Angajații Castelului Huniade au lăsat baltă judecata sintetică, și l-au luat pe...

Angajații Castelului Huniade au lăsat baltă judecata sintetică, și l-au luat pe Nu în brațe, reacționând stupid la vizita unui băiat în scaun cu rotile

DISTRIBUIȚI

“În viață trebuie să te descurci!” – așa își începe George Măgureanu postarea pe Facebook a întâmplării prin care a trecut cu fiul său, în timpul unei vizite la Castelul Huniazilor, când angajații s-au ambalat nefiresc atunci când au văzut un copil în căruciorul cu rotile în vizită, prin camerele castelului.

Ei știau una și bună, nu este voie cu căruciorul camerele castelului. Interdicția este transmisă angajaților verbal de conducere, și cel mai probabil acest lucru se întâmplă pentru a evita ca părinții cu copii mici să vină cu cărucioarele la castel. Interdicția are logică dacă te gândești că scările castelului sunt abrupte, foarte înguste, unele din lemn, nu sunt securizate, și este firesc ca părinții să își ducă mai bine copii în brațe. Însă în acest caz era vorba de un copil cu dizabilități care dorea să vadă cât de mult putea din castel, nu doar pe dinafară. Judecata sintetică a fiecărui angajat ar fi trebuit să ia locul celei analitice, și pur și simplu aceștia să găsescă soluții, nu piedici pentru ca micuțul să poată vedea castelul.

După această gafă monumentală a angajaților castelului, ar fi cazul ca Primăria Hunedoara și Consiliul Județean Hunedoara să mai repare o altă gafă administrativă, aceea de a nu facilita persoanelor cu dizabilități accesul în castel.

Iată ce povestește tatăl copilului:

”Pe finalul vacanței de vară am decis să bucur copilul meu cel mic cu câteva dintre locurile unice ale acestei țări, nesocotind faptul ca temporar este țintuit în scaun rulant.
Covasna, mocănița de aici, Comandău, Brașov, Poiana, Cetatea Rupea, Viscri, Biserca fortificată de aici, Sighișoara, Praid și salina aferentă, Voineasa și mocănița corespunzătoare, Hunedoara, Castelul Corvinilor, muzee etc.

Cu o zi înainte de a ajunge la Castelul Huniazilor, am sunat sa întreb în ce măsură am acces cu căruciorul rulant al fiului. Mi s-a răspuns politicos că “foarte puțin, în curtea interioară, la fântană și veți afla legenda fântânii, pentru că sunt scări și nu știu cum veți putea urca”.
Nu mi s-a spus nimic despre vreo interdicție sau restricție a accesului cu scaunul cu rotile.

Am decis cu cel mic că merită.
Drept pentru care am ajuns la Castelul Corvinilor.

Ciuciu acces pentru ăștia în cărucioare.
Ok. Înțeleg că e monument istoric si nu se poate aduce atingere aspectului și arhitecturii. Dar s-au putut pune turnicheți metalici la intrare, pentru scanarea biletelor.

Intru cu fi-miu în curtea interioară.
Apoi în camera torturii. Cu scaunul rulant. Simt prima privire apăsătoare a unei doamne care supraveghea incinta cu pricina.
O ignor. Erau momente prea dragi nouă pentru a fi ruinate astfel.

Urc la primul etaj. Singur. Fără ajutor. Așa cum am învățat ca poți urca un scaun rulant. Am experiență aș zice…

Intrăm în “Sala Domnițelor”. Aici, în timp ce împingeam și trăgeam la cărucior, o altă doamnă supraveghetoare grăiește autoritar: “nu aveți voie cu cărucior aici în castel!”.
Mi-a căzut cerul în cap! Am crezut că face mișto de noi sau că suntem la camera ascunsă.
Instantaneu mă repliez și-i replic: “doamnă, aveți grijă ce scoateți pe gură!”
“Domnule, să știți că așa ne-a transmis conducerea și nu este voie cu cărucior!”.
Mă uit în ochii ei si-i spun: “aveți grijă ce vorbiți și evitați să mai debitați inepțiile astfel încât să vă vadă și audă copilul ăsta. Este destul de diferit și nu are nevoie de traume suplimentare pentru că-i respingeți accesul!”
Am ieșit clocotind… Domnița aceea mai debita ceva dar cine o auzea…

Coborâm în curtea interioară. Mă trezesc că mă abordează un băiat de la pază. Un copil pentru mine. Nu cred că avea mai mult de 22 de ani.
M-a rugat să nu mai intru cu căruciorul în sălile Castelului “pentru că nu e voie!”.
A urmat un dialog decent cu acest copil. Am înțeles că cineva l-a trimis iar el e doar un buzdugan. I-am explicat ca nu este niciun semn care să interzică accesul persoanelor cu dizabilitați. Că chiar el mi-a permis accesul la turnicheți. Că am plătit. Că nu stric nimic cu roțile de cauciuc ale căruciorului.
Replica lui a fost limpede: “așa a spus domnul director!”
L-am rugat sa cheme un factor decident. A început să sune în stânga și-n dreapta.
Intre timp, eu cu fiu-meu si cu căruciorul blestemat, ne plimbam atent supravegheați de străjerul modern de la firma de pază. Ca niște oameni de stat vegheați de SPP. Doar că pe noi ne pândea sa nu facem noi ceva…

După vreo 5-10 minute, vine străjerul tinerel și răsuflând ușurat îmi spune: “domnul director îmi spune că puteți merge unde doriți. Doar să aveți grijă!”

Hait… să-mi trag una… au pus-o ei acolo sus de un Consiliu și-au decretat ca putem merge unde vrem și să avem grijă…

Cam cum ați avut voi grijă să se simtă fi-miu, încă o dată -de parcă mai era nevoie- că este altfel!
Cam cum ați avut voi grijă să se/să mă întrebe fi-miu și să se agite “de ce nu putem intra acolo?”
Cam cum ati stat voi cu ochii pe noi precum gardienii pe ocnași!

Metaforic va spun, doamnelor, domnule Director al Castelului Corvinilor, nu e nicio diferență între voi și domnița lui Ioan de Hunedoara care i-a prostit pe fraierii ăia să sape fântâna ca mai apoi să-i trimită la cele sfinte.

Copilul meu e avid după istorie, castele, cetăți, legende. Cu toate că e hipoacuzic, diparezic, spastic și mai are si o tibie frântă.
Cum ar trebui să-i sting setea de istorie? Aratându-i Castelul pe dinafara, nu?

Vrea să învețe și să afle. Iar “oameni” ca voi nu fac decât să mă îndârjească și mai tare să mă lupt pentru ca pruncul meu să aibă drumul lin în viață, fără piedici puse chiar de semeni.

Nimeni și nimic nu mă va descuraja.
Când îl urcam la Biserica Fortificată de la Viscri, văzând că nu mă dau în loc de la nimic, copilul ăsta al meu imi spunea:
“Ești foarte tare, tata! AȘA E ÎN VIAȚĂ TREBUIE SĂ TE DESCURCI!”
Credeți voi că vreodată veți dovedi oameni cu asemenea încercări? Nu ne-a dovedit viața. N-o veți face nici voi!

Domnilor de la Primăria Hunedoara, de la CJ Hunedoana, de la Ministerul Culturii, faceți domne’ ceva și puneți un afiș acolo: “interzis cărucioarelor”. Să fie, chiar și evaziv, să nu vă caute combaterea discriminării…

Doamnelor, domnilor, să fiți convinși că roțile de cauciuc ale scaunului rulant tocesc podelele, pragurile și scările Castelului mai puțin decât încălțările vizitatorilor fără nevoi speciale!
Fiți fără grijă. Am plătit biletele! Nu am “profitat” de starea copilului meu!

A, și încă ceva: doar Castelul este din secolul al XIV-lea. Mentalitățile ar trebui să fie ale zilelor noastre.

Ferice de voi că nu știți cum e sa fiți precum copilul ăsta! Că nu înțelegeți ce simte el când îi spuneți nonșalant că “NU AI VOIE”!!!

1 COMENTARIU

 1. Acum o luna am fost si noi sa vizitam Castelul Corvinilor. Fiica mea, in varsta de 24 de ani, are tetrapateza spastica si este utilizator permanent de fotoliu rulant. A fost o experienta ingrozitoare, pe care am adus-o in atentia autoritatilor printr-o recenzie postata pe google, recenzie pe care o redau mai jos. Vreau doar sa adaug ca noua ne-a facut neplaceri un reprezentant al politiei locale, care a simtit nevoia sa se bage in seama prin admonestarea „amicala” pe care ne-a facut-o referitor la faptul ca am parcat intr-o zona unde parcarea nu era interzisa, dar acest lucru se facea doar cu acordul unor indivizi care asteaptau bani, pentru o asa zisa paza.
  Este pacat cum nu stim sa punem in valoare un obiectiv cum este Castelul Corvinilor. Pornim de la lipsa locurilor de parcare. Cele pentru persoane cu dizabilitati cred ca nu vor fi luate niciodata in calcul avand in vedere ca nici macar in curtea interioara nu poti sa manevrezi un scaun rulant fara sa ai impresia ca duci o adevarata lupta. De fapt chiar te lupti, nu numai cu terenul incredibil de accidentat ci si cu lipsa de consideratie a autoritatilor pentru aceasta categorie de persoane.
  In al doilea rand, castelul este extrem de tern, fara a avea exponate care sa te ajute sa intri in atmosfera perioadei pe care o reprezinta. Un exemplu din sutele pe care le-as avea: camera domnitelor este decorata doar cu 2 machete ale castelului in conditiile in care intr-o incapere alaturata, numita Camera de aur, sunt expuse cateva rochii din epoca medievala. Care a fost logica?
  Nu cred ca nu se poate face mai mult! Imprejurimile castelului sunt neingrijite, informatiile de orientare sunt aproape inexistente, personalul care ar putea sa te indrume lipseste cu desavarsire iar toate astea, alaturi de absenta unor reconstituiri de decoruri iti lasa impresia ca autoritatile se bazeaza foarte mult pe mioriticul slogan: „Lasa ma, ca merge si asa!”
  Per total, pentru noi a fost o experienta dezamagitoare si foarte neplacuta, iar pentru fiica mea, persoana utilizatoare de fotoliu rulant, inca o frustrare imensa cauzata de lipsa de consideratie a autoritatilor noastre.
  Stiati ca la Hampton Court s-a montat un lift exterior? Sau ca, la Verona, Castel Vecchio, un castel mult mai mare dealtfel, se pot vizita toate încăperile, care sunt extrem de bine decorate si puse in valoare? Aici probabil ca autoritatile se mandresc, cu adevarat, cu istoria lor!

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii