Țineți-vă banii în buzunare! Nu-i dați pe amenzi….

Țineți-vă banii în buzunare! Nu-i dați pe amenzi….

DISTRIBUIȚI

Pe data de 31 martie 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial al României o Ordonanță de Urgență prin care se majorează amenzile foarte drastic, o ordonanță care, după cum ne spune Nicolae Stăncioi, șeful poliției locale din Petroșani, modifică OUG 1/1999.

 

„Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut la minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei! Deci, nu mai discutăm de 100 și 200 lei, ci de mii de lei. Pentru persoanele juridice, amenda minimă a crescut de la 1.000 lei la 10.000 lei, iar maximul amenzii rămâne la 70.000 lei. Pe deasupra, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, aspre și acestea. Ele prevăd confiscări de bunuri destinate, folosite sau rezultate din contravenție, interzicerea accesului la respectivele bunuri prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activității sau chiar desființarea unor lucrări. Măsurile speciale de sancțiune, sau hai să le zicem complementare, vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

Rugăm și pe această cale cetățenii municipiului Petroșani să respecte regulile impuse prin ordonanțele militare și să iasă afară doar dacă e necesar, însoțiți de documentele cerute prin aceste ordonanțe. Astăzi, toată lumea are un calculator comutat la internet sau un telefon, deci aproape oricine poate să se informeze ce documente trebuie să aibă fiecare când iese afară. Pe scurt, spun și eu aici încă o dată: cartea de identitate, legitimația de serviciu pentru cei care lucrează însoțită de adeverință de la locul de muncă care să certifice faptul că persoana respectivă merge și vine într-adevăr de la serviciu și declarație pe propria răspundere când se merge la cumpărături de strictă necesitate, alimente sau produse farmaceutice, sau, după caz, când se merge la spital, la analize medicale sau la medic”, a declarat pentru ZVJ, Nicolae Stăncioi.

Din ce susține șeful poliției locale din Petroșani, atât poliția cât și poliția locală au numeroase probleme cu persoane în vârstă de pe raza municipiului care încă mai încearcă să păcălească vigilența celor care veghează ca toate aceste măsuri să fie respectate, neînțelegând că își pun de fapt propria lor sănătate și chiar viața în pericol.

„Cu persoanele în etate sunt ceva probleme de când s-a dat dreptul ca dumnealor să poată merge la spital pe toată perioada zilei, nu doar în intervalul orar 11,00-13,00. Măsura e foarte bună, ținând cont că multe persoane în vârstă trebuie să meargă la spital sau la medicii specialiști, deoarece suferă de boli cronice și grele. Numai că de această măsură profită uneori și domni și doamne care nicidecum nu au de mers la spital. Și dăm de ei, de exemplu, la orele 8,30 pe la supermarketuri, așteptând să intre, sau îi găsim pe stradă în grupuri stând de vorbă, ori pe băncile de lângă blocuri. Nu-i normal și de fiecare dată le dăm avertismente verbale și încercăm să le explicăm să stea în casă că e mai bine pentru dumnealor. Este o mică problemă de acest gen peste tot în țară, din câte am discutat cu colegi din alte orașe sau din ce văd la televizor”, a menționat Nicolae Stăncioi.

Probleme nu sunt doar cu oameni în etate, ci și cu tinerii. Unii dintre aceștia continuă să aibă activități nocturne, după înserare se strâng grupuri, în anumite cartiere, pun muzică pe telefon, mai trag și câteo „dușculiță”, mai o țigară și așa mai departe. Alții, profitând de lipsa părinților, mai fac și câteun mic „chefuleț”, iar vecinii aud și cheamă poliția.

„Avem probleme și cu tinerii, stau în grupuri uneori, fac gălăgie, fac de toate. Bine, nu toți, dar există destule cazuri, inclusiv petreceri organizate în miez de noapte sau seara. Patrulele poliției și ale noastre sunt solicitate de oameni, care ne spun să intervenim. Mergem, discutăm cu ei, mai dăm amenzi sau avertismente. Păcat că nu toată lumea înțelege că trebuie să stea în casă și nu afară, ba și în grupuri. Am avut și cazuri de violențe domestice, de certuri, iar în perioada asta grea nu este ușor să treci peste astea… Cum să lași, de exemplu, soția unuia pe scări, noaptea, scoasă din casă în plină pandemie de un soț iresponsabil? Sunt situații și situații pe care polițiștii și polițiștii locali trebuie să le rezolve cu calm și cât mai inteligent posibil pentru a nu se ajunge la alte complicații”, ne-a mai spus interlocutorul nostru.

În ceea ce privește amenzile aplicate pentru nerespectarea izolării, în ultima perioadă, de la intrarea în vigoare a ordonanțelor militare, Nicolae Stăncioi ne-a spus că este vorba de zeci de amenzi și sute de avertismente.

„La Petroșani amenda cea mai mare a fost de 200 lei, plus alte zeci de câte 100 lei. N-a fost nevoie de amenzi mai mari, iar cei care le-au primit au înțeles că au greșit și n-au mai repetat greșelile. Totuși, acum, toată lumea va trebui să se gândească bine ce face, că 2.000 lei amenda minimă nu e puțin, și să sperăm că nu vom fi puși în posibilitatea de a da o astfel de sancțiune. Dar, dacă va trebui, cu părere de rău, atât noi, cât și polițiștii vom aplica legea. De aceea, rog pe toată lumea din oraș să respecte măsurile. Știu că unii s-au plictisit, dar ar trebui să înțeleagă că aceste măsuri sunt pentru protecția și siguranța cetățenilor, a familiilor lor și a persoanelor dragi de lângă fiecare. De aceea, haideți să înțelegem acest lucru și să încercăm, fiecare, să stăm mai mult în case, iar când totuși ieșim, că n-avem ce face, să avem la noi toate documentele impuse de lege”, a finalizat cu un nou apel discuția, șeful poliției locale din Petroșani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii