Vulcan / Ameninţare lângă „vălaie”

Vulcan / Ameninţare lângă „vălaie”

DISTRIBUIȚI

Nu sunt singurul care vorbeşte despre inutilitatea aşa ziselor fântâni arteziene care taie Bulevardul Mihai Viteazul din Vulcan. Numai că, din prima, subsemnatul a atras atenţia asupra kitsch-ului menit să reducă spaţiul carosabil prin – s-a tot vânturat atunci – sistematizarea principalei artere de circulaţie din municipiu.

În tot ce am scris
pe tema asta am atras atenţia asupra masacrului pomicol care s-a comis încă de la începerea lucrărilor. S-ar fi putut încă interveni, pentru ca sutele de pomi, unii dintre ei de specie rară, plantaţi cu peste treizeci de ani în urmă, să rămână la locul lor, numai că niciun vulcănean nu a protestat în mod vizibil. Am auzit doar şoapte de nemulţumire, oamenilor fiindu-le frică să vorbească despre asta chiar şi în batistă, de teamă de a nu-l supăra pe primar. Nici consiliul local de pe vremea aceea nu a fost mai breaz. A votat aproape în unanimitate pentru proiect, deşi membrii acestuia nici nu-l văzuseră şi nici nu aveau idee cât de monstruos va arăta bulevardul.

Iar acum ce vedem?
Pe trotuare pavajul joacă în toate părţile, fiind nevoie, cât nici nu a trecut termenul de garanţie al lucrării, de intervenţii foarte dese ale echipelor de la Pregoterm. Asfaltul carosabilului se prăbuşeşte, fiindcă sub el sunt numai canale. Vara, fără pomii de pe margine, soarele te loveşte nemilos în creştetul capului. Noroc cu umbra arborilor din preajma poştei care, mă mir şi eu, nu mai ştiu cum de au scăpat, deşi li se pusese şi lor gând rău. Despre bazinele inutile, „vălaiele”, cum mai sunt numite, ce să zic? Nu au niciun rol estetic, ci doar pe acela de a reduce spaţiul carosabil al bulevardului la două alei. Mai mult au stat fără apă, decât pline. Ba că s-a înfundat conducta care le leagă, ba că s-a defectat nu mai ştiu care mecanism al fântânelor arteziene. Nu mai comentez cu privire la cuburile acelea negre care, cică, ar stoca energia solară captată de panourile de deasupra lor. Asta e o glumă, fiindcă iluminatul de pe bulevard se realizează tot cu energie electrică din sistemul de iluminare publică.

În ultimele săptămâni
s-a petrecut ceva ciudat la bazinele astea. Aproape zilnic, au putut şi pot fi văzute echipe care pescuiesc în apele din ele. Sunt compuse din persoane care primesc ajutorul social, iar sarcina lor este aceea de a curăţa interiorul „vălaielor”. Fiindcă, din cauza apei stătute, ele se umplu de mizerie. Nu am nimic cu persoanele în cauză. În definitiv, ele fac ceea ce li se comandă. Numai că, săptămâna trecută, unul dintre aceşti lucrători, un tip mai negricios, mi-l reamintesc perfect, a avut ceva cu mine. Am vrut să fac o poză, dar bateriile din aparat erau gata. Martor îmi este un prieten cu care m-am oprit, ca să stau de vorbă în dreptul librăriei. Insul ăsta despre care vorbesc a făcut câţiva paşi spre mine şi mi-a zis că, dacă-i fac poză, îmi dă cu bâta-n cap!

Da, exact cu asta m-a ameninţat.
Pe şeful lor, care între timp s-a tras pe trotuar, l-a apucat, instantaneu, surzenia. „Aţi auzit ameninţarea, da?”, l-am întrebat. „Nu, nu am auzit nimic!”, mi-a răspuns bărbatul. Ciudat, din moment ce auziseră alţii, aflaţi mult mai departe. Nu cred că ameninţarea tipului a venit din senin şi-l asigur că vor mai fi şi alţii care vor fotografia bazinele astea care fie că stau goale, fie că sunt pline, încât apa dă afară din ele. Le va da în cap şi ălora sau ameninţarea îmi era dedicată în exclusivitate? Voi verifica. După care, în faţa organului de anchetă, bănuiesc că aducerea aminte îi va reveni brusc şi şefului care supraveghea echipa. Vineri, 25 august, dimineaţa câteva dintre bazine era conectate între ele cu furtunuri folosite de către pompieri, alimentate cu apă de la un hidrant. Nu am înţeles scopul operaţiunii, dar tot spaţiul verde şi porţiuni de bulevard bălteau de apă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii