Strângerea jirului, o acţiune patriotică

Strângerea jirului, o acţiune patriotică

DISTRIBUIȚI

„Pădurile de fag de pe întreg cuprinsul patriei noastre au dat în acest an o bogată recoltă de jir, din care se poate extrage ulei, care să înlocuiască uleiul de floarea soarelui.

Consiliul de Miniştri ai R.P.R., pentru a ridica cât mai mult nivelul de trai al oamenilor muncii a hotărât ca recolta de jir din anul acesta să fie adunată şi valorificată prin cooperative plătindu-se după tariful stabilit.

Comitetul executiv al sfatului popular al regiunii Hunedoara, preocupându-se de această sarcină, a luat măsuri pentru a aduna şi valorifica o cantitate cât mai mare de jir din pădurile regiunii  noastre, trasând în acelaşi timp sarcini concrete sfaturilor populare raionale şi comunale de a organiza şi sprijini acţiunea de strângere a jirului.

Fiind o acţiune patriotică ea trebuie sprijinită de toate organizaţiile de masă. Comitetul regional al U.T.M. a luat măsuri pentru a veni în ajutorarea acestei campanii. Astfel, în ziua de 30 septembrie comitetele de raion U.T.M. au mobilizat un număr de peste 5 000 de tineri care au cules 3568 kg jir.

Profesorii şi directorii şcolilor au datoria de a sprijini această acţiune antrenând elevii să culeagă jir în timpul liber. Tovarăşul profesor Ocolişanu Constantin de la şcoala profesională siderurgică Hunedoara a mobilizat pe elevi la culesul jirului şi a stat tot timpul în mijlocul lor, arătându-le cum trebuie să culeagă. Nu la fel au făcut tovarăşele profesoare Leahu Natalia şi Oprea Olivia de la şcoala pedagogică şi liceul de fete din Deva, care în loc să dea sfaturi elevelor de felul cum să culeagă jirul s-au mulţumit să se culce la umbră fără să le intereseze câtuşi de puţin această muncă.

O lipsă faţă de această acţiune au şi sfaturile populare raionale fiindcă nu s-au interesat de asigurarea transportului tinerilor la pădure. La fel nu s-au interesat de saci în care să se culeagă jirul. Sfatul popular al raionului Haţeg, nu s-a interesat de mijloace de transport a tineretului la pădure, lăsându-i să aştepte de la ora 7 dimineaţa, până la ora 12. Asemenea lipsuri au şi sfaturile populare a raionului Brad şi oraşului Deva.

Sarcina sfaturilor populare şi a organelor silvice este de a identifica pădurile bogate în jir şi de a organiza cu concursul organizaţiilor de masă şi a şcolilor, strângerea a cât mai însemnate cantităţi de jir”. [„Drumul Socialismului”, Anul III, nr.62, Deva, 7 octombrie 1951].

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii