Ateliere cu și despre povești în Ținutul Momârlanilor

Ateliere cu și despre povești în Ținutul Momârlanilor

Timp de citire: 6 minute

Weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost unul plin la Uricani, în Ținutul Momârlanilor, acolo unde o primă serie de ateliere a avut loc în cadrul proiectului care își propune promovarea acestui ținut și prin oamenii lui. Copii, dar și adulți, au avut un bun prilej de a socializa și a învăța lucruri noi și interesante din domenii precum arta povestirii, jurnalism sau comunicare și publicitate. Atelierele s-au dovedit a fi mai mult decât un succes pentru toți cei implicați.

Un proiect care are în prim plan redescoperirea Ținutului Momârlanilor pentru oamenii locului, dar cunoașterea acestuia de către cei străini meleaguri de poveste, este în desfăsurare de câteva săptămâni în Valea Jiului, la Uricani.

După ce, la începutul acestei luni, a fost reconstituită o șezătoare autentică, momârlănească, sâmbătă și duminică au avut loc în vestul Văii Jiului un număr de 8 ateliere interactive despre arta povestirii, jurnalism, comunicare și publicitate. Setea de comunicare, socializare și (re)descoperire a locurilor natale s-a văzut prin numărul mare de participanți, atât din rândul copiilor cât și al adulților. Adriana Ene a fost cea care le-a împărtășit celor prezenți cunoștintele ei din domeniile propuse.

Dornici să descopere lucruri noi

„În primul rând i-am simțit foarte deschiși și pe copiii cu care am lucrat, dornici să descopere lucruri noi. Un lucru foarte important este că sunt activități într-un cadru nonformal, interactive, eu cred cu tărie că putem învăța foarte multe lucruri și prin intermediul jocurilor, avem parte și de teorie. Introducem așa, strop cu strop, dar avem și foarte multe jocuri care ne ajută să așezăm mai bine informația. Au fost foarte faini copiii, am făcut echipă bună cu ei, cu fiecare, indiferent de vârstă. La adulți, trebuie să vă spun un secret, atelierul a avut două ore, dar ei au plecat abia după trei ore. Asta însemnă că toți au fost dornici de comunicare, de socializare, de a descoperi lucruri noi și a afla împreună ce putem face pentru comunitate, pentru acest Ținut al Momârlanilor. De pildă, la atelierul pentru adulți s-au împărtășit multe amintiri din acest ținut, am descoperit și eu legende noi, și cuvinte noi am învățat, dar mi-a plăcut foarte mult deschiderea lor și dorința de a lucra împreună pentru a putea construi ceva de folos aici, pentru ei, pentru copii, pentru comunitate. Și pentru mine personal a fost o experiență foarte frumoasă, întotdeauna pe unde ajung fac în așa fel încât să învăț despre zonă, îmi place să învăț foarte mult de la copii și de la modul cum văd ei lucrurile, perspectivele lor sunt cu totul altfel față de cele ale noastre, ale adulților, și întotdeauna înveți”, a spus Adriana Ene.

Interes crescut

Pentru participanți, pentru comunitate, atelierele au fost un lucru nou, inedit, o alternativă de a petrece timpul liber într-un mod plăcut, relaxant, și mai ales educativ. După prima întânire cu copiii, numărul doritorilor a crescut. Asta pentru că s-a aflat din vorbă în vorbă, cei mici au spus și prietenilor cât de interesant este, iar asta le-a stârnit dorința de a participa.

„Am ales să particip la acest atelier deoarece mi s-a părut interesantă această temă, am învățat foarte multe lucruri noi, despre cum se face o știre de exemplu. Mi se par foarte bune aceste ateliere mai ales pentru noi, tinerii, pentru că învățăm foarte multe lucruri interesante și socializăm”, a spus un elev.

„Închei ziua foarte bine dispusă, este o emoție plăcută tot acest atelier. Am învățat cum să fiu mai sociabilă, să am încredere în mine și bineînțeles cum să fac parte dintr-o echipă, să o susțin și să pun umărul la această echipă”. a declarat Raluca.

„Am învățat să fiu sociabilă, să nu mai fiu timidă, cum să facem o știre, cum să lucrăm în echipă și mai ales mi-am dezvoltat vocabularul foarte mult”, a spus o altă elevă.

„A fost minunat, o energie foarte frumoasă, am învățat cum să ne susținem unii pe alții în echipă, în orice situație, să ne respectăm, iar activitățile mi-au plăcut foarte mult”, ne-a spus Esmeralda, o altă tânără partipantă la atelierul de jurnalism.

„Atât eu cât și colegii mei am fost foarte încântați de activitățile de aici. În primul rând am învățat să ne exprimăm sentimentele sau să ne cunoaștem noi pe noi mai bine, dar totodată și să îi înțelegem pe cei din jurul nostru, să știm să le arătăm respect și fim alături de ei”, a declarat Antonia.

„Eu despre jurnalism am învățat lucruri interesante, pe care nu le știam. De pildă că trebuie să fim foarte atenți la niște detalii și că, dacă nu remarcăm aceste detalii, putem pierde o întreagă anchetă”, a spus o elevă, partipantă la atelierul de jurnalism.

Atelierul pentru adulți…

…s-a desfășurat sub semnul nostalgiei, al vremurilor de odinioară, al tradițiilor locului, lăsate în umbră de evoluția accelerată a societății. Mulți din cei care au luat parte la atelier n-au mai fost într-un astfel de cadru poate chiar din timpul școlii.

„A fost o experiență foarte frumoasă, o oportunitate de a ne dezvolta și noi, adulții, de a ne îmbogăți cunoștințele despre tradițiile noastre locale, despre legendele și poveștile comunității noastre, a fost un moment foarte bun și de a-i cunoaște mai bine pe care care au participat, practic un alt mod de a socializa”, a spus o uricăneancă, participantă la atelierul dedicat adulților.

„N-am mai participat la o astfel de întâlnire de foarte mulți ani, am mai fost la evenimente de formare profesională, dar acelea sunt cu totul altfel față de ceea ce a fost astăzi aici. A fost o experiență unică, am învățat foarte multe lucruri noi, i-am cunoscut mult mai bine pe cei cu care de altfel eram prieten. Dar, prin acest atelier, am putut-o face mult mai îndeaproape. Eu sunt infiat de Uricani, am venit aici când eram foarte mic, m-am căsătorit aici, așa că acum sunt momârlan prin adopție. Dintotdeauna am fost interesat de poveștile locului, dar la acest atelier am învățat mult mai multe lucruri despre acestă zonă, aspecte și legende care nu sunt cunoscute de publicul larg, nici chiar de uricănenii noștri. Un astfel de proiect ajută categoric la redescoperirea acestui ținut și promovarea lui la nivel național și, de ce nu, internațional”, a spus Daniel Moraru, participant la atelier.

Minunata inițiativă a Claudiei

O îmbogățire a cunoștințelor, o promovare a acestui ținut binecuvântat – iată doar dintre obiectivele proiectului care o are în spate pe Claudia Șandru, barabă venită la Uricani pe firul inimii.

„Scopul principal al atelierelor este de a promova Ținutul Momârlanilor. Chiar acum, după acest atelier de jurnalism, mi-aș dori ca la final toți copii participanți să își poată face filmulețe sau prezentări prin care să promoveze acest ținut prietenilor, rudelor și tuturor celor cu care ei interacționează. Sunt convinsă că mulți dintre ei au ajuns sau vor ajunge și în străinătate în diferite circumstanțe, mi-aș dori care peste tot să spună de Uricani, și să o facă într-un mod cât mai profesionist după participarea la aceste ateliere. Scopul nostru este de a atrage cât mai mulți turiști, mai ales că orașul Uricani este stațiune de interes local. Vreau să punem în valoare toate obiectivele în așa fel încât turiștii când ajung aici să aibă ce vizita. Și, prin aceste ateliere, punem practic bazele unei comunități axate pe dezvotarea stațiunii turistice Uricani și implicit a Ținutului Momârlanilor”, a spus Claudia Șandru.

Alte ateliere vor avea loc în perioada imediat următoare, la începutul lunii decembrie. Toate aceste activități organizate în cadrul proiectului Asociației Ținutul Momârlanilor vizează promovarea, prin implicarea fiecăruia, a acestui loc, a imaginii orașului, într-un mod unic și cât mai atractiv pentru turiști.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii