Trei tineri de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani / Au reprezentat cu...

Trei tineri de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani / Au reprezentat cu cinste şcoala hunedoreană la Chemnitz 

Timp de citire: 7 minute

În perioada 25 februarie-4 martie, trei elevi din clasa a XI-a B de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroşani au participat la sesiunile de „C2. Blended mobilizy for VET learners” din cadrul Proiectului „Trialog” desfăşurate la Chemnitz (Germania). Proiectul se desfăşoară în cadrul Erasmus+. Scopul activităţii sale este de a „valida într-un context internaţional competenţele dobândite de către tineri în perioada stagiilor de internship în care au utilizat instrumentele Trialogapp, împreună cu tutorele de practică şi profesorul coordonator”.

Câteva date tehnice
De remarcat şi faptul că bugetul proiectului a asigurat o contribuţie la costurile deplasării delegaţiei de la colegiul petroşenean sub formă de grant, pe baza „Contractului de învăţare” semnat de către fiecare participant în valoare de 275 euro pentru transport şi de 65 euro/zi „costuri de subzistenţă” pentru cele 6 zile pe perioada cursurilor de la Chemnitz, conform datelor puse la dispoziţie de către cei care au coordonat acest proiect. Odată ajunşi în Germania, cei trei elevi au intrat în cercul activităţilor zilnice propuse de organizatori: activităţi practice în cadrul unui atelier şcoală, teste de evaluare şi demonstraţii practice de competenţe în cadrul aceluiaşi atelier şcoală, schimb de experienţă şi comunicare în limba engleză cu tineri din organizaţii partenere din Belgia şi Germania, activităţi de învăţare nonconformală, participarea la competiţia „Jugend forscht” STEM în penultima zi de şedere acolo şi, nu în ultimul rând, în ultima zi, 3 martie, la festivitatea de decernare a premiilor la competiţia amintită.

Directorul Colegiului „Leonida”
„Este vorba de fapt de implementarea unui proiect internaţional mai larg, Erasmus+, denumit Trialog, conceput de Asociaţia CRIO Vest, a cărei reprezentantă este doamna Ildiko Pataki, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara. Principala activitate a fost pilotarea unei aplicaţii, care a fost folosită de elevi şi tutorii care i-au asistat la o instruire practică făcută la un agent economic, în cazul nostru la SC Info ’98 Petroşani, prin generozitatea domnului director al acestei firme, Lucian Lupu Dima. În timpul orelor de practică, elevii au primit pe telefon sarcina de lucru prin intermediul acelei aplicaţii. La sfârşitul orelor de practică, ei s-au putut evalua tot prin intermediul aplicaţiei respective, iar dl. Lucian Dima Lupu, care a fost tutorele lor, le-a evaluat la rândul său munca, prin acordarea de calificative. După această săptămână de practică, din cinci elevi au rămas trei, care au participat la mobilitate, iar în timpul vizitei din Germania s-au ocupat de celelalte activităţi ale proiectului. Totodată, ei au participat acolo cu o invenţie proprie: o presă de reciclat deşeuri refolosibile. Cred că a fost pentru ei o experienţă foarte plăcută. Pe această cale, doresc să mulțumesc, în primul rând, doamnei inspectoare Mihaela Manolea, care a coordonat derularea activităților și ne-a sprijinit în fiecare etapă a implementării proiectului. Mai doresc să mulţumesc doamnei inspectoare Daniela Bufnea, care i-a însoţit pe elevi, domnului Marius Cireş, domnului Lupu, doamnelor Pataki şi Mariana Boboc şi, nu în ultimul rând, elevilor că au făcut cinste şcolii noastre. Cea mai mare mulţumire pentru mine a fost când le-am văzut feţele acestor băieţi la reîntoarcerea acasă, nişte feţe pline de încântare, radioase, care au venit să-mi arate produsul realizat pe imprimanta 3D, Stema României. Ca atare, le-am promis că o să achiziţionăm şi noi o imprimantă 3D, astfel încât la orele de proiectare pe calculator, când fac piese, să le poată transmite la imprimantă şi să realizăm măcar o piesă (materialul e foarte scump, dar măcar o piesă se poate realiza), ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani, doamna profesoară Camelia Paraschiv.

Satisfacţia unui dascăl
Doamna profesoară Mariana Boboc, unul dintre dascălii instructori ai acestor elevi, ne-a oferit alte câteva amănunte interesante legate de participarea celor trei elevi în Germania: „În grup au fost cinci elevi, pe care i-am pregătit pentru a participa la această acţiune. Au avut o săptămână în care au realizat desene complexe în AutoCAD – 2D, pe baza unor fișe de lucru, în vederea atingerii competențelor specifice calificării de Tehnician proiectant CAD, activitate derulată la agentul economic, după care au proiectat și realizat macheta presei hidraulice pentru compactarea deșeurilor, în atelierul școală. Au completat nişte fişe de lucru în timpul unei practici la un agent economic. Dintre ei a trebuit să selectăm la finalul acelei săptămâni trei elevi, şi aşa s-a scris această pagină de participare a lor peste hotare. Sunt nişte băieţi buni, inteligenţi şi mi-a plăcut să lucrez cu ei. Dacă sunt motivaţi, tinerii dau tot şi s-a văzut asta şi acum. Îi felicit pentru modul cum ne-au reprezentat colegiul acolo”.

Impresiile celor trei participanţi
Dar să vedem împreună cu ce impresii au venit cei trei flăcăi din clasa doamnei diriginte Alina Şarpe. Care s-au arătat foarte impresionaţi de ce au găsit la Chemnitz, începând de la colegiul unde au avut activităţile, şi până la oraşul, infrastructura lui, şi cetăţenii cu care au intrat în contact.
Alexandru Babiuc: „A fost o experienţă plăcută acolo şi pot spune că ne-am simţit foarte bine primiţi, germanii fiind foarte primitori, contrar a ceea ce se spune despre ei că ar fi mai reci. Deloc aşa şi exact invers. Am stat o săptămână, astfel că am putut vedea câte ceva din modul lor de viaţă. Am fost cazaţi la un hostel, care era bine gândit, avea zone de recreere, zonă de conferinţă, săli şi aşa mai departe, inclusiv o cantină. Oraşul era destul de mare, mie mi s-a părut mai mare decât toate oraşele Văii Jiului la un loc, dar poate e doar o părere. Oricum nu e un oraş mic şi este destul de elegant şi de modern, iar curăţenia e la ea acasă. Ziua mergeam la un colegiu, unde aveam diferite activităţi într-o sală. Exista un profesor care ne dădea sarcini şi avea unele cerinţe. De exemplu, am avut de asamblat o imprimantă 3D, printer, în altă zi a trebuit să testăm ce am făcut şi să vedem dacă totul e calibrat cum trebuie, apoi ni s-a dat să facem un model 3D, iar eu am ales să fac Stema ţării noastre, pe care, în mijlocul ei să scrie România. Au mai fost şi alte acţiuni. De exemplu, ne-au dus să vizităm în a patra zi un muzeu de jocuri interactive. Tot atunci, la etajul muzeului, a trebuit să le spunem, celor ce coordonau aceste activităţi ale noastre din cadrul Trialog, progresul celor trei zile, sau, mai exact, să dăm un feedback, alături de noi fiind şi belgienii. Vreau să vă spun că am rămas amici cu cei din Belgia, ne-am dat adresele de Facebook şi numerele de telefon, comunicarea cu ei făcându-se în limba engleză, astfel că şi reîntorşi acasă am comunicat între noi. Probabil, în timp, se va lega şi o prietenie durabilă între noi. O experienţă frumoasă şi nişte amintiri de neuitat şi mă bucur că am putut participa”.
Alexandru Ghiurca: „Mie, în primul rând, mi-a plăcut mentalitatea germanilor, dar şi a celor veniţi din alte ţări, cum au fost colegii noştri belgieni. Am văzut şi faptul că cei din Germania au bani de practică mai mulţi pe timpul unui an şcolar, au instrumente de lucru variate şi multe. În general, statul german investeşte foarte mult în studiu, în elevi, în cercetare ştiinţifică. Am văzut acolo la centrul ştiinţific nişte copii germani mult mai mici decât noi, dar mai avansaţi în ceea ce înseamnă ştiinţă şi tehnică. Nu pot spune că sunt mai inteligenţi ca noi, dar au ce trebuie. Statul bagă bani, tehnica e la ea acasă, pregătirea tehnică la fel, astfel încât sunt mai avansaţi în acest domeniu. Cred că asta ar trebui să se facă mai mult şi în învăţământul şi cercetarea românească, fireşte cu sprijinul statului Român. Şi noi putem să realizăm ceea ce fac germanii, mai cu seamă că să nu uităm că avem printre cei mai buni IT-işti din lume! E păcat să nu se investească în oameni, în tineri, în educaţie şi cercetare. Asta trebuie să facă Statul, asta ar fi linia, iar odată cu dezvoltarea aceasta ar veni şi rezultatele”.
Dumitru Paul Covaci: „Am văzut multe chestii frumoase. Fiind pentru prima dată plecat, multe m-au impresionat. De exemplu, un imens centru comercial, unde puteai găsi de toate. Clădirea care ne-a adăpostit pe perioada activităţilor noastre era foarte mare şi era foarte dotată cu toate utilităţile. Avea toate componentele necesare studierii pe linie electronică şi tehnologică, cu aparatură modernă, avansată. Era o plăcere să studiezi acolo, iar colegii germani şi belgieni au fost nişte băieţi foarte de treabă, deschişi, comunicativi, calzi, veseli. A fost o experienţă foarte plăcută şi tare am mai vrea să putem să participăm şi pe viitor la astfel de proiecte, să dezvoltăm noi experienţe şi să căpătăm alte şi alte informaţii ce cu siguranţă ne vor fi utile pe viitor şi în profesia pe care ne-o vom alege”.

Mesajul doamnei Pataki
În încheiere şi în loc de concluzie vă prezentăm o frântură din mesajul transmis de doamna Ildiko Pataki, cea care s-a ocupat îndeaproape şi a însufleţit proiectul „Trialog”: „Mulţumesc vouă, pentru alegerea pe care aţi făcut-o, cu tutorii şi profesorii din şcoli, care, la rândul lor, au făcut o treabă foarte serioasă, iar apoi au organizat o selecţie a elevilor EXCEPŢIONALĂ. Au fost 10 elevi propuşi pentru deplasare… toţi UNUL şi UNUL! Toţi au meritat şansa şi fiecare a apreciat şansa pe care a avut-o! (…) Mă bucur că împreună am reuşit!”.
Alte cuvinte sunt de prisos şi îi felicităm şi noi pe elevi şi dascăli pentru faptul că ne-au reprezentat cu cinste anul acesta pe tărâm german.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii