Dan Răican conduce Asociația AntiParkinson, asociație ce reprezintă drepturile bolnavilor de Parkinson în țară. Timp de 11 ani a activat de la domiciliul dumnealui, și a cerut în permanență Consiliului Județean Hunedoara un sediu adecvat, pentru a deschide un centru de zi.
Simpozioanele la care a participat de-a lungul anilor l-au învățat pe Dan Răican că este nevoie ca bolnavii de Parkinson să își mențină timpul ocupat, să nu renunțe la activitate, deci un centru de zi ar fi fost ideal.
Anul trecut visul a devenit realitate, Asociația AntiParkinson a primit printr-un contract de comodat o cameră de 36 mp în sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara. Bucuria a ținut o lună, adică de la instalare până la prima factură la căldură. În ianuarie asociația a primit o factură de la Complexul Energetic Hunedoara în a cărui administrare intră Termocentrala Mintia, de 1.036 lei, cu tot cu TVA, pentru luna decembrie.
Cu toate că a primit spațiul în comodat, și nu plătește chirie, factura la căldură l-a determinat pe Dan Răican să își facă bagajele și să renunțe nu numai la un sediu pentru asociație dar și la gândul de a deschide acel centru de zi.
„Nu mai pot continua activitatea în acest spațiu pentru că este foarte costisitor. Factura este exagerat de mare pentru o lună de consum, și este emisă paușal, pentru că nu a venit nimeni să citească repartitoarele. Abia după ce am cerut eu o recalculare a facturii a venit cineva să citească repartitoarele. Oricum, nu avem cum să plătim asemenea facturi și să putem funcționa. În aceste condiții mă mut din nou la mine acasă cu activitatea și nu mai deschid centrul de zi”, a declarat Dan Răican.
Acesta a mai declarat că suprafacturarea nu este cel mai potrivit mod ca CEH să redevină rentabilă, pentru că nu reușește decât să își alunge clienții.
Alina PIPAN