Dorin Curtean, fost viceprimar al orașului Petrila, a intrat oficial în rândul oamenilor de afaceri doar la data de 16 mai 2022, când numele său apare pentru prima oară în scriptele societății Melmary Parteners SRL. De prin 2020, de când târăște un contract de reabilitare a două „D”-uri din Vulcan, dar mai nou și lucrări în alte localităţi din Vale, firma e tot mai des pomenită. Şi nu prea de bine. Ieri, dl. Curtean ne-a făcut ziua mai senină.
De pomină s-a făcut fostul politician născut speranţă când, dând dovadă că nu e prea aprig la a se ascunde după perdea (vom afla mai târziu de ce era necesară camuflarea asta), a pornit un scandal cu administraţia publică locală din Vulcan, nobila cauză fiind că nu îşi încasează banii pentru lucrările de la blocul D5.
O scurtă paranteză: când se lăfăie în bani, administraţiile locale decontează la greu lucrări suplimentare către constructori. Unii de aia şi merg cu preţuri mici: ştiu că recuperează mai apoi. Firma lui Curtean a executat multe lucrări suplimentare. Dar, din nefericire, a nimerit vremurile în care Primăria Vulcan nu se mai lăfăie în bani, aşa că drumul său către loveaua publică e plin de obstacole, gropi, dale mişcătoare, rahaţi de câine etc.
Dornică să explice cât mai pe larg drama relaţiei sale de afaceri cu Primăria municipiului Vulcan, familia Curtean a relatat în detaliu pe Facebook, cu lux de amănunte şi caracter public, cum încă din luna august 2020 are o luptă la baionetă cu administraţia pentru fiecare leuţ public. Şoc şi groază! Licitaţia a fost câştigată şi lucrările începute pe vremea când Dorin Curtean nu avea nici o legătură (legală) cu firma, fiind şi viceprimar la Petrila (deci incompatibil cu calitatea de administrator de facto al unei afaceri). Practic, Curtean nu lucra la firma cu care ne povesteşte cu generos de multe detalii că dădea, în august 2020, startul lucrărilor la “D”-urile din Vulcan.
Ieri, după o postare pe Facebook (de la care nu aveam vreo intenţie să ajungem să şi scriem un articol), Dorin Curtean ne-a contactat să ne spună că el nu a cumpărat societatea Melmary Parteners SRL. După ce i-am demonstrat că a cumpărat-o, şi deţine chiar toate părţile sociale, că aşa zice şi Registrul Comerţului, Dorin Curtean a explicat că persoana pe care firma a fost anterior înregistrată era angajatul său (recitiţi cu atenţie: ANGAJATUL SĂU), care a plecat, şi a trebuit să treacă firma pe el. Reformulăm: Dorin Curtean, când era viceprimar şi o vreme şi după aia, nu avea firmă, dar avea el un angajat care avea o firmă. Şi, când i-a plecat angajatul, i-a rămas firma şi a trebuit să o treacă pe numele lui. Pentru orice om întreg la cap, treaba asta (coroborată cu faptul că era şi este de notorietate că “D”-urile din Vulcan sunt reabilitate de firma lui Curtean) înseamnă pur şi simplu că, anterior, Curtean a controlat firma prin interpuşi, iar acum o controlează direct, pe propriul CNP. Săracul ex-angajat! Câte perechi de papuci a rupt el până să câștige atâtea lucrări din bani publici, și a plecat nervos lăsând în urmă miliarde de lei, bani munciți și neîncasați de la Primăria Vulcan.
Spuneam că implicarea ex-viceprimarului Curtean în afaceri este de notorietate. Chiar este! Încă de pe vremea când era viceprimar, Curtean s-a ocupat personal de negocierea materialelor, găsirea de muncitori şi subcontractanţi (nedeclaraţi) pentru un lot de 4 blocuri reabilitate în Petrila, la strada Minei. Toate negocierile le-a purtat Curtean, drept coordonator de facto al șantierului, nicidecum administratorul din acte al firmei care a câştigat oficial contractul de la Primăria oraşului Petrila, al cărei viceprimar era chiar Dorin Curtean. O simplă dovadă (dar avem şi unele mai faine) ar fi aceea că firma care a câștigat contractul nu avea disponibil personalul care era necesar pentru lucrările la cele 4 blocuri. Nu-l avea pentru simplul fapt că au lucrat alți municitori, aduși de Curtean. Nici ITM-ul n-a trecut pe la lucrările alea, căci era de notorietate că sunt ale jupânului Curtean.
Firma cu care Curtean nu avea nici o legătură, dar căreia îi cunoaște toată activitatea atât de bine încât a și trecut-o pe numele lui, a câștigat 47 de contracte din bani publici în ultimii ani. Le regăsiți, în detaliu, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Repet, în încheiere, fraza asta – că tare îmi place! Dorin Curtean, când era viceprimar şi o vreme şi după aia, nu avea firmă, dar avea un angajat care avea o firmă. Şi, când i-a plecat angajatul, i-a rămas firma şi a trebuit să o treacă pe numele lui. Așa face toată lumea care nu are firmă: are mai întâi un angajat şi moşteneşte de la el o firmă în care dospesc la greu contracte cu statul.
Ştiţi că, în marile seriale, acţiunea se precipită şi devine tot mai palpitantă de la un episod la altul? Aşa este! Noul nostru serial, “Alo, Parchetul?”, a început cu un episod pilot, despre un fost politician născut speranţă, dar care nu s-a dovedit prea aprig la a se ascunde după perdea. Greii sunt încă la vestiare, staț’ pe aproape.