Alte argumente în favoarea finalizării investiției de pe Defileul Jiului, lucrare tărăgănată...

Alte argumente în favoarea finalizării investiției de pe Defileul Jiului, lucrare tărăgănată de câțiva ani pe motive destul de „subțiri”, după ce s-au investit sute de milioane de euro de către Statul Român

Timp de citire: 5 minute

Trei voci autorizate din Valea Jiului sunt de părere că trebuie ca lucrările hidrotehnice de pe Defileul Jiului să fie reluate, în condițiile în care ele sunt începute încă din anul 2004 și azi finalizate în proporție de peste 90%, iar banii investiți acolo de Statul Român sunt de ordinul a sute de milioane de euro.

 

Șeful SHI Petroșani – cadrul Apelor Române Jiu-Craiova

Recent am stat de vorbă pe această temă cu șeful SHI Petroșani, din cadrul Apelor Române Jiu-Craiova, inginerul Sorin Corici. Dată fiind importanța  microhidrocentralei de la Livezeni (finalizată în proporție de 95%) și a două centrale hidroelectrice la Dumitra și Bumbești de pe Defileul Jiului, care ar asigura o producție medie anuală de aproape 3.400 GWh/an, cu o putere instalată de peste 710 MW, șeful hidrologilor din Vale a menționat faptul că în condițiile în care România își dorește independență energetică, aceste obiective de pe Jiu trebuie finalizate, ca și alte lucrări hidroenergetice începute și rămase deocamdată nefinalizate din anumite motive. Motive destul de neserioase și de puerile am completa, în condițiile în care dacă vorbim de faună, lucrările de pe Defileul Jiului nu ar afecta animalele sau peștii aproape sub nicio formă, iar acolo unde, totuși, s-ar întâmpla așa ceva, s-ar găsi, firește, soluțiile tehnice de completare a proiectului dacă s-ar dori. Dar probabil că în acest caz este vorba mai degrabă de o rea intenție, decât de o bună intenție, iar justiția trebuie să repare acest fapt, în condițiile în care, repetăm, s-a băgat un munte de bani în investițiile aproape finalizate, iar țara are nevoie de noi capacități de energie electrică. Ce nu se înțelege, că e simplu?

„Din punctul meu de vedere lucrările de pe Defileu Jiului sunt utile, mai ales dacă vorbim de această criză energetică care se anunță și în care deja am intrat. Ca să vă dau doar un singur exemplu, hidrocentrala de pe Jiu ar asigura energia electrică, an de an, pentru mai multe orașe, pentru orașul Tg-Jiu, cel mai mare din zonă și foarte aproape cu siguranță. Dar problema se pune la această legislație pe care o avem și care e puțin cam sub semnul întrebării, în sensul că nu e bine clarificată și pusă în practică. La noi, la Craiova, au fost ca să obțină avizul de la Apele Române, dar, sigur că nu s-a obținut până în momentul de față, deoarece există o procedură mai aparte. Dar cum vă spuneam, pentru că m-ați întrebat și v-am răspuns, consider de o mare utilitate această acumulare și această hidrocentrală”.

 

Senatorul PSD Resmeriță

Referitor la acest subiect, întrebat în cadrul unei conferințe de presă de necesitatea continuării acestor lucrări de pe Defileul Jiului și de la Mihăileni, tot din județ, aproape finalizate, dar stopate de ani buni, senatorul social-democrat, Cristian Resmeriță, membru în Comisia de Energie a Senatului, a menționat următoarele:

„Legea prin care pentru microhidrocentralele de pe Jiu a fost modificată, ca să poată să lucreze acolo, este la Curtea Constituțională în momentul de față, care trebuie să dea undă verde sau nu. Astea sunt legile… Eu și așa risc destul de mult. Când eram profesor îi certam mereu pe cei prezenți pentru cei absenți. Nu împușcați neapărat pe cel prezent pentru cei absenți, că nu-i cazul. Eu sunt curios să văd la chestiunea asta câți dintre colegii mei se bagă, că e complicat. Eu vă spun că, din păcate, lumea e destul de reticentă, pentru că e mai simplu să vină niște hârtii, să ridici mâna și să te duci acasă. Dar ies din discuția asta acum că e prea complicată”, a declarat Resmeriță.

Din ce ne-a spus, am înțeles că există o complicitate la această situație creată în care sunt băgați inclusiv colegi parlamentari. În sensul că,  din lașitate sau frică, cum vreți să o luați, preferă să stea cu mâinile în sân decât să se lupte să rezolve treaba.

 

În martie, anul acesta, Comisia Energetică din Senat era în favoarea continuării lucrărilor de pe Defileul Jiului

 

Reamintim ce scriam în martie, anul acesta, că cei de la Comisia de Energie a Senatului, dintre care și senatorul Cristian Resmeriță, au dat raport favorabil pe propunerea legislativă care va permite finalizarea lucrărilor hidrotehnice de pe Defileul Jiului. Atunci, senatorul social-democrat hunedorean declara cu subiect și predicat: „Consider că în acest moment orice capacitate care poate produce energie electrică este vitală pentru România. Desigur că trebuie respectate toate condițiile, inclusiv cele de mediu, dar în momentul de față trebuie să facem orice este necesar pentru ca România să redevină independentă din punct de vedere energetic”.

 

Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroșaniului

Cea de-a treia persoană oficială care ne-a spus că aceste lucrări hidrotehnice ar fi normal să fie finalizate și apoi să se producă energie electrică a fost primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Care, în câteva rânduri, anul trecut și în acest an a menționat că „trebuie găsite toate soluțiile din punct de vedere ecologic, astfel încât lucrările, care sunt spre finalizare, să nu afecteze fauna. Că, din câte am înțeles aici, ar fi ceva probleme, deschiderea de noi capacități energetice – în condițiile în care s-au investit și sume foarte mari și multă energie umană – reprezintă o chestiune prioritară pentru țara noastră față de ceea ce vedem că se întâmplă azi pe piața energetică din Europa și din lume. Sunt lucrări pe Jiu unde s-au investit foarte mulți bani și care se apropie de două decenii de când au început. De aceea, consider, este punctul meu de vedere, că trebuie să se apropie momentul ca aceste lucrări, ca și altele, mă gândesc aici și la Mihăileni, să fie finalizate, în contextul crizei energetice și a tot ce ține de independența și siguranța sistemului energetic românesc”.

 

Rațiunea și bunul simț trebuie să învingă!

Să sperăm că în cele din urmă rațiunea va învinge și se vor finaliza toate aceste lucrări începute. Dacă cineva avea ceva de spus și de împiedicat trebuia să o facă înainte de investițiile de sute de milioane de euro, nu după ce acești bani de la bugetul țării au fost cheltuiți! Așa e logic și așa se întâmplă în toată lumea civilizată! Iar, cum spuneau și cei de mai sus, soluții pentru protejarea faunei, dacă acestea au fost scăpate în proiect, se pot introduce și acum, reparându-se eventualele greșeli, cu suplimentarea unor fonduri. Că vorba aceea, unde a mers mia, merge și suta, important este ca aceste investiții să producă apoi energia electrică mult așteptată de sistemul energetic românesc. Iar ca și o completare amară am zice, este vorba în acest caz și de o energie „verde”, cum e la modă azi, după ce energia „poluantă” produsă de cărbune a fost îngropată. Păi, în România, domnilor, nici așa nu-i bine? Atunci cum să facem? Să fim o țară care să cumpărăm energie electrică, când noi am putea-o produce? Asta se dorește? De cine? De unii europeni cumva, de extratereștrii, de cine? Ar fi chiar culmea să ajungă țara într-un asemenea hal în condițiile în care vorbim de o țară cu 150 de baraje pe râuri, dar și cu resurse gen huilă și lignit și care deține pe deasupra și câteva mari hidrocentrale pe Dunăre și o centrală nucleară! Plus eoliene și ce-o mai fi…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii