Acuzaţii grave. Posibile nereguli la CAR Petrila. Cititorii solicită derularea de verificări...

Acuzaţii grave. Posibile nereguli la CAR Petrila. Cititorii solicită derularea de verificări la IFN-ul a cărui activitate este coordonată de Gh. Bobar

Timp de citire: 3 minute

Hunedoara Plus a intrat în posesia unor informaţii care, şi dacă nu s-ar confirma în totalitate, impun derularea de verificări asupra activităţii CAR Petrila IFN, instituţie coordonată (unii zic chiar „controlată”) de către Gh. Bobar, liderul organizaţiei locale a PSD, şi apropiaţi ai acestuia.

Toţi cei care doresc să aducă informaţii suplimentare, ori precizări menite să ducă spre o perfectă reflectare a adevărului, sunt invitaţi să o facă. Nu punem la îndoială performanţele CAR Petrila IFN, o instituţie de nădejde pentru mulţi cetăţeni din Valea Jiului. Şi nu numai. Însă, tocmai prin prisma acestor performanţe, considerăm oportun ca toate aceste aspecte să fie pe deplin lămurite. Sens în care, aşa cum am arătat, stăm la dispoziţia celor interesaţi.

În esenţă, actuala echipă de conducere este acuzată de acordarea unor împrumuturi aşa-zis preferenţiale, mult peste posibilităţile reale de îndatorare (şi, implicit, de ale returna) ale celor împrumutaţi. Dar şi de împrumuturi acordate în numele unor persoane care habar nu aveau că s-au împrumutat.

Ne-au fost semnalate mai multe cazuri, pe care le prezentăm pe scurt. De departe cea mai gravă situaţie care ni s-a adus la cunoştinţă pare cea a d-nei N. Rădulescu. Fără ocupaţie, pe numele acesteia s-ar fi acordat de către CAR Petrila IFN un împrumut. Asta deşi N. Rădulescu nu a fost vreodată, fizic, la sediul CAR-ului amintit, anterior acordării împrumutului. A aflat de situaţie abia atunci când la domiciliul său s-a prezentat soţia unuia dintre giranţii săi, reproşându-i că nu îşi achită ratele. S-a deplasat la CAR Petrila IFN, de unde a aflat că, într-adevăr, pe numele său figurează un împrumut girat de 10 persoane. Cazul s-a aflat în atenţia organelor de cercetare, iar N. Rădulescu a fost vizitată de un angajat al Poliţiei Petrila, care i-a spus „să nu îşi mai facă probleme, pentru că totul este rezolvat”. Cu alte cuvinte, dosarul a fost muşamalizat. La această situaţie s-ar fi ajuns după ce o fostă angajată a Primăriei Aninoasa, care se ocupa şi de activitatea unei asociaţii de proprietari din Petroşani, ar fi avut o copie după cartea de identitate a N. Rădulescu, putând astfel „aranja” un împrumut pe numele acesteia.

Un alt caz este cel al unui apropiat al preşedintelui de la CAR, V. Barbu. Care, împreună cu soţia, ar fi beneficiat de un număr de 4 împrumuturi la formele A şi B, atât el cât şi soţia, suma astfel împrumutată cifrându-se în jurul a 1 miliard de lei vechi. Situaţia nu ar fi trezit întrebări din partea conducerii executive a CAR Petrila IFN, cu toate că, după cum am fost informaţi, respectiva familie nu realiza, la oficial, nici măcar venituri de 50% din valoarea ratelor pe care le avea de achitat lunar. Având, în plus, şi credite bancare în rambursare. Ar fi fost acceptaţi aceiaşi giranţi pentru mai multe împrumuturi. Aceleiaşi familii i s-ar fi acceptat şi împrumuturi (cel puţin 4) pe numele altor persoane: M. Şerean – 25.000 de lei, I. Văduva – 20.000 de lei. La această situaţie s-ar fi ajuns, după cum am fi fost informaţi, după ce chiar Gh. Bobar ar fi transmis subordonaţilor săi ordine precise cu privire la întocmirea actelor necesare împrumuturilor. Astăzi, spus sursele noastre, cel puţin 10 familii ar plăti bani grei de pe urma acestor aranjamente. De altfel, o banală verificare pe portalul instanţelor de judecată a scos la iveală mai multe litigii care s-au aflat ori se află pe rol.

Un alt caz, dar nu ultimul, se referă la împrumuturile acordate lui N. Gîrlişte şi soţiei acestuia. Ar fi primit împrumuturi la formele A şi B, fără ca din adeverinţele prezentate să rezulte posibilitatea plăţii ratelor lunare. Împrumutul a fost achitat de către giranţi, însă această situaţie, ca şi altele, denotă o prea mare largheţe atunci când vine vorba de analiza posibilităţilor reale de rambursare ale celor împrumutaţi. De altfel, verificarea pe portalul instanţelor de judecată a scos la iveală mai multe litigii care s-au aflat ori se află pe rol.
În fapt, pentru că gestionează economiile atâtor oameni, asta i se reproşează preşedintelui Bobar, că acordă, preferenţial ori cu o mare largheţe, împrumuturi pe care CAR Petrila IFN le recuperează foarte greu. Ori chiar deloc. Vom reveni.

Cătălin DOCEA

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii