1924-2024. Petroșani 100 / Profesorul George Ardeleanu, îngrijitorul monumentalei ediții „N. Steinhardt”,...

1924-2024. Petroșani 100 / Profesorul George Ardeleanu, îngrijitorul monumentalei ediții „N. Steinhardt”, Ed. „Polirom”, va conferenția la Petroșani și va prezenta volumele Irinei Boboc

Timp de citire: un minut
  • Sâmbătă, 30 martie, ora 10, Biserica „Sfântul Nicolae”
  • Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi va cinsti memoria preotului Ioan Duma

După ceva timp, vreo 35 de ani, dacă nu și mai bine, prietenul George Ardeleanu, „Sandu” al nostru, se reîntoarce din cetatea universitară a Bucureștiului în citadela cenaclului petroșenean. Pe vremea aceea se chema „Panait Istrati”, acum „Boema”. Nu va veni singur, ci cu N. Steinhardt, căruia i-a dedicat o bună bucată din viața sa universitară și… „civilă”. Bineînțeles, bătând atâta cale de București la Petroșani, nu va putea purta cu el greaua desagă a ediției integrale „N. Steinhardt”, de zeci de volume, îngrijită de el la Polirom – pentru care a fost premiat anul trecut cu prestigiosul premiu „Monica Lovinescu”. Îl va aduce, ca un specialist de primă mână, în conferința „N. Steinhardt: un om liber”. Cu același drum cultural, va prezenta și cărțile soției mele, prof Irinei Boboc, dedicate tinereții literare a altui slujitor al altarului, care a cunoscut „fericirea preoției” în Valea Jiului: Ioan Duma – „duhovnicul minerilor”.

Primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, va înmâna Preasfințitului Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, însemnele prețuirii municipalității și comunității față de preotul Ioan Duma, o personalitate a Văii Jiului interbelice, un om greu încercat de istorie, de la a cărui naștere se împlinesc sâmbătă 140 de ani.

Așa nădăjduim să scriem împreună truditori întru frumos sâmbătă, 30 martie, de la ora 10, în Casa Domnului – Biserica „Sf. Nicolae” din Petroșani (unde a slujit mai bine de 3 decenii Ioan Duma) – încă o pagină din lucrarea „1924-2024. Petroșani 100” începută pe 4 ianuarie a.c. de Muzeul Mineritului. Și pentru că toate trebuiau să poarte un nume, le-am spus: „140 de ani de la nașterea preotului ortodox Ioan Duma, duhovnicul minerilor”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii