Aninoasa – una rece, cealaltă caldă… / Probleme tot mai mari cu...

Aninoasa – una rece, cealaltă caldă… / Probleme tot mai mari cu constructorul care ridică blocul social cu 60 de apartamente de la Iscroni

Timp de citire: 4 minute

Bilă albă pentru constructorul care se ocupă de cele 73 de unități locative sociale din clădirea dezafectată de lângă primărie

 

Constructorul unui bloc social din Aninoasa întârzie lucrările din lipsă de personal. „Problema este la această firmă, și le-am zis asta, nu știu cum să rezolve, că nu-i problema noastră, iar finanțare există, ei trebuie să și-o rezolve, altfel nu e bine”, a fost semnalul tras de primarul Aninoasei, Nicolae Dunca, în discuția pe această temă purtată cu noi.

 

Viteza melcului turbat – din 10 miliarde lei vechi alocați pentru 2022, constructorul a cheltuit doar o zecime

De blocul social cu trei module, care ar trebui să scape Aninoasa de imaginea sinistră a barăcilor de lângă drumul național, am tot scris și am tot vorbit cu primarul. Doar că de la o vreme lucrările finanțate de guvern se derulează parcă cu încetinitorul și se riscă ca lucrarea să se întârzie prea mult. Iar acest lucru nu-i place deloc primarului Aninoasei, care anul viitor dorește ca cele 60 de locuințe sociale să fie gata și să primească familiile din casele de colonie, dărăpănate și degradate, astfel încât terenul de sub ele să fie adus la starea inițială și să se facă acolo altceva, care să aducă venituri primăriei (deși unii vorbesc de discuții cu un supermarket cu brand tare, există mai multe variante, de aceea nu le dăm nici măcar ca zvon, până nu va fi ceva concret).

„La acest bloc social cu 60 de apartamente de la Iscroni se lucrează destul de greu. Am avut primite 10 miliarde lei vechi pentru acest an, 2022, din care am cheltuit de-abia 1 miliard, ca să vă dați seama cum se lucrează! Facem tot felul de adrese către constructor să suplimenteze numărul de angajați și să se poată face lucrările cheltuindu-se toți bani, pentru că avem altfel o problemă! Până în 6 decembrie ar mai fi timp, dar să vedem… Ne-au spus că au multe lucrări în județ și nu au oameni, că nu găsesc oameni oricât ar căuta. Le-am spus că asta nu este o scuză, că trebuiau să prevadă de la început… Când au tot contractat lucrări nu s-au gândit? Banii alocați nu se vor pierde, vor merge înapoi la minister, dar apoi, cine știe cum va fi? De aceea doresc să-și facă treaba prevăzută în contract și să respecte termenele. Dacă nu va fi finalizată lucrarea la timp, se va prelungi contractul și constructorul poate primi penalități. Ori, noi nu vrem treaba asta și personal cred că acesta va face ce trebuie! Inițial de lucrare s-a ocupat Masa Adrigela, aceasta a cesionat contractul unei firme din București, care are lucrări și la spital la Vulcan și pe la Petrila, dar care nu prea are oameni. N-am crezut niciodată că vom fi nemulțumiți de activitatea acestei firme, mai exact de viteza cu care se lucrează, mai ales că începutul activității dumnealor părea promițător. Sper să-și rezolve treburile și să dea drumul mai cu spor la treabă. Vom vedea, deocamdată mă opresc aici”, ne-a declarat primarul Nicolae Dunca.

 

La al doilea bloc social se lucrează repede și bine

Primăria Aninoasa are două proiecte de construire de locuințe sociale. De primul am vorbit mai sus. Cel de-al doilea proiect are în vedere construirea a 73 de locuințe sociale în fosta clădire dezafectată ce se vede din primărie, peste drum cum s-ar zice. Aici treaba merge mult mai bine și primarul a lăudat constructorul, iar dacă treaba va merge tot așa, nu mai durează prea mult ca acele locuințe sociale să fie gata.

„Aici, peste așteptările mele, constructorul rupe cu munca! Am primit 1 milion de lei pentru acest an, l-am decontat rapid, am mai solicitat încă 2 milioane, ni le-au dat și pe acelea, le-am decontat și pe acestea, iar acum constructorul mi-a zis să mai solicităm 3-4 milioane, că este de lucru până la finalul anului și probabil și aceste milioane de lei vor fi decontate. Deci, se lucrează în forță și bine, că am fost de destule ori să văd și au fost și colegi din primărie. Dacă merge treaba așa, eu zic că în 2023 lucrarea aceasta va fi gata, deși eu credeam că aici ne apucă anul 2024 și vom termina anul viitor doar dincolo, la cele 60 de apartamente. Ei bine, este exact așa dar invers! Ce înseamnă un constructor bine organizat, cu mulți angajați! Îi felicit pe acești constructori și pe această cale! Și să știți, că e mult mai greu să reabilitezi și să recompartimentezi o clădire vechi decât să o ridici de la zero! Sunt multe lucrări ascunse, cum zic ei, munca este titanică și nu se termină niciodată până ce nu e gata imobilul. Și totuși, au mers cu mult mai bine decât dincolo! Acum urmează să pună geamurile. Deja tencuiesc interioarele, totul merge foarte bine”, ne-a mai spus Nicolae Dunca.

 

Primăria va fi atentă la vandali

Să sperăm că până la finalul anului 2023 toate cele 133 de unități locative sociale vor fi gata, iar tot atâtea familii cu nevoi sociale vor locui și la Aninoasa în locuințe moderne, spațioase, dotate cu utilități și tot ce trebuie. Ce ne-a spus primarul aninosean, dar altă dată, este faptul că să nu se îmbete cineva cu apă rece și să creadă că vor putea să le devasteze, cum s-a întâmplat în alte locații sociale din alte orașe, că nu ține: „Vom face lunar inventarul și acolo unde se va constata că s-a devalizat ceva, îi vom pune la plată. Iar la trei avertismente vom rezilia contractul! Da, dacă nu ești om, ci animal, atunci, du-te, de stai pe câmp! Le-am spus unora din timp treaba asta. Sper să nu fie cazul și la noi în Aninoasa cum a fost prin alte locuri. Că vedeți câți bani și câtă energie se depune la un astfel de proiect! Iar alții să spargă cu piciorul tot în câteva zile nu e normal…”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii