Toaletele – încă UN subiect tabu

Toaletele – încă UN subiect tabu

DISTRIBUIȚI

Despre toalete nu se prea vorbeşte. Este încă un subiect tabu, pentru că ţine de intimitatea fiecăruia. Doar că ce este public devine automat parte din vizorul oricărui trecător. Poate că în fapt sună ciudat să mergi pe stradă şi să vezi toalete. Însă conceptul este unul atât necesar cât şi practic. Este vorba despre deja celebrele toalete ecologice, apărute şi în România încă din anii 2000.

Din nevoia de a menţine mediul curat, credeţi sau nu, în era antică excrementele erau aruncate la voia întâmplării în stradă, toaletele ecologice au devenit o alternativă când cea proprie ne lipseşte. Însă câtă încredere le oferim şi cât de mult le folosim? Dacă ne orientăm după estimările pieţei, se pare că în România domeniul toaletelor ecologice este estimat la 6 milioane de euro. Este adevărat că ultimii ani au adus cea mai mare contribuţie a profitului; ceea ce a pornit ca o necesitate s-a transformat în timp într-o afacere.

Toaletele – un strict necesar

Într-o uşoară incertitudine cine a descoperit sistemul mai întâi de toate, între scoţieni şi greci, toaletele sunt o necesitate de când lumea. Au cunoscut etape de evoluţie care au îmbunătăţit viaţa, ne-au creat gradul de confort încât treaba cea mai mizeră cum s-ar spune să nu mai stea în mâinile noastre, la propriu. Dispun de rezervor de apă, curăţarea este imediată după utilizare, aşadar mai rămâne partea de menaj, mai simplă ca oricând.

În schimb, toaletele ecologice au rămas încă la stadiul necesar de vidanjare. Din fericire şi aici lumea modernă a lucrat foarte bine. Există firme specializate, totul este controlabil mai degrabă cu ajutorul unor maşini speciale şi dotări menite să extragă deşeurile şi să igienizeze. Serviciile de vidanjare Bucuresti sau pentru orice alt oraş din ţară presupune la ora actuală o serie de aspecte; spre exemplu, aceeaşi firmă se specializează şi se dedică misiunii de a curăţa, igieniza toaleta, asigurând totodată şi ceea ce ţine de curăţarea spaţiilor din jur, a spaţiilor publice în complexitatea lor. Deplasările nu sunt o problemă, astfel că acest gen de firme se pot ocupa de toaletele ecologice pe raze lungi din oraşe.

Condiţii avem, opţiunile moderne nu lipsesc, deci ce nu merge în această ecuaţie? Pentru că este o piaţă într-o continuă dezvoltare, apar noi şi noi dotări tot mai avantajoase în folosirea unor toalete ecologice. Spre exemplu, cele amplasate special pentru evenimente de genul concertelor se incadreaza in categoria serviciilor private, cu toate măsurile necesare pentru că cine doreşte să o folosească să nu se simtă nici jenat, nici incomodat. Însă cele amplasate pe domeniul public par a fi o problemă.

Vandalizate sau prost întreţinute, la mijloc sunt fie contracte cu prevederi prea puţin concludente, fie pur şi simplu modele vechi care au ramas în urmă cu nivelul de confort.

Dotări noi

În primăvara lui 2017 Iaşiul marchează prima dotare importantă cu toalete ecologice de clasă modernă. Lecţia lor înseamnă dotări de genul sistemului automatizat de folosire, cu fise. Un sistem electronic de deschidere, respectiv închidere, un sistem de siguranţă, un sistem automat pentru spălare şi nu numai, chiar şi pentru dezinfectare, aerisire şi odorizare. Includ încălzire şi telecontrol, practic mai toate cerinţele pentru ca folosirea să fie rapidă, eficientă şi desigur calitativă.

Investiţia este şi ea pe măsură, dar, prin taxarea modică, se are în vedere echilibrul între întreţinere şi condiţii decente şi accesibilitatea publicului.

Mai departe de România, străinii au deja exemple de dotări high tech ale toaletelor ecologice. Mai mult decât atât, mentalitatea străinilor face ca şi toaletele ecologice să fie înscrise… pe hartă. Marcate strategic pentru ca oricine să le găsească foarte uşor, acestea au un grad tot mai mare de importanţă dată poate şi de nivelul de educaţie. Se întâmplă în Marea Britanie sau în Germania.

Înţelegând necesarul acestora, păstrând totul ca bun comun şi respectând acest principiu, subiectul nu va mai deveni o ruşine generală şi mai degrabă un aspect pe cât de normal, pe atât de mult apreciat.

Mai grav de atât este, se pare, că unora le lipseşte chiar şi strictul necesar. Ştiaţi că… încă există oameni fără acces la toalete în sistemul pe care îl cunoaştem cu toţii? Există şi o zi special dedicată acesteia, numită Ziua Internaţională a Toaletelor, în data de 19 noiembrie, când Organizaţia Mondială a Toaletei încă trage semnale de alarmă cu privire la cei peste 2,5 milioane de oameni fără acces la atât de necesarele toalete.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii