Viața, datinile și credințele momârlanilor din Valea Jiului, au grăit bucureștenilor...

Viața, datinile și credințele momârlanilor din Valea Jiului, au grăit bucureștenilor prin reportajul etnografic semnat Ionel Anastasescu

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Țăranului Român a vernisat  miercuri, 7 noiembrie, expoziția sociologului Ionel Anastasescu, ” Comunități din Valea Jiului – reportaj etnofotografic”. Expoziția conține fotografii realizate de Ionel Anastasescu, sociolog și fotograf din Valea Jiului pasionat de cultura țărănească a momârlanilor (țăranii jieni), pe care o surprinde sub forma unor „reportaje etnofotografice”.

”Expoziția a fost primită bine. Oamenii au fost interesați de Valea Jiului. Au pus întrebări, au cerut explicații… A fost o ocazie ca să prezint și ceva pozitiv despre Valea Jiului pe  lângă cele multe negative cu care ne etichetează alții. Este deschisă până pe data de 2 decembrie. Cine are trecere prin București în perioada aceasta, poate sa treaca și pe la Muzeul Țăranului Român”, transmite Ionel Anastasescu, prin intermediul Ziarului Văii Jiului, oamenilor din Vale.

Expoziția a cărei curatori sunt Maria Mateoniu-Micu, Ana Pascu, Rodica Marinescu, este atât de bine alcătuită, încât, parcurgând-o, ai impresia că citești o enciclopedie a momârlanilor. Sunt reprezentate prin fotografii scenele tradițiilor locale cum ar fi colindatul, nedeia, jocul Crailor. Sunt redate și momentele cheie ale ritualurilor nunții, pomenirea morților. Este dezvăluit, tot prin fotografie, și arborele genealogic al unei familii. Bucureștenii au aflat și despre măsuratul și strânsul oilor, iernat, tunsul oilor, strânsul fânului, cum se face brânza. Reportajul etnografic nu a exclus însă industrializarea zonei, felul în care acest lucru a schimbat oamenii din comunitate. Din reportaj înțelegem capacitatea momârlanilor de a se adapta noilor tehnologii, și de a le încorpora în viața tradițională, fără a renunța însă la obiceiurile vechi. Vedem portrete, porturi, locuințe tradiționale, dar și mai noi, și mai ales plaiul, muntele cu priveliștile acelea care-ți taie răsuflarea doar privindu-le.

Fotografiile sale sunt pe cât de valoroase din punct de vedere documentar, surprinzând viața momârlanilor ca atare, pe atât de prețioase ca aport personal, conținând perspectiva autorului – de privitor iremediabil atașat de viața satului.

 

”Fotografiile sale au darul să ne convingă de potențialul natural și cultural pe care Valea Jiului îl deține, dincolo de problemele socioeconomice reale cu care această regiune se confruntă de mulți ani. Valea Jiului este cu mult mai mult decât o regiune a minelor închise, în criză economică și demografică sau leagănul mineriadelor care au umbrit istoria anilor ’90. Înconjurată de munții Șureanu, Parâng, Vâlcan și Retezat, Valea Jiului este o regiune cu un potențial turistic de necontestat. Este, totodată, un ținut paradoxal, populat atât de comunități de țărani cu o cultură tradițională bine păstrată, cât și de comunități multietnice și multiculturale de mineri, veniți din exterior, care s-au potențat și influențat reciproc pe parcursul a mai bine de un secol și jumătate de istorie comună”, mărturisesc curatorii expoziției.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii