ACV Petroşani, împreună cu Parohia Ortodoxă Livezeni I Petroşani, cu sprijinul Universităţii din Petroşani şi al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, organizează în perioada 20-30 iulie 2016 atelierul tematic: Arhitectura Tradiţională din Valea Jiului.
În cadrul acestuia, 9 studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, coordonaţi de as.drd.arh. Mihai Danciu, vor străbate Depresiunea Petroşani, de la Câmpu lui Neag până la Răscoala, pentru a identifica elementele de arhitectură locală autentică şi peisaj specific rural, caracteristice comunităţilor de momârlani. Studenţii, originari din diverse oraşe din partea de Vest a ţării, au venit miercuri în Petroşani şi zilele acestea efectuează munca de teren. Pe lângă activităţile aplicate, aceştia iau contact cu profesionişti pe plan local, dintre care până în prezent au confirmat Dumitru Gălăţan-Jieţ, Petre Birău (artist plastic), lect.dr. Valentin Fulger (sociolog), pr. Nicolae Tănase (preot), Vasile Jurca (primar), prof.dr. Sabina Irimie (specialist în management) şi prof.dr. Radu Sorin (rector). De asemenea, vor vizita realizările muzeografice de până în prezent, prin Muzeul „Momârlanului” din Slătinioara şi Muzeul Tradiţional din cadrul ansamblului Sfânta „Varvara” din Aeroport, Petroşani.
Atelierul va culmina cu o expoziţie rezumativă, vernisată în data de 29 iulie prin sprijinul Fundaţiei „Ianza Art Inter-Cultural”, la Galeria Mansardă a Casei Ianza din Petroşani, str. Timişoarei nr. 1. Scopul strict profesional al acestui atelier este dublat de intenţia de a prezenta Valea Jiului ca zonă deosebită prin peisaj şi oamenii săi, creând totodată premisele pentru organizarea unor ateliere cu un grad de complexitate din ce în ce mai ridicat, axat pe potenţialul zonelor rurale din Valea Jiului şi integrarea acestuia în strategiile de dezvoltare locală ca un tot unitar.