Tu ştii ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le...

Tu ştii ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le plăteşti? În ciuda sărăciei aparente, primăriile din Vale aruncă în piaţă, pe direct, contracte cu valori semnificative

Timp de citire: 3 minute
În ciuda sărăciei aparente a localităţilor din Valea Jiului, administraţiile publice locale încă scot în piaţă contracte de valori însemnate. Pentru că legea permite, contractele se dau pe direct. Ştiţi ce înseamnă asta? Că nu mai apar tot felul de papagali la procedurile de achiziţie publică (să încurce lucrurile, oferind preţuri corecte), ci furnizorii, mereu aceiaşi, sunt selectaţi pe sprânceană, iar contractele li se atribuie la valorile maxime pe care le permit bugetele locale.
Anii trecuţi, cel puţin o administraţie publică locală din Valea Jiului a avut parte de grave neplăceri (în fapt deservicii) de pe urma colaborării cu firmele controlate de către Samson Ioan Cristian, domiciliat în Bucureşti, cel care – la acea vreme – jongla cu SCA Project Expert SRL şi Red Power Cons SRL. Practic, pentru că nu a reuşit să controleze direct şi prin interpuşi proiectele cu finanţare europeană de la faza de documentaţii până la cea de execuţie, Samson a depus contestaţii peste contestaţii până când a adus beneficiarul aproape de a pierde banii de la UE. Uluitoare sunt cele menţionate într-o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de la începutul anului 2014, documentul arătând negru pe alb conflictul evident de interese generat de faptul că Samson a depus documente semnate olograf în numele unui ofertant, cu toate că avea şi calitatea de proiectant al investiţiei scoase la licitaţie. Cum ar veni, Samson dorea să şi şuteze, să şi apere, dar mai ales să încaseze din toate fazele proiectului finanţat la greu cu lovele europene.
Vremea a trecut, iar Samson – care astăzi acţionează cel puţin prin intermediul Green Business SRL şi Project Expert Association SRL, ambele cu sediul în Bucureşti – s-a întors în judeţul
Hunedoara, la sacul cu bani publici.
Între iunie şi noiembrie 2015, biznisul verde al lui Samson a stors din Primăria municipiului Lupeni suma de 315.500 de lei plus TVA (pe audit, strategii şi documentaţii – adică munţi de maculatură). Mai precis, aproape 50% din cifra de afaceri pe care firma lui Samson a realizat-o, anul trecut, cu un singur angajat. În cazul Primăriei oraşului Uricani, contractele lui Samson, atribuite în perioada decembrie 2015 – mai 2016, s-au ridicat la suma de 367.802,43 lei plus TVA. De la Primăria municipiului Vulcan, doar dintr-un foc, la 26.10.2015, Green Business SRL a pus mâna pe 132.400 de lei plus TVA. Anul acesta, tot de la Vulcan, s-a mai ales cu cel puţin un contract, de 35.000 + TVA, pentru Strategia de eficienţă energetică a municipiului Vulcan pentru perioada 2016–2020. Între septembrie 2015 şi mai 2016, aceeaşi societate a primit din partea Primăriei municipiului Hunedoara contracte în
valoare de, ţineţi-vă bine!, 627.600 de lei plus TVA.
De facto, dacă în 2013 avea cifră de afaceri zero, firma lui Samson a cunoscut o ascensiune fulminantă. Totul cu un singur angajat şi prin contracte cu 6 entităţi de stat (pe lângă cele din judeţul Hunedoara, în portofoliul lui Samson mai există Primăria oraşului Panciu şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură). Probabil că, devreme ce face miliarde cu un singur angajat (adică el), dl. Samson e foarte priceput. Mai interesant de văzut însă e câte cărămizi puse una peste alta generează maculatura pe care Samson o vinde, pe miliarde, entităţilor de stat din zona noastră.
Vă mai amintiţi de dl. Gigel Tufă, patronul Superconstruct SRL Petrila, cel mereu abonat la bugetul municipiului Lupeni? Sunteţi îngrijoraţi pentru faptul că a încheiat anul 2015 cu o pierdere de 143.991 de lei după ce, în perioada 2010–2014, afacerile sale au explodat? Nu-i mai plângeţi de milă. A revenit în graţiile administraţiei publice locale lupenene şi, printr-un contract semnat la data de 10.08.2016, a primit (prin cumpărare directă, adică la preţul ofertat de firma sa) un contract de 165.149,40 lei plus TVA. V-ar interesa şi cât costă un bairam pe bani publici? Ei bine, aflaţi că, printr-un contract atribuit la data de 27.06.2016 către Marius Sofron Events SRL, o societate cu o cifră de afaceri de 100.615 lei în 2015, Primăria municipiului Vulcan a cheltuit 82.600 de lei.
Sunt doar câteva exemple ale faptului că, deşi mimează sărăcia, administraţiile locale din Valea Jiului găsesc câte-un purcoi de bani pentru băieţii deştepţi. Deci asta nu e tot. Vom reveni.
Cătălin DOCEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii