Ziua Europei

Ziua Europei

DISTRIBUIȚI

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a judeţului Hunedoara dedică o manifestare cultural-educativă specială zilei de 9 mai, proclamată de Consiliul European de la Milano, din 1985, drept Ziua Europei. Ziua Europei va fi evocată în data de 8 mai 2017, ora 1300, în Sala de conferinţe a Parcului de Afaceri din Simeria.

Pentru toate popoarele Europei, această zi are o dublă semnificaţie: la 9 mai 1945 a capitulat Germania nazistă, încheindu-se cea mai sângeroasă conflagraţie mondială şi, cinci ani mai târziu, la 9 mai 1950, Robert Schumann, ministrul de externe francez, a formulat Declaraţia ce-i poartă numele şi care este primul pas spre edificarea Europei unite, a unei Europe în care toate statele sunt chemate să coopereze sub deviza „Toţi diferiţi, toţi egali”. Faţă de această dublă semnificaţie, în România ziua de 9 mai are şi o foarte puternică încărcătură patriotică: este ziua în care, la 1877, a fost proclamată independenţa de stat a României şi, în consecinţă, este prilej de comemorare a eroilor noştri căzuţi la Plevna, Griviţa, Smârdan.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva marchează această triplă dimensiune a zilei de 9 mai printr-o activitate cultural-educativă menită să facă cunoscute, în mod deosebit tinerilor, marile momente legate de această zi.

Cei care vor lua parte la activitatea noastră din data de 8 mai vor înţelege mai bine faptul că aceasta este o zi importantă pentru noi, pentru fiecare cetăţean al Europei, continentul care speră să depăşească toate piedicile şi să realizeze unitatea şi armonia visate cu secole în urmă de marile personalităţi ale istoriei.

Cu prilejul activităţii din acest an, în finalul evocării, celor prezenţi în sală li se vor adresa întrebări legate de Ziua Independenţei, Ziua Victoriei şi Ziua Europei, câştigătorii fiind răsplătiţi, ca de fiecare dată, cu bogate premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.

Ioan Sebastian BARA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii