Amintiri de visător… (I) / „Criză și conflict”. Singurul colocviu… grevă

Amintiri de visător… (I) / „Criză și conflict”. Singurul colocviu… grevă

Timp de citire: 2 minute

Nu îmi vine să cred că a trecut un sfert de secol de la colocviul organizat de Liga Sindicatelor Miniere „Valea Jiului” (L.S.M.„V.J.”), la inițiativa prozatorului Petre Braiț, pe vremea aceea prim-vicepreședinte al ligii.

Colocviul s-a desfășurat în luna iulie 1993, însă pregătirile au început mult mai repede. La acestea am participat și eu, ca de altfel și la „lucrările” colocviului. Țin minte bine că forma finală a Colocviului „Criză și conflict” am dat-o la Cluj-Napoca împreună cu poetul Ion Mureșan și răposatul prozator Alexandru Vlad.
Temele colocviului – „Criza comunicării și/ sau eșecul comunicării”, „Discurs agresiv și violență colectivă” și „Mass-media între excitant și sedativ” – sunt valabile și astăzi, după 25 de ani. Poate că nu ar fi lipsit de interes a le repune cândva pe tapet …
Îmi amintesc cu exactitate că în preziua începerii colocviului se vorbea despre iminența unei greve. Numai eu știu cum m-am simțit ca gazdă, ca om care am convins o seamă de intelectuali să vină în Valea Jiului, la auzul acelor zvonuri. Care, până la urmă, nu au fost chiar zvonuri. Invitații și-au dorit foarte mult să viziteze mina Lupeni. Zis și făcut. Numai că ajuns acolo cu scriitori invitați, am privit-o prin gard. Fără știrea noastră, Colocviul „Criză și conflict” începuse cu aplicația… practică. Minerii „dezbăteau” furioși în curte. De fapt, nu minerii, ci „vagonetarii”…
Mai marii Ligii l-au învinuit pe Petre Braiț și pe pletoșii de la „Boema” că din cauza bannerului lor pe care scria „Criză și conflict” și care flutura pe str. Timișoara, între sediul Ligii (azi, Casa „Apostu”) și celebra Casă „Galbenă” (unde aveau loc ședințele ligii), s-ar fi produs această deflagrație muncitorească. Că, vezi Doamne!, minerii au citit acel banner și ar fi înțeles că trebuie să o pună de grevă.
Cum nu cred în coincidențe, bănuiesc cine a orchestrat deturnarea unei idei generoase, dar acum nu mai contează decât așa ca o glosă în istoria manipulării pe aceste meleaguri…

În volumul „Minerii ăștia” de Petre Braiț apare o referire ficțională (?) la aceste fapte, personajul participând la această grevă-colocviu (de fapt, e trimis în… misiune): „Nea Sandu îmi face delegație și mă trimite urgent în Valea Jiului. Colocviul Criză și conflict a fost întrerupt de o grevă (spontană, bineînțeles). Trebuie să adun date despre Greva vagonetarilor și să aflu ce le mai trebuie de data asta minerilor. La Lupeni, în curtea minei, m-a contactat un miner care mi-a dat o copie xerox după o scrisoare prelucrată cu președinții sindicatelor din Vale după mineriada din `90. Mi-a propus să ne întâlnim și mâine în Petroșani, că mai are de adăugat câte ceva. Am acceptat”.
Manipulare, manipulare, dar s-o știm și noi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii