie remediată, astfel încât oamenii să poată beneficia de sistemul medical cum e normal, în condițiile în care lună de lună ei plătesc din salariu pentru acest drept la viață. Este regretabil că aceste chestiuni grave – că nu vorbim de cine știe ce banalitate – nu sunt verificate la sânge de cei ce trebuie să se ocupe, ajungându-se la situații nedorite și de care depind vieți omenești, în condițiile în care nimeni nu merge la medic de plăcere sau ca să se afle în treabă, merge pentru probleme legate de sănătate, deci de viață.

Până la acest moment la ZVJ nu au ajuns reclamații din partea oamenilor din Vale, precum că s-au dus la medicul de familie sau la spital și au aflat cu stupoare că nu sunt înregistrați în sistemul național de sănătate, deși au un loc de muncă și plătesc asigurarea medicală ca toată lumea. Dar asta nu înseamnă că nu pot exista cazuri și că nu trebuie verificată această eroare ivită, într-un moment cum nu se poate mai rău, dat de acest COVID-19.

Așteptăm răspunsul oficial al prefecturii și eventual al Casei Județene de Sănătate Publică Hunedoara.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii