Interesantă reacţia ulterioară a unora cu privire la protestul de duminică al pensionarilor vulcăneni. Dacă unii au văzut în el ceva care era de aşteptat, după ce foştii mineri şi-au primit pensiile diminuate, alţii sunt convinşi că protestul, împreună cu alaiul întreg de huiduieli şi fluierături, a fost premeditat.
Ba, mai mult,
cei din ultima categorie au făcut din eveniment o adevărată teorie a conspiraţiei: aranjamente cu opoziţia, persoane tocmite, ca să le dea drumul strigătelor de nemulţumire şi huiduielilor, în fine, tot tacâmul. Mă mir că încă nu s-a scos că şi taloanele de pensie şi deciziile fluturate ar fi fost tipărite şi, apoi, împărţite tot de către forţe oculte potrivnice PSD-ului. Stau şi nu-mi vine să cred cum de Ile nu i-a pus pe miliţienii lui să-i găjbească – Doamne, fereşte! – pe vreo câţiva dintre vârstnicii protestatari. Pentru ca, apoi, lovind-i în creştet cu taloanele pe care le ţineau în mână, să îi facă să le intre în cap că nu-i vorba de nicio diminuare, ci de o recalculare corectă a pensiei. Care – când nu se ştie – vor vedea că va fi în beneficiul lor. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla atunci când ei nu vor mai fi sau când despre huiduiala de la Vulcan din 6 august 2017 se va citi, eventual, în manualul de istorie.
Pe când, după tămbălăul de la statuie,
mergeam spre piaţă, un domn care trecea de lângă mine îi spunea celui pe care-l însoţea că momentul protestului nu a fost deloc bine ales. „Nu e bine să faci aşa ceva de Ziua Minerului, era de părere dumnealui. Mai bine, în zilele următoare, s–ar fi dus la Ile şi ar fi discutat cu el. Cred că, după aia, primarul ar fi putut să intervină”. Opinia domniei sale este asemănătoare celei postate de un tip autoporeclit “sânteţi nebuni” pe site-ul ziarului nostru. Acesta crede că pensionarii protestatari „au pângărit omagiu” şi că „noi trebuia să comemorăm iar dacă demnitarii au vrut să fie lângă noi foarte bine…”. E părerea dumnealui, nu o comentez, numai se pot face câteva observaţii.
De câte ori
a văzut domnia sa că vin demnitarii printre noi? Nu cumva asta se întâmplă numai în preajma alegerilor sau la festivităţi cum a fost cea de Ziua Minerului? Şi, când au mai dat pe aici, a întrebat vreunul dintre parlamentarii sau demnitarii ăştia măi, fraţilor, cum vă mai e? Mai aveţi nevoie de ceva pe aici prin Valea Jiului? Că de minerit nu se atinge nimeni, aţi băgat de seamă, locuri de muncă am creat, încât sunt prea multe, la drumul spre Parâng şi cel către Herculane mai e numai un picuţ de lucru, iar în câteva zile se rezolvă şi tronsonul de la Groapa Seacă al DN7. Ăla către Transalpina! Nici eu nu ştiu din ce film science fiction am luat secvenţele astea, dar ăsta-i adevărul. Mai nimic din ceea ce politicienii, îndeosebi cei de la PSD, le-au promis locuitorilor din vale nu s-a realizat. Şi, acum, iată, sunt loviţi în moalele capului şi cei ajunşi pensionari înainte de 2011! Cei din care PSD şi-a extras, în mod constant, seva celor mai multe voturi din Valea Jiului!
Păi când şi cum
să fi protestat bieţii oameni, decât acum, când înălţimile lor parlamentare şi guvernamentale s-au pogorât, pentru niciun ceas, printre ei? Asta cu mersul la Ile şi înaintarea unei petiţii pe care el s-o rezolve mi se pare o glumă copilărească. Mi-l şi închipui pe mustăcios luându-se de piept şi piţigăindu-se şi făcând urât la parlamentarii care i-au creat toate condiţiile, pentru ca el să-şi tragă un salariu de aproape o sută de milioane. Şi, apoi, cum ar fi fost dacă, fără jandarmul salvator, episodul în care, aproape de statuie, Ile s-a zbârlit la unul dintre pensionari s-ar fi petrecut în biroul lui de la primărie?