Abracadabra cu fonduri locale şi europene la Primăria municipiului Hunedoara

Abracadabra cu fonduri locale şi europene la Primăria municipiului Hunedoara

Timp de citire: 3 minute

Descinderea auditorilor din cadrul Camerei de Conturi Hunedoara la primăria municipiului cu castel a scos la iveală existenţa unui grup organizat de funcţionari publici, specializat în recepţionarea şi decontarea ilegală de către administraţia Bobouţanu a unor lucrări inexistente. Verificările sumare ale auditorilor publici externi au reliefat un lanţ de angajaţi direct implicaţi în ceva fraude din astea de chioşcari de colţul străzii, la mijloc fiind vorba despre fonduri de la bugetul local, dar şi cash european. Bănuim la modul rezonabil că angajaţii Camerei de Conturi n-au întins coarda, ci mai degrabă că s-au oprit înainte să-i dea fiori primarului în exerciţiu.

Lucrări decontate, dar neregăsite în teren

Cu ocazia unei inspecții în teren, care a vizat de șase din cele treisprezece străzi situate în municipiul Hunedoara și localitatea aparținătoare Peștișu Mare, incluse în proiectul local de reabilitare a sistemului rutier, au fost identificate unele categorii de lucrări (ridicare capace de canalizare, amenajare spații verzi, carosabil, trotuare betonate, borduri) acceptate la plată și decontate. Dar care, cităm, “nu au fost regăsite în teren”.

După cum aţi intuit deja, înainte ca acele lucrări care nu au fost regăsite în teren să fie decontate, mai mulţi angajaţi ai administraţiei locale, cu propria semnătură şi pe riscul propriului cazier, au întocmit acte din care a rezultat că lucrările ar exista. Acte în baza cărora au şi putut fi decontate. Pe strada noastră, le zice falsuri. Pe strada auditorilor publici externi le zice erori, deficienţe şi majorări nejustificate de cheltuieli.

Lucrările neexecutate, dar decontate, s-au ridicat la valoarea de 87.296,50 lei, adică aproape 18.000 de euro. Bani care, e lesne de dedus, dacă n-ar fi intrat timid pe fir cei de la Camera de Conturi Hunedoara ar fi rămas aşa: plătiţi degeaba.

Ca să nu se rostogolească informaţia în spaţiul public, iar gunoiul să rămână sub preş, Primăria municipiului Hunedoara a recuperat rapid, integral, sumele achitate nelegal, primarul Bobouţanu redevenind astfel şef de negustori cinstiţi.

Poate ar fi important de spus că, pentru o bună perioadă de timp, banii pentru lucrările decontate fără a fi regăsite în teren au dospit în conturile asocierii de firme Drum Concept SRL, Proactiv SRL, Tancrad SRL și Kentel Design SRL, cea care şi-a adjudecat contractul şi l-a executat altfel. Cum a vrut sau cum i s-a impus.

Esenţial de remarcat că inspecţia în teren a vizat doar 6 din cele 13 străzi incluse în proiect. Dacă auditorii publici externi le-ar fi controlat pe toate, prejudiciul ar fi fost dublu?

Lucrări neautorizate, dar decontate

Timizi ca-n prima zi de şcoală, auditorii publici externi au dat şi peste lucrări care, deşi executate şi decontate, n-au fost realizate acolo unde erau prevăzute. Mai exact, deşi în proiectul anterior menţionat era prevăzut şi autorizat un strat de uzură pe strada George Enescu, acesta a fost executat – la o valoare de 123.554,46 lei – pe strada Constantin Brâncuşi. Sancţionarea executării de lucrări fără autorizaţie intră în sfera de activitate a Inspectoratului de Stat în Construcţii, dar oamenii sunt mai mult ocupaţi să alerge persoanele fizice pentru un gard mai scurt sau mai lung cu 30 de centimetri. Nu se bagă la valori din astea mai mari, gen peste 1 miliard de lei vechi…

O fentă mică. Din fonduri europene

Să nu credeţi că echipa de capă şi spadă a vajnicului primar Bobouţanu se pricepe doar la fente cu bani de la bugetul local, cum au fost cei la care am făcut referire în paragrafele anterioare. Nicidecum.

S-au priceput şi la recepționarea și decontarea unor lucrări de investiții neefectuate în cadrul obiectivului de investiții “Modernizarea transportului în Municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic” – Coridorul central, SMIS 123036 – referitoare la demolarea construcțiilor înscrise în CF 67727 Hunedoara, aferente Autobazei Rotarilor 142A, obiectiv finanțat prin Programul Operațional Regional (P.O.R.) 2014 –2020, contract de finanțare nr. 4421/18.06.2019.

Din verificarea în teren a realității și conformității lucrărilor executate, recepționate, acceptate la plată și decontate, aferente acestui obiectiv de investiții, s-a constatat faptul că nu s-au demolat corpurile de clădire C1 – Casă poartă și C6 – Rampă spălare auto. Mai exact, nu s-au demolat în întregime construcțiile care au făcut obiectul contractului, în sensul că nu s-au demolat toate pardoselile și fundațiile și nu s-a debarasat integral terenul de reziduurile de beton, cărămidă, fier beton etc.

Prinşi cu mâţa-n sac, şi lucrări decontate nejustificat în sumă de 8.298,12 lei + TVA, oamenii de nădejde ai primarului Bobouţanu au recuperat rapid prejudiciul, contractantul demolând corpurile C1 şi C6 în timpul misiunii de audit.

“Hunedoara e pe mâini bune”, zice primarul Bobouţanu. Ceea ce nu se poate spune şi despre fondurile locale ori cele europene.

Vom reveni.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii