Opriți-vă o clipă din toată agitația cotidiană, și, în prag de Crăciun, faceți un gest nobil. Nu vă costă nimic. Ba chiar sunteți voi cei răsplătiți dacă alegeți să donați sânge. O donare de sânge poate salva 3 vieți, așa că, trebuie doar să fiți sănătoși și puțin curajoși.
Între toate campaniile caritabile de care auzit acum în prag de sărbători de iarnă, fără doar și poate una se diferențiază. Vorbim aici despre Campania Națională de Donare de Sânge „Donarea ta, salvarea mea!”, care se derulează în perioada 7, 8, 11 – 15.12.2023.
„Este extrem de important să facem o faptă bună, în tolba lui Moș Crăciun cum ne place nouă să spunem, adică donarea de sânge care poate salva vieți. În acest post deosebit, de lumina, iubire, dăruire este o faptă nobilă să contribuiți la necesarul de sânge din spitale. Dintr-o donare de sânge se pot salva trei vieți, 3 bolnavi. Fiecare donator este bine venit, iar această campanie este un prilej de bucurie pentru noi și un model de urmat pentru toți cetățenii sănătoși care pot să facă o faptă bună, și care să nu ezite să o facă dacă pot.” a spus Victoria Halmagi, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Hunedoara.
La campanie vor dona, ca un exemplu, și medicii rezidenți, pentru că, mai ales, ei cunosc importanța fiecărei picături de sânge.
„Noi mulțumim tinerei generații, viitorilor medici, care au înțeles încă din studenție că misiunea lor este de a ajuta bolnavii, de a avea susținere și empatie pentru cei în suferință. Îi așteptăm pe toți donatorii să facă o faptă bună, un gest nobil” a mai spus Victoria Halmagi, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Hunedoara.
Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
– Să fii cetățean român cu domiciliul în România sau cetățean al Uniunii Europene cu reședința în România.
– Să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-55 ani.
– Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg femeile și 60 – 110 kg bărbații.
– Să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale.
– Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.
– Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării.
– Să nu ai/să nu fi avut următoarele: afecțiuni cardiovasculare; TBC, sifilis, malaria, diabet zaharat decompensate, afecțiuni dermatologice, boli profesionale, boli infecțioase și parazitare, afecțiuni maligne, epilepsie, afecțiuni hematologice, afecțiuni reumatologice și imunologice.
„Campania începe din 7 până în 15 decembrie, la centrul de transfuzie din Deva, dar donări se pot face la toate cele trei centre de transfuzie, și aici mă refer și la Hunedoara și Petroșani. Cei care vor să doneze să vină între orele 8-14 de luni până vineri”, a mai spus Victoria Halmagi, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Hunedoara.
Este important ca înainte de donare să vă odihniți bine în noaptea de dinaintea donării, să mâncați ceva ușor înainte de donare, să consumați mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veți dona. De asemenea, este important să nu fumați înainte și după donare 2 ore.