Vulcan / Orice învăţ are și dezvăţ

Vulcan / Orice învăţ are și dezvăţ

DISTRIBUIȚI

La Vulcan continuă lucrările la investițiile începute anul trecut. Sunt bani, numai că nu se pot consuma în întregime. În 2018, primăria vulcăneană a returnat la guvern zece miliarde de lei vechi, fiindcă nu i-a putut cheltui. Motivul l-am aflat chiar de la Gheorghe Ile.

Primarul le-a spus
consilierilor locali că, pe șantierele deschise la obiectivele aflate în derulare, se lucrează cu un sfert de personalul care ar fi necesar. Așa este la blocurile sociale de la Dincă, pe strada Traian sau pe Aleea Crizantemelor. Pe Aleea Muncii încă nu se lucrează. Operațiunile de modernizare a acestei străzi vor fi reluate după 1 Mai. Numai că firma care acoperă sectorul acela are disponibilă doar o echipă de muncitori. Asta în condițiile în care necesarul ar fi de cel puțin trei.

Există o singură
explicație la această situație: se fuge de lucru. Ile însuși recunoaște că sunt din aceia care nici nu vor să audă de muncă. În momentul de față, doar șase persoane și-au arătat disponibilitatea de a fi angajate. Consilierii locali au intervenit cu soluții. George Bălțatu, bunăoară, i-a sugerat primarului să organizeze, în Vulcan, bursa locurilor de muncă. „Poate că mulți vulcăneni nu știu de aceste locuri de muncă”, a fost el de părere.

Nelucu Cornel Lung a venit
cu o altă idee. Cei care primesc ajutor social de la primărie să fie obligați să depună o adeverință de la AJOFM, cum că au trecut pe acolo în căutarea unui loc de muncă.
Ștefan Feszner a arătat că lipsa forței de muncă pe șantiere nu e o situație singulară. „Tinerii nu vor să lucreze”, a spus el și a dat ca exemplu atelierul de service auto la care el este angajat. Deși, pe lângă personal calificat, se caută și oamenii fără calificare, aceasta urmând să se facă la locul de muncă, iar salariile sunt undeva la douăzeci de milioane de lei vechi în mână, nu este deloc înghesuială la angajare.

Soluția ar fi una
singură: tăierea ajutoarelor sociale pentru cei care refuză să se angajeze. Acum câteva luni, Ștefan Fezsner i-a recomandat primarului să-i trieze pe vemegiști, iar pe cei apți de lucru să-i trimită pe câmpul muncii. Asta, a motivat consilierul local, pentru a fi respectată o ordonanță de guvern care îndemna la asta. După ceva vreme, tot el l-a întrebat pe Ile dacă a făcut ceva în acest sens. Din ceea ce a răspuns, atunci, primarul am reținut că, printre cei cu ajutorul social, ar fi multe persoane care nu s-ar putea adapta la un regim de lucru în calitate de angajat. Adevărul pare să fie altul, cunoscut de mai toată lumea. Persoanele respective așa au fost învățate cu ani și ani în urmă, iar acum e cam greu să le trimiți, ca să muncească pentru un salariu. Dar, vorba aceea, orice învăț are și dezvăț.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii