15 ani de la explozia care a îndoliat Petrila

15 ani de la explozia care a îndoliat Petrila

Timp de citire: 3 minute

Au trecut 15 ani de la momentul în care, la Petrila, pământul s-a zguduit în urma exploziilor care au avut loc în subteranul unității miniere. Lumânări au fost aprinse astăzi, în amintirea celor 13 mineri și salvatori mineri ce au murit atunci.

Cea mai neagră zi de 15 noiembrie din istoria orașului Petrila. Familiile celor care atunci au fost surprinși de explozii în subteran retrăiesc și astăzi acele momente. Le-au schimbat viața din temelii.

Două explozii au avut loc în subteranul minei Petrila în 15 noiembrie 2008. În urma lor și-au pierdut viața 13 persoane, iar alte 15 au fost rănite. Astăzi, ca în fiecare an de altfel, la monumentul ridicat în memoria acestor bravi eroi s-au aprins lumânări și s-au depus coroane de flori. Nicolae Alecsa este unul dintre cei surprinși în deflagrație, a fost printre cei răniți, iar fratele lui chiar a murit în fundul pământului. Acel moment nu l-a ținut departe de mina. Și astăzi lucrează în subteran, dar la Livezeni.

„E greu să îți aduci aminte acele momente care îți marchează toată viața și nu te lasă să uiți o clipă ceea ce s-a întâmplat atunci. Din momentul suflului nu mai am nicio imagine, totul s-a întunecat și am fost aruncați peste tot. Eu am supraviețuit, fratele meu a decedat la fel ca și mare parte din ceilalți colegi. Încă lucrez în subteran, la mina Livezeni, trebuie să mergem mai departe după orice situație, așa că și în zi de astăzi cobor în subteran”, a spus Nicolae Alecsa, supraviețuitor în explozie.

Eusebiu Durbacă, actualul director general al CEVJ, trebuia să fie și el în subteran. Acum poate spune doar că a fost norocos. „Eu am lucrat cu acești oameni care și-au pierdut viața, a fost și va rămâne o zi tragică. Din poziția pe care o am acum, am să fac în așa fel încât ca astfel de episoade tragice să nu mai aibă loc”, spune Eusebiu Durbacă, director general CEVJ.

Coroanele de flori s-au depus la monumentul salvatorului, ridicat de Asociația Salvatorilor din România.

„A fost o tragedie fără margini, una care ne-a îndoliat sufletele și care e greu să fie uitată. Am venit aici împreună cu Asociația Salvatorilor Minieri și de Suprafață, care cuprinde 500 de membri la nivel național, să cinstim memoria acestor eroi”, a spus George-Artur Găman, directorul INCD INSEMEX Petroșani.

Pentru oraș, acea zi neagră va rămâne în amintire pe veșnicie.

„Această zi de 15 noiembrie a venit ca un trăznet la acel moment. Mulțumesc celor care an de an vin la comemorare, pentru că acești eroi nu trebuie uitați niciodată. Avem această obligație, să îi comemorăm pe veșnicie”, a spus primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

La 15 ani de la evenimentele nefericite din subteranul fostei mine Petrila, abatajele celei mai vechi exploatări miniere din Valea Jiului sunt închise, iar fosta exploatare minieră se află în proces de transformare. Mina Petrila a fost locul celei mai mari tragedii miniere. Aici, în ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj minier, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alți opt salvatori minieri aflați în subteran în acel moment au suferit arsuri grave, în urma deflagrației. Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viața altor cinci mineri și salvatori din mină și rănirea altor oameni. Cele două deflagrații, soldate cu moartea a 13 mineri și rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis.

BOX SEPARAT, PE FUNDAL NEGRU, ÎN ARTICOL – INDICAŢIE PENTRU TEHNOREDACTARE

Îi amintim și onorăm pe cei dispăruți:

Inginer Brad Iosif, inginer-şef producţie (44 ani),

Inginer Holingher Doru, şef Sector I (39 ani),

Stoian Vasile, miner, Sector I (38 ani),

Măţan Adrian, ajutor miner front, Sector I (27 ani),

Mateş Dan, sondor, Sector VI (35 ani),

Moş Silviu, miner-şef schimb, sector I (36 ani),

Şipoş Cristian, miner, Sector I (34 ani),

Alecsa Marcel Alin, sondor, Sector VI (36 ani),

Frăţilă Daniel, miner-şef de schimb, Sector VI (38 ani),

Elekeş Attila, miner galerie, Sector VI (35 ani),

Inginer Vişan Trandafir, adjunct-şef Sector I (40 ani),

Puian Nicolae, miner-şef de brigadă (36 ani).

Bâlbă Sorin Mihai, miner-şef brigadă, Sector IV

NU VOR FI UITAȚI NICIODATĂ !

Dumnezeu să-i odihnească!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii