Aspectele de bază ce definesc procesul de psihoterapie

Aspectele de bază ce definesc procesul de psihoterapie

Timp de citire: 3 minute

Cu paşi timizi, dar care se îndreaptă în direcţia corectă, conceptul de psihoterapie devine tot mai frecvent şi în rândul romanilor care depun tot mai mult interes în a-şi crea un confort psihic cât mai ridicat. Contrar părerilor eronate care vizează activitatea unui psiholog, faptele concrete şi rezultatele eficiente ale unei astfel de consilieri demonstrează existenţa unor beneficii însemnate.

Firea umană în general prefera siguranţă şi confortul, iar atunci când urmează a avea loc o etapă nouă în viaţa emoţiile devin mult mai puternice, iar frică de imprevizibil poate forma o serie de blocaje. Acest aspect se aplică foarte bine şi în ceea ce priveşte mersul la psiholog. Atunci când acest lucru se întâmplă pentru prima dată, survin mai multe temeri deoarece orice persoană se poate gândi că terapeutul va veni cu întrebări delicate ce vor deschide răni foarte puternice sau confesiunile sale vor fi judecate şi criticate de către acesta. Este foarte important să fim împăcaţi atunci când ne îndreptăm către cabinetul psihologului şi să nu avem nicio grijă deoarece scopul lui principal este cel de a oferi ajutor.

Ce trebuie să ştim înainte de a apela la un psiholog?

În primul rând, este esenţial a se şti faptul că cel care apelează la ajutor psihoterapeutic nu este o persoană slabă sau vulnerabilă, ci dimpotrivă. Cei care iau o asemenea decizie sunt mai degrabă puternici deoarece conştientizează că au nevoie de ajutor pentru a depăşi conflictele interioare. De asemenea, programarea la psiholog nu trebuie amânată pentru momentul în care avem o problemă severă deoarece atribuţiile sale sunt cu totul altele. El are calitatea de a preveni instalarea unei probleme severe şi poate face acest lucru alături de o persoană sănătoasă care urmăreşte acelaşi obiectiv şi se implica activ în acest sens.
Orice consiliere psihologică se desfăşoară sub semnul confidenţialităţii, ceea ce înseamnă că nu există posibilitatea ca un psihoterapeut să divulge din secretul profesional pe care ajunge să îl cunoască în temeiul meseriei pe care o exercita.

Prima şedinţă de terapie psihologică

Odată ce individul şi-a clarificat nelămuririle şi decide să se deschidă în fata psihologului va trebui să treacă peste prima etapă, singura care i-ar putea produce emoţii până la momentul în cauză, de altfel. Aceasta are rolul de a face persoană să cunoască şi să fie educată cu privire la ceea ce urmează. Îi explică modurile de funcţionare a psihoterapiei, precum şi tehnica de combatere a instalării unei afecţiuni psihice.
Tot în cadrul acestei întâlniri are loc şi stabilirea dificultăţilor care au trimis persoana respectivă în acest punct. Pe acest plan se vor identifica şi cauzele principale care sunt mai simplu de identificat şi care au dus la existenţa unor astfel de dificultăţi şi se setează cadrul în care se va lucra (condiţii specifice, frecventa întâlnirilor, semnarea contractului).

Valorificarea psihoterapiei

Este necesar pentru orice persoană să ştie faptul că ea este cea mai importantă în procesul terapeutic, în jurul căreia se centrează fiecare detaliu. Din acest motiv este indicat să se adreseze cât mai multe întrebări directe care să confere un grad cât mai ridicat de lămurire.
În perioada de terapie, este bine să se evite pe cât posibil să apară sugestii şi sfaturi neavizate din partea unor terţe persoane care au un punct de vedere. Tehnica specialistului este cea mai corectă şi cea mai bună de urmat.
Psihoterapia are ca scop printre altele şi aducerea une schimbări în viaţa unei persoane, de aceea trebuie să nu existe reticente cu privirea la deschiderea către nou. Este important de acceptat schimbarea pentru că doar cu ajutorul ei putem să ne redefinim o traiectorie a vieţii mai concrete şi să ne stabilim nişte proiecte de viitor productive pentru binele nostru.
Aplicarea concluziilor pe care le descoperim în urma fiecărei şedinţe de terapie în timpul liber este unul din motivele pentru care rezultatele nu funcţionează tocmai corect. Psihoterapia nu presupune o activitate ce se desfăşoară doar în cabinetul terapeutului, acolo având loc mai degrabă dezbaterile şi constatarea unor fundamente care pricinuiesc problemele. În afara lui, respectiv în timpul liber trebuie să ţinem cont de erorile pe care am conştientizat că le-am comis şi să încercăm să le reparăm.
Psihoterapia nu constituie o modalitate promptă şi facilă de depăşire a problemelor, ci un proces laborios care presupune o serie de tehnici de specialitate ce au menirea de a conduce către un rezultat favorabil.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii