Statuia momârlanilor dansatori de la Uricani a căpătat culoare

Statuia momârlanilor dansatori de la Uricani a căpătat culoare

DISTRIBUIȚI

Uricaniul are 15 monumente pe raza localității, de toate facturile, de la cele religioase, la cele culturale. Unele însă atrag atenția mai mult decât celelalte, vorbim de statuia minerilor și ce a cuplului de momârlani. Acesta din urmă a fost reabilitată recent și arată fantastic. Lumea a început să își facă din nou fotografii cu statuia, și să se bucure de ea.

Statuia a fost repictată de Ștefan Pricop, după ce în prealabil acesta a curățat-o bine de fostele urme de vopsea și depuneri. Ea a fost refăcută conform picturii originale, și, de fapt, conform portului momârlănesc pe care îl putem observa și în fotografiile vechi ale momârlanilor din zonă.

Primii locuitori la  Câmpu lui Neag, conform cnipturicani.ro, au venit din Oltenia nordică, tradiţia vorbind de un haiduc, Neagu, care, fugind din calea turcilor la începutul secolului al XVI-lea, s-a aşezat, mai întâi, la locul numit Dosul Pribeagului şi apoi în lunca Jiului. El ar fi marcat vatra viitorului sat, înfigând în pământ o piatră (un monolit) de aproximativ doi metri înălţime, care avea încastrat în ea două filoane de cuarţ alb, dispuse în formă de cruce. Astăzi, piatra se află la intrarea în satul Câmpu lui Neag.

Momârlanii sunt esența zonelor Uricaniului, sunt oameni gospodari, serioși, isteți, muncitori, iar nația lor este firesc să fie cinstită cu o statuie renovată. Cultura tradițională, istoria locurilor, poveștile, legendele, sunt păstrate la Uricani, și devin vizibile datorită acestor simboluri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii