20 de milioane de lei pentru proiecte de investiții în municipiul Petroșani

20 de milioane de lei pentru proiecte de investiții în municipiul Petroșani

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

În conformitate cu mandatul primit din partea cetățenilor, administrația publică din Petroșani are ca principal obiectiv realizarea dezvoltării durabile a comunității locale și asigurarea, către toți membrii comunității, de servicii publice de calitate. În acest deziderat se înscrie și creditul pe care municipalitatea are în vedere să îl contracteze în vederea asigurării cofinanțării pentru implementarea unor proiecte de interes comunitar.

 

20 de milioane de lei, cu o perioadă de maturitate de maximum 12 ani, intenționează să contracteze Primăria Municipiului Petroșani pentru implementarea mai multor proiecte de investiții, respectiv pentru asigurarea cofinanțării necesare. Este vorba despre creșterea eficienței energetice la 13 blocuri de locuințe (valoare totală de 14 milioane de lei), respectiv reabilitarea străzilor Maleia și General Vasile Milea din municipiului Petroșani (în valoare de 6 milioane de lei).

Înainte de a propune contractarea acestei finanțări rambursabile, aparatul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Petroșani a identificat obiectivele de interes public local necesar a fi realizate pentru dezvoltarea municipiului. În același timp, însă, conform studiilor de fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici aprobați prin hotărâre de Consiliul Local Petroșani, bugetul local nu poate suporta în integralitate valoarea necesară pentru realizarea acestor investiții. Tocmai din acest motiv rezidă necesitatea contractării acestei finanțări rambursabile, care nu va pune presiune pe buget.

De precizat că Primăria municipiului Petroșani nu a fost niciodată și nici nu este în pericol de a intra în incapacitate de plată sau în faliment, așa cum s-a întâmplat în cazul altor administrații publice din țară, iar pentru implementarea unor proiecte în vederea creșterii calității vieții în municipiul Petroșani este necesară contractarea acestei linii de credit.

 

Pentru a atrage cât mai multe fonduri europene, este absolut necesar să asigurăm cota de cofinanțare a proiectelor depuse și aprobate la finanțare. Datorită bunei gestionări a bugetului local, gradul de îndatorare la Petroșani este de 12,74%, iar legea permite un grad de îndatorare de până la 30%. Creditul nu va pune presiune pe bugetul local, dar, pentru a ne putea dezvolta, este necesar să asigurăm cofinanțarea proiectelor implementate, inclusiv a celor cu finanțare europeană nerambursabilă. Cota de participare la cheltuielile eligibile este de 40%, iar la cheltuielile neeligibile este de 100%, iar bugetul local nu poate suporta integral această sumă. Din acest motiv apelăm la această linie de credit, care reprezintă un exercițiu financiar firesc pentru administrațiile publice locale și județene”, a explicat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Petroșani

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii