A cincea întâlnire a reprezentanților CEH din acest an de la Palatul...

A cincea întâlnire a reprezentanților CEH din acest an de la Palatul Victoria pe tema energiei l-a adus în prim-plan și pe primul-ministru Nicolae Ciucă

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Miercuri, 9 martie, doi reprezentanți din conducerea Complexului Energetic Hunedoara, respectiv administratorul judiciar Emil Gros și administratorul special Cristian Roșu, au fost prezenți la Palatul Victoria din Capitală la o întâlnire de lucru cu reprezentanți din fruntea Guvernului României pe tema situației companiilor din sectorul Energetic al țării. De data aceasta a fost prezent și șeful guvernului, semn că această criză energetică prelungită începe să pună tot mai multe probleme.

 

Din partea guvernului

au fost prezenți primul-ministru Nicolae Ciucă, secretarul general Marian Neacșu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Mediului, Tanczos Barna, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și o serie de secretari de stat și de directori din ministere. Din partea celor invitați la discuții, alții decât cei doi reprezentanți ai Complexului Energetic Hunedoara, au fost prezenți reprezentanți din fruntea companiilor „Romelectro”, Hidroconstruct, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia.

L-am întrebat după întâlnire pe Cristian Roșu dacă tema discuțiilor a fost legată și de informațiile conform cărora Europa dă drumul la minele de cărbuni și la termocentrale, în contextul crizei energetice provocate de ruși, în mod special, care au întrerupt ajungerea gazului metan spre Europa de Vest, nu în totalitate deocamdată, dar simțitor și îngrijorător pentru unele țări care depindeau foarte mult cu industria de gazul rusesc, precum Germania de exemplu.

„Nu, nu s-a discutat nimic pe tema asta. Abia săptămâna viitoare se vor lua decizii din partea europenilor și abia după aceea vor fi discuții și la guvern pe această temă. Azi, domnul prim-ministru a dorit să afle o situație în ceea ce privește activitatea companiilor prezente la discuții, printre care și noi, dar și să audă personal problemele care există și cu care ne confruntăm. A fost o discuție lungă, iar în legătură cu CEH, i-am prezentat domnului prim-ministru Nicolae Ciucă pașii pe care-i avem de parcurs în perioada următoare, legat de ordonanță și de noul complex energetic. Dumnealui ne-a asigurat, la final de tot, sprijinul și de toată susținerea din partea dumnealui și a guvernului.

În legătură cu ordonanța, s-a trecut de Consiliul Concurenței, iar documentul a fost trimis pentru avizare la Bruxelles. Suntem în grafic, cum am spus și nu mai este mult până vom finaliza și acest aspect și apoi vom înființa noul complex energetic. Oricum, săptămâna viitoare avem din nou întâlnire la guvern pe tema asta și pe altele, iar cu domnul ministru Popescu discutăm aproape zilnic la telefon toate aspecte și problemele dacă sunt”, a declarat, pentru ZVJ, Cristian Roșu.

 

Așteptările Văii Jiului

Bine ar fi ca toate aceste întâlniri și ședințe să se finalizeze cu ceva bun, și o serie din problemele CEH. Domnule prim-ministru, Valea Jiului și mineritul, atât cât a mai rămas el, au nevoie de chestiuni concrete și rapide. Cu vreo câteva sute de tone de cărbune date azi, cât se dădea la un sector serios pe vremuri, minele nu pot supraviețui, la fel nici termocentrala, una ce conține instalație de desulfurare făcută cu peste 60 de milioane de euro nu demult. Trebuie mult mai mult cărbune de scos, dar pentru asta e nevoie pentru achiziționarea de echipamente și utilaje moderne, bani pentru deschiderea a noi câmpuri de muncă și angajată forță de muncă la fronturile de lucru. Vorbim de patru mine și de trei municipii și un oraș din Valea Jiului, care ar putea primi o gură de oxigen dacă aceste mine ar funcționa la capacitatea maximă. Și, nu în ultimul rând, vorbim, în primul rând, de siguranța energetică a țării. Ca militar de carieră, suntem convinși că știți mai bine decât oricine ce nevoie are țara de această siguranță energetică și de energia electrică produsă pe bază de cărbune.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii