Str. Dacia din Colonie, / Amenajată și igienizată în forţă cu ajutorul voluntarilor

Str. Dacia din Colonie, / Amenajată și igienizată în forţă cu ajutorul voluntarilor

DISTRIBUIȚI

Strada Dacia din Colonia Petroșaniului a intrat miercuri, 11 aprilie, într-un proces de igienizare fără precedent. Acțiunea de voluntariat, căci despre așa ceva e vorba, ar trebui să constituie un exemplu și pentru ONG-urile care toacă cu nesimțire (și fără niciun beneficiu pentru comunitate) banii publici în Petroșani, în Valea Jiului, în județul Hunedoara. 

Ineditul
acestui proces de înfrumusețare a străzii vine de la faptul că totul se întâmplă dintr-o inițiativă cetățenească. Depășind eternul reproș către administrația locală care face treabă, dar poate nu destul de bine, astăzi vorbim despre oameni.

Omul
sfințește locul! Acest principiu a ghidat realizarea grupului de inițiativă Colonie, care a adunat oameni de bună-credință dintr-unul din cele mai vechi cartiere ale Petroșaniului, în vederea realizării proiectelor de revitalizare a comunității. Colonia a fost construită la finele secolului al XIX-lea, frumusețea ei a pălit în timp. Colonia a devenit un cartier mai degrabă ocolit decât îndrăgit, dar acest lucru se poate schimba.

Școala Nr. 2 a spus prezent
Grupul de inițiativă Colonie a venit cu propunerea de a igieniza și a înfrumu­seța strada Dacia cu ajutorul oamenilor din comunitate. Așadar, a dat o strigare pe Facebook, dând adunarea pentru ziua de 11 aprilie.
Primul parteneriat încheiat a fost cu Școala Nr. 2, școala din Colonie. Ca la orice activitate civică, copiii sunt cei mai fair-play, entuziaști și încrezători. Miercuri și-au dat întâlnire în parcare, apoi au împânzit strada Dacia și de la ora 10:00 până la ora 12:00 deja curățaseră de gunoaie tot perimetrul. În urma copiilor a rămas lună strada, pentru că nu au iertat nici cea mai mică hârtiuță aruncată la întâmplare.
Pe agenda zilei de miercuri a mai fost bifată pregătirea elementelor de lemn pentru confecționarea unor bănci și jardiniere.

Bănci, jardiniere sau arbori ornamentali
Acțiunea de pe strada Dacia nu se încheie cu igienizarea de miercuri. Joi se va realiza fabricarea băncilor și a jardinierelor, dar și marcarea locurilor de plantare a puieților. Oamenii de pe stradă au fost întrebați ce își doresc la poarta lor: băncuțe pentru șezut, jardiniere cu flori sau arbori ornamentali. Majoritatea au dorit arbori ornamentali, nu prea înalți ca să nu facă multă umbră, dar care să arate frumos. Mulți dintre oameni au spus că ar mai fi pus și primăria ceva arbori, acum hăt… mult timp, dar că aceștia au fost rupți sau furați. La acest revers al medaliei se așteaptă și organizatorii, dar este un contra argument care nu rezistă.
„Pentru orice investiție există și riscul vandalizării, dar tot ce se vandalizează se poate reconstrui, o dată, de două ori, de câte ori este nevoie”, spunea la un moment dat Mihai Danciu, unul dintre membrii grupului de inițiativă. Acesta a mai menționat că „au fost 5 persoane care și-au dorit la poartă câte o bancă, și alți 5 care și-au dorit câte o jardinieră. Restul au vrut arbori ornamentali. Băncuțele vor fi realizate de un domn care stă aici pe stradă și care a mai confecționat băncuțe, știe cum se realizează. El ne va ajuta să facem tot ce trebuire realizat din lemn, iar scândurile le aducem noi. Tot noi venim și cu puieții. Aceștia vor fi aduși vineri de la sera din Aninoasa și plantați sâmbătă. Vineri nu lucrăm, pentru că este sărbătoare”.

Fiecare arbore ornamental, botezat de un copil
Sâmbătă se plantează arborii ornamentali. Voluntarii care se vor strânge pentru plantarea arborilor se vor împărți pe echipe. Fiecare echipă va avea în componență și câte un copil. Fiecare arbust va fi înconjurat de o șipcă de susținere pe care va fi trecut numele copilului din echipă. Așadar, spațiile verzi nu vor fi doar înfrumusețate, ci vor fi și botezate.
Este de menționat faptul că o parte dintre puieți au fost donați de familia Ivănuși din Petroșani. Pe str. Dacia vor fi plantați puieți de gutui japonezi!
„Suntem încrezători că împreună cu voi vom ajuta acești arbuști să prindă rădăcini și mai apoi să crească mari, pe stra­da Dacia! De asemenea, suntem bu­cu­roși să vă anunțăm că vom fi sus­ți­nuți de gaterul Tiger Vals din Aninoasa! Mulțumim Ivănuşi Anna-Maria și Tiger Vals SRL! Pentru noi acest sprijin este încă o confirmare că prin implicare și colaborare se pot pune bazele unor lucruri frumoase!”, au menționat membrii grupului de inițiativă.
Sâmbătă plantarea se va realiza cu ajutorul voluntarilor de la Asociația Cu Verdele-n Sus Sibiu. Puieții au fost achiziționați cu discount de la Pepiniera Mizil, cu finanțare de la Eltex Recycling.

DADPP a strâns tot gunoiul
După finalizarea acțiunii de ecologizare a intervenit și DADPP Petroșani.  A trimis utilaje pentru a strânge atât gunoiul adunat pe strada Dacia, cât și cel strâns în preajma Școlii Gimnaziale Nr. 2. Nu a fost puțin gunoi adunat la această acțiune, însă în urma voluntarilor a rămas lună. Deci locuitorii din zonă pot să înceapă să facă din nou mizerie…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii