Ziua de 1 august a adus pentru cetăţenii din Valea Jiului, care folosesc mijloacele de transport în comun, o veste deloc plăcută. Firma ZMK, operatorul de transport care deserveşte liniile ce unesc Petroşaniul de Aninoasa şi Petroşaniul de Uricani, a scumpit biletele de călătorie. Ţinând cont că, de circa 4 ani de zile, nu a mai scumpit biletele, era firesc.
Deşi această măsură îi afectează pe navetişti, motivaţia s-ar ascunde în nişte amenzi aplicate discreţionar. Acum, normal ar fi ca navetiştii afectaţi de această măsură să protesteze în faţa sediilor instituţiilor care au amendat fără milă. De fapt, fără niciun sentiment, ca să nu zicem fără cap. Băieţii ăştia cred că vor să amendeze toată Valea, până când nu mai rămâne niciun om. Autorităţile statului trebuie să găsească soluţii, amenda şi pulanul fiind ultimele care trebuie folosite, mai ales într-o zonă ca Valea Jiului, cu puţini angajatori serioşi ca ZMK. (ZVJ)
Scumpirea biletelor nu se opreşte aici?
Într-o apariţie publică, administratorul firmei ZMK, doamna Marga Tripon (fostă Szabo), a spus destul de clar că „scumpirea biletelor nu se va opri aici” şi, după o perioadă scurtă, preţul biletelor va mai creşte, „după care ne retragem dacă nu suntem ascultaţi şi nu se aude de către autorităţi apelul nostru”. Tragem şi noi, cei de la ZVJ, un serios semnal de alarmă, în numele populaţiei, celor de la consiliul judeţean şi autorităţilor publice locale din localităţile noastre, precum şi altor factori abilitaţi în domeniul „transport public” să se pună la masă cu reprezentanţii firmei ZMK şi să ajungă cât de repede la o concluzie care să nu afecteze prea drastic buzunarele cetăţenilor! Mai cu seamă, a celor care fac zilnic naveta dintr-o localitate în alta şi retur.
Creştere de preţ motivată…
Administratorul firmei ZMK are o justificare în această creştere de preţuri. Care nu s-a mai făcut, dacă bine ne aducem aminte, de prin 2011. Timp în care o asigurare per microbuz a crescut de la 800 de lei la 9.000 de lei, plus alte scumpiri de tot felul. Inclusiv amenzile, aplicate absolut cu cruzime, s-au mărit. Faptul că firma a fost obligată prin cerinţele europene şi a legislaţiei să-şi schimbe parcul de maşini a generat cheltuieli şi eforturi suplimentare. De aceea considerăm această mărire deloc exagerată şi de bun-simţ. Dar o a doua mărire de preţuri o considerăm nejustificată, şi ea va însemna un adevărat atac la buzunarul cetăţeanului. Mai ales al cetăţeanului care are un salariu ce se învârte în jurul salariului minim pe economie, sau al celor care au venituri nu cu mult peste această limită a existenţei. Ca să nu mai vorbim de elevii navetişti.
Problemele expuse de cele două tabere
Fireşte că problemele spuse de cele două părţi – angajaţii şi călători – sunt multe. Călătorii se plâng de multe (bineînţeles, imputabile nu doar şoferilor ZMK): de faptul că unii şoferi sunt necivilizaţi şi au uneori un comportament deplasat; că unii şoferi nu sunt atenţi şi în timp ce conduc se uită pe tabletă, conversează pe Facebook, numără bani sau fac cine ştie mai ce; că încarcă microbuzul cu mult peste numărul de 18 locuri; că unii nu dau bilete, şi altele.
Şi şoferii se plâng pe bună dreptate că: sunt vânaţi de poliţia rutieră sau de alte organe de control (ceea ce este adevărat, s-a văzut recent); unii pasageri care urcă sunt necivilizaţi sau nespălaţi, dar nu pot să-i dea jos că asta ar însemna discriminare; că taximetriştii le fură pasagerii din staţii fără ca poliţia sau primăriile să intervină (foarte adevărat); că există acele taxiuri care merg pe preţuri modice, cu câte patru clienţi, ceea ce nu e normal şi se încalcă legea; că s-au scumpit toate cele legate de funcţionarea maşinii, iar veniturile lor sunt tot aceleaşi etc.
Toate acestea NU TREBUIE însă să ducă la un conflict pe faţă, din care să sufere şi să suporte consecinţele cei peste 100 de şoferi, care au şi ei familii şi greutăţi ca toată lumea, dar nici cetăţenii. De aceea trebuie, în primul rând, respectată legea. În al doilea rând, trebuie să există bunul simţ şi de-o parte şi de alta şi simţul civic (chiar călătorii să ia atitudine şi să fie uniţi când vreun pasager sau şofer nu are o atitudine normală, astfel încât cu ajutorul poliţiei rutiere şi a conducerii firmei, în funcţie de caz, să se remedieze abaterea iar pe viitor astfel de cazuri să fie tot mai rare).
Noile tarife pe ruta Petroşani-Uricani
Vă redăm în continuare noile preţuri la transport practicate de ZMK începând de la 1 august 2016:
• Petroşani-Uricani – 7 lei; Petroşani-Lupeni – 6 lei; Petroşani-Paroşeni – 5 lei; Petroşani-Vulcan – 4 lei; Petroşani-Valea Ungurului – 3,5 lei; Petroşani-Iscroni – 3 lei; Petroşani-Livezeni – 2,5 lei; Petroşani – zona Kaufland – 2 lei.
• Livezeni-Iscroni – 2,5 lei; Livezeni-Vulcan – 3,5 lei; Livezeni-Paroşeni – 4,5 lei; Livezeni-Lupeni – 5,5 lei; Livezeni-Uricani – 6,5 lei.
• Iscroni-Vulcan – 3 lei; Iscroni-Paroşeni – 4 lei; Iscroni-Lupeni – 5 lei; Iscroni-Uricani – 6 lei.
• Vulcan-Paroşeni – 3 lei; Vulcan-Lupeni – 4 lei; Vulcan-Uricani – 5 lei.
• Paroşeni-Lupeni – 3,5 lei; Paroşeni-Uricani – 4 lei.
• Lupeni-Uricani – 3,5 lei.
• De la staţia „Surduc” din Petroşani până la ramificaţie – 2 lei.
• De la staţia „Valea Ungurului” până la staţia Dincă din Vulcan – 2 lei.
• De la staţia facultativă din Paroşeni până la staţia „Sohodol” – 2 lei.
• De la staţia „Mina Cinci Sud” din Lupeni până la staţia „Tusu” – 2 lei.
• De la staţia „Casa Verde” din Uricani până la cap de linie din aceeaşi localitate – 2 lei.