Aninoasa / Zece case din anul 1895 – renovate în 2020

Aninoasa / Zece case din anul 1895 – renovate în 2020

Timp de citire: 3 minute
de Corneliu BRAN

La Aninoasa se lucrează de zor în aceste zile la acoperișurile caselor cu probleme de pe strada Libertății.

După ce în decembrie pe ultima sută de metri, la solicitarea primarului Nicolae Dunca, sprijinit și de factorii județeni, Guvernul Dăncilă a aprobat suma de 7 milioane lei din fondul de rezervă al guvernului pentru reparații la aceste acoperișuri și pentru lucrări de consolidare ale zidurilor de sprijin de la aceste case de colonie construite în anul 1895, case cu un etaj a câte 12 locuințe în care locuiesc și în prezent sute de aninoseni cu probleme sociale și diverse, primarul aninosean a fost mulțumit, chiar dacă suma respectivă nu ajunge decât pentru repararea a zece imobile din 30. Totuși, a fost un pas înainte privind siguranța acestor cetățeni, în condițiile în care din cauza intemperiilor din toamna trecută acoperișurile începeau să plece la vale unul câte unul, punând grav la încercare viața cetățenilor ce locuiesc ca și chiriași ai primăriei. Acum primarul așteaptă ca guvernul actual (care o fi acela încă nu se știe…) să aloce în acest an alți bani, pentru finalizarea celor douăzeci de imobile ce vor rămâne de consolidat.
„Lucrăm în regim de urgență la cele zece imobile, că atât ne ajung banii alocați de Guvernul Dăncilă în decembrie anul trecut. Sperăm să finalizăm lucrarea cât mai repede, dar și cu lucrări de calitate, astfel încât cetățenii din respectivele case să poată dormi și sta acolo încă măcar 100 de ani de-acum încolo. Bine, nu se poate ști cât vor avea viață aceste case, să nu uităm că ele sunt construite de 125 de ani, iar când spun 100 de ani de aici încolo spun metaforic. Dar, oricum am lua-o, după aceste lucrări de schimbare a acoperișului și la structura de rezistență a pereților, cred că se va mai putea locui acolo o lungă bucată de vreme. Sper din tot sufletul, pentru siguranța celor ce locuiesc în aceste imobile, că guvernanții ne vor ajuta pentru repararea a cel puțin zece imobile din cele douăzeci care vor rămâne, și aici mă gândesc la cele mai afectate dintre ele, în prima fază, că oricum am da-o și am suci-o, la toate trebuie intervenit cu lucrări, dacă nu anul acesta, anii viitori. Dar mă bucur că măcar aceste zece imobile, care erau cele mai praf, vor prezenta siguranță la sfârșitul lucrărilor, iar cetățenii pot sta mai liniștiți, mulți dintre ei cu copii sau bătrâni alături de ei și cu probleme deosebite”, ne-a declarat marți primarul Nicolae Dunca.
Oamenii din imobilele ce încă nu vor beneficia de lucrări speră ca până în vară să mai ajungă din partea Guvernului României o tranșă de bani, lumea de acolo gândindu-se cu groază la „circul” pe care-l face natura chiar și vara.
„Nu demult, în august, am avut cod galben de vânt, stăteam cu groază pe la rude, prin alte părți, că ne gândeam că dacă stăm la noi acasă vântul va trânti acoperișul pe noi și pe copii. Da, cerem sprijin din partea guvernului, pentru ca primăria să se poată apuca de treabă încă din vara aceasta”, ne spunea toamna trecută o familie dintre cele ce locuiesc pe strada Libertății în casele vechi de-acolo. Și până la urmă apelurile lor și ale primarului, în mai multe rânduri, au fost ascultate, dar doar parțial. Primarul susține că va continua aceste demersuri până se va rezolva total, deoarece sunt nopți când natura se dezlănțuie și pur și simplu se teme să adoarmă de grija aceasta: „Da, sunt zile și nopți în care oamenii se tem să stea în casele alea. La fel, sunt zile, dar mai ales nopți, când, văzând ce e afară cu vremea mă gândesc cu groază la toate aceste imobile, la toți acei cetățeni, la siguranța lor. Am făcut demersuri și voi mai face, până ce vom rezolva această mare problemă de siguranță a unor cetățeni de-ai noștri. De aceea fac apel și pe această cale la toți cei care ne pot ajuta și susține la guvern această cauză. Oricum, e prima dată, după peste 100 de ani, când cineva face lucrări la acele acoperișuri și la acei pereți. Păcat că înainte de 1990 nimeni n-a mișcat nimic, iar după 1990 nimeni din primărie n-a vrut vreo două decenii (și mai bine chiar) să înceapă să rezolve această chestiune importantă. Doar promisiuni făcute oamenilor din patru în patru ani și nimic concret. Acum vom avea zece imobile gata și să sperăm că vom avea încă zece spre finalul anului!”, a încheiat cu optimism discuția, primarul Nicolae Dunca.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii