Balkan Caver’s Camp, s-a desfășurat în perioada 2-8 iulie 2018 în comuna Baru, județul Hunedoara și a fost cea mai importantă întâlnire a speologilor din Balcani.
Evenimentul și-a propus să marcheze cei 150 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță, părintele speologiei românești și a cuprins Congresul Național de Speologie și concursul internațional de fotografie SpeoArta, aflat la ediția cu numărul 36.
Timp de patru zile, participanții la Balkan Caver’s Camp au avut posibilitatea de a descoperi frumusețea și valorile Geoparcului Internațional UNESCO și ale Țării Hațegului cu ajutorul celor 12 voluntari pentru Geoparc.
În fiecare dintre cele patru zile, voluntarii au oferit câte două tururi ghidate pe traseele Casa Geoparcului Hațeg– Biserica Densuș – Casa Vulcanilor Densuș – Muzeul Satului Hațegan Peșteana – Tăul fără Fund Peșteana respectiv Biserica Sântămăria Orlea – Sarmizegetusa Ulpia Traiana – Mânăstirea Colț – Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor Sânpetru.
Participanții au putut lua parte la prezentări, seminarii, deplasări în teren, vizite la peșterile din Munții Șureanu și Retezat, expoziții de fotografie și spectacole multimedia. În cadrul uneia dintre sesiunile științifice speologii au aflat detalii despre specificul și strategia singurului geoparc UNESCO din România, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, chiar de la directorul acestuia, dr. Alexandru Andrășanu.
Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Speologie în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO, Parcul Național Retezat, Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, Primăria comunei Baru, cu susținerea Universității din București, Universității Babeș – Bolyai din Cluj – Napoca și a Asociației Administrațiilor de Arii Naturale Protejate (AAANP).