Vulcan / Ile s-a dat în stambă în văzul lumii

Vulcan / Ile s-a dat în stambă în văzul lumii

DISTRIBUIȚI

Un incident care ridică mari semne de întrebare în privința stării mentale a lui Gheorghe Ile s-a petrecut în prima zi a acestei săptămâni peste drum de piața agroalimentară a Vulcanului. În plin centru, cum ar veni. Inexplicabil pentru un slujbaș de cel mai înalt rang al administrației publice locale, primarul a agresat-o și a jignit-o verbal pe o femeia care nu voia altceva, decât să i se răspundă la o întrebare. 

Doamna Rodica Alb
locuiește în Crividia, pe strada Izvorului. Asta este undeva în apropierea cimitirului. Cam pe unde era, pe vremuri, stația de întoarcere a autobuzului care venea până aici din Coroești. E o stradă asemănătoare celorlalte din acest cartier al Vulcanului, Plină de gropi și de noroi. Nu de azi, de ieri, ci de ani și ani. Luni, 19 februarie, doamna Rodica Alb se afla, împreună cu fiul ei Adrian, peste drum de piață. Aproape de acum „Farmacia Dona”. Taman atunci se nimerise să apară gipanul condus de primarul Ile. După ce distinsul conducător auto a coborât de la volan, tânărul s-a apropiat de el. A spus cum îl cheamă și i-a cerut permisiunea să-l întrebe ceva. „Da, mă, întreabă-mă!”, i-a răspuns amabil primarul. „Aș vrea să vă întreb despre drumul din Crividia”, a îndrăznit băiatul văzând că Ile i-a dat atenție. Între timp, lângă cei doi a ajuns  și doamna Rodica Alb. „Da, dom’ primar, i-a zis și femeia, Drumul e groaznic!”. „Nu-l fac pentru tine, tu, și nici pentru băiat!”, a venit răspunsul primarului, vizibil enervat c-a fost deranjat pentru un fleac. „Desigur, dom’ primar, nu pentru noi, ci pentru comunitate. Și noi plătim impozite!”, a încercat doamna să-l calmeze. Numai că Ile a continuat pe același ton ridicat: „Dacă ați ști voi câte străzi groaznice mai sunt în Vulcan! Cu ce bani dați voi acolo nu vă fac nici măcar un metru de drum!”. Și, spunând vorbele astea, și-a ridicat amenințător mâinile și a început să gesticuleze.

„Hai, Adi, că nu avem
cu cine vorbi!”, i-a zis doamna Rodica Alb fiului ei. În acest moment Gheorghe Ile a explodat: „Nici eu nu am ce vorbi cu tine, că ești o țigancă nerușinată din colonie!”. Femeia a rămas înmărmurită, dar nu s-a dat bătută. „Iertați-mă, dar țigan sunteți dumneavoastră, pentru că vorbiți în halul ăsta. Vorbiți cu o doamnă, nu vă este puțin rușine?”. „Ești o țigancă împuțită din colonie”, a continuat Ile cu jignirile chiar și de pe treptele farmaciei. Striga în gura mare, încât câțiva oameni din piață s-au oprit, nevenindu-pe să creadă ce văd și ce aud. Un bărbat și-a făcut cruce. „Vorbesc mai frumos decât el romii din Crividia, nici unul nu m-a jignit vreodată”, mi-a spus cu amărăciune doamna Rodica Alb. Care, vă dați seama și dumneavoastră privindu-i fotografia, nu are absolut nimic comun cu etnia în care Ile a încadrat-o. Numai că mai e ceva. Să fi uitat el, dintr-o dată, ce dragi îi sunt lui țiganii în perioada premergătoare alegerilor locale sau de altă natură?

Mai, mai să ia foc
domnul Felix Alb, atunci când a auzit de jignirile pe care Ile i le-a adus soției sale. Ca oricărui bărbat aflat în situația asta, i-a venit mai întâi să se ducă peste primar. Dar  apoi a cugetat. Nu știe ce-ar i-ar fi putut face la nervi și tot el ar fi căzut vinovat. Așa că el și soția s-au sfătuit cu cineva care cunoaște legile și au hotărât să-i facă primarului plângere penală. O colegă de serviciu căreia doamna Rodica Alb i-a povestit ce i s-a întâmplat i-a spus ce ar fi făcut ea în cazul ăsta. „I-aș fi tras o geantă-n cap, de mă ținea minte – i-a zis respectiva. Dacă, după aia, eram întrebată de ce am dat, spuneam că nesimțitul m-a prins de cur. Să fi spus careva că nu-i adevărat!”. Gheorghe Ile nu este pentru prima dată protagonistul unui asemenea incident. Acum câteva luni el a agresat-o verbal, făcând-o să izbucnească în plâns, pe o angajată a primăriei, iar cu ani în urmă s-a dus vorba că pe alta, mai tinerică, ar fi  vrut s-o întindă cu forța pe biroul lui.

de Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii