Vasilescu! Bobora! I-auziți la senatorul vostru Resmeriță: „În momentul de faţă nu...

Vasilescu! Bobora! I-auziți la senatorul vostru Resmeriță: „În momentul de faţă nu vin deloc bani înspre Valea Jiului de la consiliul judeţean”

DISTRIBUIȚI

Problema diminuării sumelor de bani de la bugetele locale cauzată de scăderea impozitelor pe venit revine în actualitate acum, înainte de rectificarea bugetară pe care Guvernul României o va face peste câteva zile. 

Primăriile Văii vor recupera din banii pierduți
Senatorul social-democrat Cristian Resmeriţă are în vedere şi el acest lucru. Recent am stat de vorbă la Lupeni despre acest aspect şi despre altele. Iată mai jos ce a declarat pentru ZVJ senatorul în legătură cu acest subiect.
„La începutul anului, guvernul a luat o măsură extraordinar de bună în opinia mea, în sensul în care a scăzut impozitul pe venit, inclusiv pe salarii, pe pensiile care trec peste 2.000 lei de la 16% la 10%. Acest fapt a însemnat un plus de 1 leu, 10 lei sau mult mai mult la fiecare om deoarece a plătit mai puţin impozit. Însă a apărut atunci o problemă pentru administraţiile locale, fie că vorbim de Uricani, Lupeni, până la Petrila, sau în toată ţara bugetele primăriilor au fost diminuate. De ce? Simplu. O parte din aceşti bani de la impozitul pe venit ajunge la bugetele locale, or prin această diminuare cauzată de scăderea impozitului pe venit, în mod logic, la bugetele locale au ajuns mai puţini bani. Mai mult, aceşti bani pierduţi de primării erau bani de investiţii locale. Practic, în acel moment bugetele primăriilor s-au micşorat foarte mult. A fost o chestiune foarte mult discutată. Fie că vorbim de Lupeni sau Uricani, Aninoasa sau Vulcan, Petroşani sau Petrila, primăriile din aceste localităţi au mare nevoie să-şi primească aceste sume pierdute! Să ştiţi că este vorba de sume deloc de neglijat, sume de ordinul zecilor de miliarde lei, bani cu care primarii din fiecare localitate a noastră pot să facă câte ceva, iar prin ceea ce fac nu fac pentru nimeni altcineva decât pentru cetăţeni. Peste vreo zece zile, urmează o rectificare bugetară. Eu am fost în fiecare zi a săptămânii trecute la Bucureşti şi voi fi acolo şi toată săptămâna aceasta tocmai pentru a mă asigura că această rectificare bugetară va face dreptate pentru primarii şi pentru cetăţenii din Valea Jiului şi primăriile vor primi, dacă nu toată suma pierdută la începutul anului, măcar o bună parte din ea, încercând apoi s-o reglăm cu totul la finalul anului, undeva în octombrie, noiembrie sau chiar decembrie. Cred că este o prioritate pentru noi acest lucru şi vă asigur că nu am vorbit în zadar. Eu, de fiecare dată, nu-mi permit să vorbesc până nu am o certitudine. Mai mult, nu promit niciodată ce nu pot să fac. De aceea, în acest moment, vă spun aproape cu certitudine că primăriile din Vale îşi vor recupera mare parte din banii de la bugetele locale pe care i-au pierdut la începutul anului”, a declarat senatorul Cristian Resmeriţă pentru ZVJ.

Banii de la județ. Banii care nu sunt…
Se știe că în Valea Jiului, sub adminis­trația Bobora-Vasilescu, ajung mult mai puţini bani. Am aflat și care este poziţia legată de împărţirea discreționară a banilor, ilogică, de Consiliul Judeţean Hunedoara.
„Eu cred că sunt cel mai direct politician pe care-l are şi l-a avut Valea Jiului de aproape 30 de ani încoace. Referitor la ce m-aţi întrebat, eu nu vă contrazic, dar vă spun altfel: banii de la consiliul jude­ţean nu că nu prea vin înspre primăriile din Vale, ei nu vin deloc! Deşi consiliul judeţean este condus de colegi de-ai mei de partid, deci din Partidul Social Democrat, în momentul de faţă nu vin deloc bani înspre Valea Jiului de la consiliul județean. Trebuie să spunem treaba asta! Eu am mai fost poate certat, între ghilimele, din interiorul partidului pentru ceea ce am spus, dar ştiţi că trebuie să recunoaştem lucrurile care sunt adevă­rate şi să le spunem pe faţă. Vreau să vă dau doar nişte exemple: drumul spre Staţiunea Straja-Vâlcan, că tot suntem la Lupeni acum, drumul de la Lupeni spre Petroşani, drumul spre Staţiunea Parâng, alte obiective… Nu prea văd mai deloc implicarea consiliului judeţean şi o să încerc – iată, sunt doi ani de când este această conducere – să reglăm puţin situaţia. Deoarece să ştiţi, localităţile din Valea Jiului nu pot să fie păcălite cu două-trei miliarde de lei la început de an şi după aceea nimic! Dumneavoastră poate spuneţi mult prea mult, în sensul că mi-aţi spus că localităţile noastre sunt considerate localităţi second-hand, deci de mâna a doua în viziunea celor de la consiliul judeţean. Eu nu zic chiar aşa, cred că este prea dură afirmaţia dumneavoastră, dar nici nu pot să vă contrazic în totalitate. Cred că în momentul de faţă am reuşit cu primarii Văii Jiului şi cu alţi oameni de anvergură şi cu cuvânt greu de spus pe linie politică şi nu numai să facem un front comun şi chiar dacă trebuie să luptăm cu cei din conducerea consiliul judeţean, o vom face! Trebuie să facem ceva deoarece drumul spre Straja trebuie făcut, la Vulcan trebuie făcute nişte chestiuni serioase ce ţin de consiliul judeţean, drumul spre Parâng la Petroşani la fel. Vedeţi, Consiliul Judeţean Hunedoara are avantajul (între ghilimele) de a nu prea avea multe obiective în Valea Jiului, ceea ce face ca să nu prea aibă de lucru pe la noi. Însă, atâtea obiective, acelea puţi­ne, pe care Consiliul Judeţean Hunedoara le are, trebuie făcute! Mai exact, lucrurile pe care consiliul judeţean le are pe gestiune din Vale, ele trebuie să îngrijite. Măcar atât, dacă nu vorbim de altele noi. Eu aşa văd lucrurile, şi ca mine toţi primarii Văii Jiului şi locuitorii, care, mulţi, chiar foarte mulţi au dat votul de încredere partidului nostru. De aceea nimeni nu are voie să-i dezamăgească!”, a comentat situaţia senatorul Cristian Resmeriţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii