174 de elevi din județ iau bursă de merit, deși au medii...

174 de elevi din județ iau bursă de merit, deși au medii sub 5

Timp de citire: 3 minute

8.500 de elevi din toată România primesc burse de merit deși au medii sub nota 5. Dintre aceștia, 174 sunt din județul Hunedoara. Astfel de cazuri au apărut începând cu acest an școlar, în urma Ordinului ministrului Educaţiei privind acordarea burselor de merit.

În urma Ordinului ministrului Educaţiei privind acordarea burselor de merit, care prevede că beneficiază de bursă de merit primii 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere, la nivel naţional au apărut anomalii. Asta face ca elevi cu medii foarte mici să ia totuși burse de merit. Sunt multe cazuri și în județul Hunedoara, iar cele mai multe se întâlnesc la elevii de clasele a IX-a.

“Începând cu acest an școlar, metodologia de acordare a burselor a fost modificată, acum este una foarte generoasă, se adresează primilor 30% din elevii unei clase. Eu personal apreciez această pentru că până la urmă se dă o șansă elevilor, indiferent de nivelul clasei în care învață. Practic, cumva, îi încurajăm, îi sprijinim și pe acești elevi și mai ales îi motivăm să învețe mai mult”, a spus Maria Ştefănie, inpector școlar general IŞJ Hunedoara

Concret, în județul Hunedoara, 5.129 de elevi beneficiază de burse de merit. Dintre aceștia, 127 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 37 de elevi beneficiari. 10 au media între 2.00 și 2.99, sub media 2 neexistând niciun caz. De cealaltă parte, 1.259 de elevi primesc burse pentru că au media cuprinsă între 9,00 si 9,49, și alți 3696 pentru că au medii peste 9,50 și chiar de 10. Toate aceste date sunt valabile pentru primele două luni de studiu din anul școlar 2023- 2024.

Avem la nivelul județului Hunedoara o situație centralizată în ceea ce privește numărul de burse centralizate pe lunile septembrie și octombrie, pot să vă spun că avem în acest moment peste 23.000 de elevi care vor beneficia de una dintre cele 6 tipuri burse. În ceea ce privește bursa olimpică, de tip 1 și 2, în județ avem în total 25 de elevi care beneficiază. Cei mai mulți se înscriu la burse de merit, dar și burse sociale” a mai adăugat Maria Ștefănie, inpector școlar general ISJ Hunedoara.

        Bursele elevilor sunt un mecanism de stimulare pecuniară a elevilor, care prezintă un dublu scop, ele putând fi, astfel, încadrate în două categorii: burse care au drept scop încurajarea performanței școlare și burse care au drept scop sprijinirea elevilor aflați în situații de risc socio-economic. Toate modificările care au intervenit anul acesta în metodologia de acordare a acestor stimulente pentru elevi vor rămâne valabile cel puțin până la încheierea anului de studiu, asta deși au fost mulți cei care au contestat bursele de merit ale elevilor cu medii foarte mici. Regulile nu pot fi schimbate, și nici nu ar fi corect să se întâmple “asta în timpul jocului”.

“Sper și eu să nu se modifice nimic, pentru că trebuie încurajați, ajutați să învețe și să performeze în clasa din care fac parte. Este pentru prima data când, iată, există o prevedere care se referă la formațiunea de studiu, la clasă, și nu avem o limită în ceea ce privește media. Această situație a fost cel mai des întâlnită în rândul claselor a IX-a, acolo unde ne uităm la media de admitere sau avem și elevi care nu au susținut examenul de Evaluare Națională și acum sunt în clasa a IX-a. Aici sunt elevii cu note mici”, a mai adăugat Maria Ștefănie, inpector școlar general IȘJ Hunedoara.

Potrivit Ministerului Educației, 8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranșa de medii 5.00 – 7.99 și 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00. În funcție de criteriile de acordare (media anuală / media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8.00 – 10.00.

De menționat, de asemenea, faptul că 52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute pe tranșa de medii 9.50 – 10.00. Din acest an școlar, cuantumul burselor a fost majorat, astfel: bursa de merit a crescut de la 200 de lei/lună la 450 de lei/lună, cea socială de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună, iar cea tehnologică de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii