Albiile Jiului de Est şi Jiului de Vest / Luate la purecat

Albiile Jiului de Est şi Jiului de Vest / Luate la purecat

Timp de citire: 3 minute
În urma Ordinului nr. 76/03.03.2016, emis de Prefectul judeţului Hunedoara privind constituirea comisiei de verificare, formată din reprezentanţi ai Apelor Române – Administraţia Bazinală de Apă Jiu – S.H.I Petroşani, Gărzii Naţionale de Mediu, Garda Forestieră şi ISU Hunedoara, după constituire comisia şi-a desfăşurat activitatea în perioada 9-24 martie 2016 pe teritoriul localităţilor din Valea Jiului, privind modul în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari.
De la inginerul Sorin Corici, şeful SHI Petroşani, am aflat zonele unde s-au efectuat aceste verificări şi s-au constatat deficienţe, în fiecare localitate din Vale în parte:
Uricani
„În data de 9 martie a fost verificat oraşul Uricani, unde s-au constatat următoarele deficienţe: depozite necontrolate de deşeuri menajere, pet-uri, deşeuri textile şi deşeuri vegetale pe malul stâng al Râului Jiul de Vest, în aval de zona fostei Uzine de Preparaţie Uricani; depozite necontrolate de deşeuri menajere, pet-uri şi deşeuri vegetate pe malul drept al Râului Jiul de Vest, zona conducte – Colonie Marsavoni; pe DN 66 A – aici vorbim de rigole parţial colmatate cu un grad de colmatare de 30%”.
Petrila
„În data de 10 martie a fost verificat oraşul Petrila, unde s-au constatat următoarele probleme: depozite necontrolate de deşeuri menajere, deşeuri vegetale şi lemnoase pe malurile Pârâului Răscoala şi în albie; depozite necontrolate de deşeuri menajere, deşeuri vegetale şi lemnoase pe malul drept al Râului Jiul de Est, zona în amonte de podul Minei Petrila”.
Lupeni
„După cinci zile, pe data de 15 martie, a fost verificat municipiul Lupeni, unde s-au constatat următoarele probleme: depozite necontrolate de deşeuri menajere, pet-uri şi deşeuri vegetale pe malul drept şi în albia Pârâului Boncii, amonte de confluenţa cu Jiul de Vest; depozite necontrolate de deşeuri menajere, pet-uri, deşeuri textile, deşeuri provenite din construcţii şi deşeuri vegetate pe malul drept al Pârâului Ştefan, zonă conducte – Staţie de degazare a Minei Lupeni”.
Vulcan
„Pe data de 16 martie a fost verificat municipiul Vulcan, unde s-au constatat următoarele probleme: depozite necontrolate de deşeuri menajere, pet-uri şi deşeuri vegetale pe malul stâng şi în albia Râului Jiul de Vest, în amonte şi aval de podul CF Jiu-Paroşeni; depozite necontrolate de deşeuri menajere, pet-uri, deşeuri textile, deşeuri provenite din construcţii şi deşeuri vegetate pe malurile şi în albia Pârâului Crividia, zona Colonie”.
Aninoasa 
„Penultimul oraş verificat a fost Aninoasa. Acest lucru s-a făcut de către comisie în data de 23 martie, fiind constatate următoarele probleme: depozite necontrolate de deşeuri menajere, pet-uri in albia Pârâului Aninoasa, zona Colonie şi zona Tzukor; depozite necontrolate de pet-uri în aval de podul rutier Dj 666B, în albia Râului Jiul de Vest”.
Petroşani
„La o zi după acţiunea de verificare a localităţii Aninoasa, comisia a ajuns şi în municipiul Petroşani, deci în data de 24 martie. În urma controlului efectuat au fost constatate următoarele: depozite necontrolate de deşeuri menajere, pet-uri, deşeuri textile, deşeuri provenite din construcţii şi deşeuri vegetale pe malul stâng şi în albia Râului Jiul de Est, în amonte şi în aval de podul de pe DN 66 – zona Livezeni-Saşa; depozite necontrolate de deşeuri menajere, pet-uri şi deşeuri vegetate pe malurile şi în albia Pârâului Maleia, în amonte şi în aval de podul CFR (str. Lunca şi str. Primăverii)”.
Concluzia 
Sorin Corici a concluzionat: „După verificarea tuturor zonelor s-au dat măsuri cu termene de realizare până la data maximă a ultimului control, aceasta fiind 8 aprilie 2016. Drept urmare, începând cu data de 29 martie şi până în 14 aprilie reprezentanţi ai Apelor Române – din cadrul S.H.I Petroşani, ai Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere şi din cadrul ISU Hunedoara vor verifica modul în care au fost realizate măsurile din notele de constatare şi vor aplica sancţiuni, în caz de nerezolvare, conform prevederilor legii. Să sperăm însă că toate problemele acestea vor fi remediate de administraţiile locale, la fel cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, când, fiecare primărie a înţeles că trebuie să rezolve problema constatată, astfel încât n-a fost nevoie de sancţiuni mai dure, prevăzute de legislaţia în vigoare”.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii