630 deficiențe și amenzi de 1.175.000 lei la stațiile peco si GPL...

630 deficiențe și amenzi de 1.175.000 lei la stațiile peco si GPL din județ

Timp de citire: 5 minute

Au fost controale de amploare în tot județul Hunedoara la stațiile peco și GPL din județ. Totul ca urmare a exploziei din luna august, de la Crevedia. 630 de deficiențe au constatat organele de control și au dispus 642 de măsuri, ceea ce însemnă că la toate punctele verificate a fost înregistrată minim o nerespectare a legii. Trei obiective au fost închise și dezafectate, iar la alte trei s-a suspendat temporar activitatea prin decizie proprie.

Raportul final al acțiunilor de control la instituțiile publice și operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) pe raza administrativă a județului Hunedoara a fost prezentat de prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian. La nivelul județului Hunedoara au fost identificate un număr de 75 de stații de distribuție și comercializare a carburanților, inclusiv GPL. În urma activităților de control, s-a constatat că 3 obiective au fost închise și dezafectate, iar 3 aveau activitatea temporar suspendată prin decizie proprie. În total au fost consemnate 630 de deficiențe, ceea ce însemnă că pericole au fost peste tot.

„Aceste firme care oferă servicii populației nu se mai pot juca cu siguranța oamenilor. Nu e normal ca aceste firme să nu fie reglementate din punct de vedere al serviciilor, exact cum scrie în lege. Contează foarte mult să priceapă și agenții economici tot ceea ce înseamnă normative din perspectiva fiecărei instituții. Aceste normative nu s-au făcut dupa ureche, ci în urma unor studii temeice, ca aceste firme să funcționeze, pentru oameni și nu împotriva lor. Nu voi adminte ca cineva să meargă în paralel cu legea, nu voi adminte ca cineva să funcționeze din perspectiva câștigului imediat sau a paralelismului cu legea, ci doar vom face în așa fel încât să supraveghem siguranța cetățeanului, dar vom fi atenți și ca funcționarii din instituțiile statului să fie imparțiali, corecți, profesioniști și mai ales să respecte legea, iar la controale să aibă o atitudine firească cu cei pe care îi controlează. Nu vrem să omorâm agenții economici, ei sunt cei care susțin economia țării, dar nici nu trebuie să îi lăsăm să pună în pericol siguranța populației”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara

Pe timpul controalelor s-a urmărit verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind depozitarea, transportul, distriburea, utilizarea și comercializarea carburanților, lubrifianților și produselor derivate ale acestora, inclusiv gaze petroliere lichefiate (GPL).

În perioada de referință, pe timpul activităților de control au fost constatate 630 deficiențe, fiind aplicate 588 sancțiuni contravenționale (198 de amenzi în cuantum de 1.175.000 lei și 390 de avertismente). Lista deficiențelor constatate este lungă.

„Principala activitate a controlului nu a fost aceea de a aplica sancțiuni, ci de a constata deficiențele și de a îndruma operatorul economic astfel încât să respecte prevederile legale. Acolo unde s-au constatat deficiențe cu un risc total ridicat au fost aplicate și sancțiuni. Nu s-au înregistrat situații deosebite, cea mai gravă din punctul meu de vedere fiind faptul că au existat operatori economici care funcționau fără autorizația de securitate la incendiu” a spus Bogdan Dăneasă, șeful inspecției de prevenire din cadrul ISU Hunedoara

Ca urmare a deficiențelor constatate pe timpul controlului, au fost dispuse 642 de măsuri:

3 măsuri de retragere a autorizațiilor / avizelor / documentelor de funcționare / comercializare / transport;

3 măsuri de suspendare a activității operatorilor economici;

6 măsuri de închiderea activității operatorilor economici;

392 măsuri de remediere a deficiențelor / disfuncționalităților / neregulilor constatate;

238 alte măsuri.

Acțiunile de control s-au desfășurat până în ultima zi a lunii octombrie.

Controalele au fost dispuse în luna august la nivelul întregii țări ca urmare a tragediei petrecute la Crevedia și au avut ca scop identificarea urgentă a potențialelor situații care ar putea fi produse și implică riscuri legate de siguranța publică.

Rezultatele campaniei naționale de control privind verificarea  angajatorilor care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto tip GPL

În perioada 28.08.2023 – 25.10.2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfășurat campania de verificare a modului de respectare a legislației muncii la operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează și comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate, inclusiv gaz petrolier lichefiat, campanie dispusă prin OMAI 133/2023 al Viceprim-Ministrului, Ministrul Afacerilor Interne, precum și prin Ordinul Prefectului Județului Hunedoara nr.434/2023 .

Inspectorii de muncă  au verificat toți operatorii economici de pe raza județului Hunedoara, încadrați cu cod CAEN 4671 și cod CAEN 4730, constatându-se un număr total de 117 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și sănătății și securității în muncă.

În cadrul acestor acțiuni de control, s-au dispus 5 sistări a unor echipamente de muncă și s-au aplicat 97 sancțiuni din care 89 de avertismente și 8 amenzi în valoare totală de 34.000 lei (2 amenzi în valoare de 6.000 lei în domeniul RM și 6 amenzi în valoare de 28.000 lei în domeniul SSM). Totodată, în urma verificării măsurilor dispuse, doi angajatori au fost sancționați cu suma de 5.000 lei fiecare pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse de către inspectorii de muncă.

Deficiențele constatate în domeniul sănătății și securității în muncă au fost referitoare la  obligativitatea privind emiterea de instrucțiuni scrise privind folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locurile de muncă; identificarea si nominalizarea tuturor zonelor cu risc ridicat si specific din unitate; autorizarea/vizarea anuală a autorizațiilor operatorilor instalației monobloc GPL SKID; obținerea certificatului de examinare „in situ” pentru instalațiile SKID monobloc GPL și interdicția de a utiliza echipamentele de muncă; emiterea și utilizarea permiselor de lucru cu focul, pentru activitățile ce pot interacționa cu atmosferele explozive; asigurarea corespunzătoare a intervenţiei în caz de pericol grav şi iminent, respectiv verificarea tehnică a stingătoarelor de incendiu la termenul de scadență și neîndeplinirea unor măsuri dispuse de către inspectorii de muncă în urma verificărilor anterioare.

În domeniul relațiilor de muncă s-au constat deficiențe referitoare la evidențierea timpului real de lucru; repartizarea programului de lucru în cazul încheierii contractelor de muncă cu timp parțial; acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau a unui spor de minim 100% angajaților care desfășoară activitate în zilele de sărbători legale prevăzute în lege; acordarea repausului săptămânal; durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore, ce va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore; informarea inspectoratului teritorial de muncă referitor la utilizarea muncii de noapte și negocierea colectivă în vederea încheierii contractelor colective la angajatorii care au un număr de minim 10 angajați.

Prin fiecare acțiune de control, I.T.M. Hunedoara urmărește creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și cele referitoare la sănătatea și securitatea în muncă pentru toate domeniile de activitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii